یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
مجله ویستا

آفلاتوکسین سمی خطرناک در آجیل


سمی بسیار خطرناک در آجیل به نام آفلاتوکسین

بسیاری از گونه های قارچ خانواده آسپرژیلوس قبل از برداشت پسته و در باغ، دانه های پسته را آلوده ساخته، باعث فساد مغز آن می شوند. با آنکه اغلب دانه های پسته، پیش از برداشت از درخت، به طور طبیعی خندان می شوند، لیکن پوست سبز پسته از دسترسی قارچ به مغز پسته جلوگیری می نماید. همچنین، تحقیقات نشان داده پوست سبز پسته حاوی مواد شیمیایی خاصی (ترکیبات فنلی) می باشد که از تولید سم آفلاتوکسین جلوگیری می کند. اما درصورت سالم نماندن پوست سبز به دلایل متفاوت و خشک شدن آن، زمینه آلودگی دانه پسته به قارچ و حتی سم در باغ مهیا می شود.


آفلاتوکسین سمی خطرناک در آجیل

ساختار سه بعدی افلاتوکسین
 
افلاتوکسین، از قویترین ترکیبات موتاژنیک (مواد شیمیایی که با ایجاد جهش ژنتیکی در سلول های بدن موجودات زنده باعث افزایش احتمال سرطانی شدن این سلول ها می شوند) شناخته شده هستند؛ ورود مقادیر زیاد افلاتوکسین به بدن موجب بروز سرطان کبد می شود.
دکتر رسول دیناروند، معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به این سئوال که اخیرا شایع شده که در آجیل ها سم آفلاتوکسین وجود دارد، گفت:سم آفلاتوکسین ناشی از رشد قارچ است و هر کجا که امکان رشد قارچ وجود داشته باشد، می تواند افلاتوکسین ایجاد شود.
وی درباره وجود آفلاتوکسین در آجیل ها، اظهارداشت:در مورد نگهداری آجیل به خصوص پسته، بادام و... در کشور ما پیشرفت های خوبی در خصوص نحوه برداشت و نگهداشت این محصولات انجام شده است. بطوریکه در حال حاضر پسته ایران به کشورهای اروپایی و غربی صادر می شود و ما کمترین مرجوعی این محصولات را داریم.
دیناروند ادامه داد:این وضعیت نشان می دهد که تولید کنندگان ما با شرایط بین المللی برداشت و نگهداشت پسته و... آشنا هسستند.
رئیس سازمان غذا و دارو به مردم توصیه کرد که آجیل را در جای خشک و نگهداری کنند. چون اگر جایی که آجیل را نگه می دارند، مرطوب باشد، می تواند رشد قارچ داشته باشد و نتیجه آن، ایجاد سم آفلاتوکسین است.
مهمترین عوامل اثرگذار بر امکان و سرعت رشد قارچ عبارتند از:رطوبت، دما و زمان. بنابراین، هوادهی مناسب و حمل سریع محصول تر در مرحله برداشت، خشک کردن مناسب و سریع محصول در مرحله فرآوری و نگهداری و حمل محصول فرآوری شده در محیط کم رطوبت و خنک در پیشگیری از آلودگی محصول به آفلاتوکسین نقش حیاتی ایفا می کنند.
اجرای کلیه توصیه های بهداشتی در جهت کاهش احتمال آلودگی پسته به افلاتوکسین مستلزم صرف هزینه از سوی عوامل تولید این محصول می باشد. لذا، تا زمانی که قیمت های بازار حساسیت در خور توجهی نسبت به میزان آلودگی پسته به افلاتوکسین از خود نشان ندهند، انتظار رعایت این توصیه ها از سوی باغداران، فرآوری کنندگان و سایر عوامل تولید، انتظاری غیر اقتصادی و بالتبع غیر واقعی خواهد بود.
آفلاتوکسین سمی خطرناک در آجیل