سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

بیماری کین باخ یا سیاه شدن استخوان مچ دست


تشخیص و درمان بیماری کین باخ

استخوان یک بافت زنده است و مانند هر بافت دیگری نیاز به تغذیه از راه خون دارد. اگر خونرسانی به استخوان قطع شود، میمیرد که به آن استئونکروز میگویند. در بیماری کین باخ خون رسانی به یکی از استخوان های مچ دست که به آن استخوان لونیت میگویند متوقف میشود.

علت بیماری کین باخ

اینکه به چه علت خونرسانی به این استخوان متوقف میشود هنوز به درستی مشخص نشده است ولی میدانیم که توقف خونرسانی و سیاه شدن این استخوانچه شایع تر از سیاه شدن یا نکروز دیگر استخوانچه های مچ دست است. بعضی از مبتلایان به این بیماری سابقه ضربه به مچ دست را ذکر میکنند. در اغلب افراد دو رگ عمده خونرسانی به استخوان لونیت را به عهده دارند. بعضی از افراد فقط یکی از این رگ ها را دارند. این گروه، مستعد به این بیماری هستند.

نظر یک متخصص درباره بیماری کین باخ:

فوق تخصص جراحی دست و اعصاب محیطی، با اشاره به علائم بیماری کین باخ گفت:سن شایع ابتلا به این بیماری 20 تا 40 سالگی بوده و مردان نسبت به زنان بیشتر مبتلا به کین باخ می شوند. این بیماری جزء بیماری های نسبتاً نادر دست است و سبب سیاه شدن استخوان هلالی مچ دست می شود. درد مچ دست، محدودیت حرکت مچ، کاهش قدرت دست و ... از جمله نشانه های ابتلا به این بیماری بوده که اکثر مواقع به صورت تدریجی در فرد بروز می کند.

هیچ عامل زمینه ای همچون ضربه و فعالیت سنگین به صورت مشخص برای به وجود آوردن آن قطعی نشده است. همچنین افرادی که فعالیت یدی شدید دارند در معرض ابتلا به این بیماری هستند.


بیماری کین باخ یا سیاه شدن استخوان مچ دست

بیماری کین باخ به سیاه شدن استخوان مچ دست میگویند

فوق تخصص جراحی دست و اعصاب محیطی با اشاره به اینکه علائم بیماری اکثر مواقع به صورت مبهم است، گفت:بازدهی کاری این بیماری سبب شده که درمان آن بسیار حائز اهمیت باشد. البته عوارض این بیماری قابل درمان نیست ولی می توان آن را کاهش داد.پیشگیری از این بیماری به دلیل اینکه علت آن شناخته شده نیست، وجود ندارد و معمولاً تنها راه درمان آن می تواند جراحی باشد.

تشخیص بیماری کین باخ

این بیماری مانند هر بیماری دیگر در ابتدا خفیف بوده و بتدریج شدیدتر میشود. سیر پیشرفت بیماری را به چهار مرحله تقسیم میکنند.

در مرحله اول مفصل دردناک است ولی در رادیوگرافی ساده نکته غیر طبیعی خاصی دیده نمیشود. بسیاری از این بیماران را به اشتباه پیچ خوردگی یا رگ به رگ شدن تشخیص میدهند. در این مرحله اگر از بیمار ام آر آی به عمل آید به تشخیص کمک میکند.در مرحله دوم در رادیوگرافی ساده رنک استخوان لونیت سفیدتر دیده میشود. درد و محدودیت حرکت بیمار در این مرحله شدیدتر میشود.
در مرحله سوم استخوان مرده بتدریج تغییر شکل میدهد. روی خودش خرد شده و کوچکتر میشود. علائم بیمار در این مرحله شدیدتر است.در مرحله چهارم تغییرات سائیدگی مفصلی در استخوان های اطراف لونیت هم ایجاد میشود.


بیماری کین باخ یا سیاه شدن استخوان مچ دست

درد مفاصل از نشانه های بیماری کین باخ استدرمان بیماری کین باخ چیست
درمان این بیماری بسته به مرحله پیشرفت بیماری و سطح فعالیت بیمار و عوامل دیگر متغیر است. در بعضی از موارد درمان جراحی ممکن است بتواند به بیمار کمک کند. ممکن است بتوان با جراحی خاصی با پیوند استخوان یا کشش مفصلی، خونرسانی مجدد به استخوان را تحریک کرد.

گاهی اوقات با جراحی دیگری، طول استخوان زند اعلی را کم کرده تا فشار روی استخوان لونیت کم شود و عروق فرصت پیدا کنند تا دوباره خونرسانی به استخوان را برقرار کنند.

اگر بیماری در مرحله سوم بوده و تغییر شکل داده باشد ممکن است پزشک معالج تصمیم به خروج استخوان لونیت بگیرد. عمل جراحی دیگری که در حالات پیشرفته بیماری و برای کاهش درد از آن استفاده میشود جوش دادن چند تا از استخوان های مچ دست است.

بیماری کین باخ یا سیاه شدن استخوان مچ دست