یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
نقش تفاهم در ازدواج موفق
برای یک ازدواج موفق و زندگی مشترک سالم اولین و مهمترین معیار وجود
تفاهم بین زن و شوهر است. در واقع بررسی عولمل موثر در ازدواج مانند تفاوتهای
فرهنگی، قومیتی، تحصیلات، سن و ... با این هدف انجام میشود که زن و مرد پس از ازدواج
از تفاهم بیشتری در زندگی داشته باشند.
تفاهم در ازدواج به چه معناست؟
تفاهم به معنای مقصود یکدیگر را فهمیدن و درک کردن است. در ازدواج به معنای فهم مشترک یا فهم نزدیک همسران نسبت به موضوعات مختلف است. بسیاری از زن و شوهرها اختلاف خود را عدم تفاهم اظهار میکنند که صحیح نیست. یکی از موضوعاتی که باعث اشتباه میشود مترادف گرفتن تفاهم و توافق است.
تفاهم یعنی فهم نزدیک به هم داشتن ولی توافق یعنی تلاش برای رسیدن به یک فهم نزدیک به هم که ممکن است اتفاق بیفتد یا خیر. افرادی که با هم تفاهم دارند به راحتی در کمال نشاط با هم زندگی میکنند ولی کسانی که در مواردی با هم توافق کردهاند ولو توافق نامه نوشته باشند چه بسا به توافقات خود عمل نکنند و پایبندی به آن ضمانت اجرایی ندارد.
دلیل اینکه افرادی از نظر سنی، فرهنگی، اجتماعی، تحصیلی و... با هم برای ازدواج مناسب نیستند، آن است که این تفاوتها موجب میشود باهم تفاهم نداشته باشند یعنی نظرات شخصی که ۲۵ سال دارد با فردی که ۵۰ سال دارد در زمینههای مختلف با هم متفاوت است یعنی با هم تفاهم ندارند. تفاهم جایگاه مهمی در زندگی دارد. آنچه در مورد انتخاب همسر مهم است، تفاهم است. برای آنکه بفهمیم با چه کسی تفاهم داریم لازم است خودمان و خواستههایمان و طرف مقابل را بشناسیم.
تفاهم بر سر چه متغیرهایی لازم است؟
برخی از موضوعاتی که لازم است قبل از آغاز زندگی مشترک میزان تفاهم زن و مرد با یکدیگر در مورد آنها بررسی شود:
1- فلسفه زندگی: باورهای مذهبی و فلسفی در عمق وجود ما ریشه دارند و تغییرشان کار آسانی نیست. شاید در ظاهر به هم شبیه باشید و در چند ماه اول آشنایی به مشکلی برنخورده باشید اما در درازمدت این تفاوت ها ممکن است برایتان دردسر بسیاری درست کند. از جمله موضوعاتی که در این زمینه باید بررسی شود، اولویت بندی مسائل زندگی، میزان اطمینان به مردم و خود، هدف از زندگی، باورها و وظایف قومی – نژادی و مذهبی و نیز نقش خود در جهان هستی است.
2- اهداف آینده: تفاهم در برنامهها و اهداف آینده مهم است؛ چون قرار است این آینده را با هم شریک شوید. محل زندگی، شغل، تحصیل، بچه ها، خانواده، پول و …عواملی هستند که میتوانند جزیی از مسائل آینده باشند؛ مثلا اگر شما شیفته این باشید که با پنج شش بچه در یک دهکده ساحلی زندگی آرامی را بگذرانید اما او بخواهد به کره ماه سفر کند، روزی خواهد رسید که ناگزیر مسیرتان را از هم جدا میکنید. یادتان باشد انتخاب میان با هم ماندن و چشم پوشی از آرزوها یا تنها به راه خود ادامه دادن کار آسانی نیست.
3- مسایل مالی: بسیاری از بحث و جدلهای زن و شوهری به خاطر مسایل مالی است. برای مثال باید بر سر اینکه هزینه خانواده را چه کسی تامین میکند، چطور این پول باید خرج شود و آیا آن درآمد، جوابگوی نیازهای یک خانواده است یا خیر و آیا دو روز زندگی را باید خوش بود یا باید برای روز مبادا پس انداز کرد و مواردی از این قبیل تفاهم داشت.
4- مسائل احساسی: یکی از ابعاد مهم ازدواج و البته یکی از رایج ترین موضوعات اختلاف برانگیز مسایل احساسی میباشد. فراموش نکنید همسر آینده شما قبل از اینکه شریک زندگی شما باشد، شریک عاطفی شماست و در این زمینه موضوعاتی وجود دارد که حتما باید دربارهشان صحبت کنید؛ مثلا اینکه چه چیزهایی خوشحال یا ناراحتتان میکند، چه چیزهایی به شما احساس دوست داشته شدن میدهد، معمولا چه کارهایی برای نشان دادن عشقتان انجام میدهید و اینکه اصلا چقدر به عشق و عاشقی اعتقاد دارید.
5- نقش زن و مرد: اگر شما و همسرتان بتوانید به شکل مسالمت آمیزی درباره نقش زن و مرد در زندگی مشترک گفتگو کنید، به احتمال زیاد بسیار با یکدیگر سازگار خواهید بود و یکدیگر را پشتیبانی خواهید کرد. پس حتما قبل از ازدواج حوزه مسئولیتهایتان را مشخص کنید و به توافق برسید.
6- فرزندان: باید بر سر تعداد فرزندان، زمان بچهدار شدن و تربیت فرزندان تفاهم داشته باشید. یا اگر بچه دار نشدید یا فرزندی مشکلدار به زندگی شما وارد شد، باید از قبل به توافق نهایی برای حل این معضلات رسیده باشید.
7- اوقات فراقت: مهمانیها، رفت و آمدها، تفریحات و سرگرمیها هم موضوع مهمی در داشتن تفاهم در ازدواج میباشند. میتوانید درباره میزان روابط صمیمانهتان با اقوام و دوستان، تعداد برگزاری یا شرکت در مهمانیها در مدت یک ماه یا یک سال و نیز موضوعاتی از این دست با یکدیگر گفتگو کنید.
8- تعهد و وفاداری: تعریف وفاداری برای هر کس متفاوت است؛ یعنی ممکن است شما خوش و بش با همکاران را یک موضوع کاملا عادی تلقی کنید اما به نظر همسرتان این کارها در چهارچوب ازدواج نگنجد. گفتگوی شفاف درباره این موضوع و رسیدن به تفاهم سبب میشود به جای اعتماد مبهم و بی اساس، اعتمادی ریشه دارتر نسبت به هم داشته باشید و در نتیجه دلگرمی و آرامش بیشتری در زندگیتان جاری شود.
از آنجا که ازدواج حوزهای است با متغیرهای متعدد، اگر در مورد هر یک از این متغیرها فهم مشترک و یا نزدیک به هم داشته باشیم در آن مورد خاص تفاهم خواهیم داشت، تفاهم یک مفهوم کلی است که از تک تک متغیرهای ازدواج میتواند به وجود آید. مهمترین متغیرهایی که در ازدواج وجود دارد و در تفاهم نقش دارند عبارتند از:
- انتظار از ازدواج
- تعامل و ارتباط
- حل تعارض
- مسائل مالی
- اهداف
- باورها و نگرشها
- علائق
- ارتباط جنسی
- فرزند و فرزندپروری
- نقش زن و مرد در زندگی
- خواستهها
- مسائل فرهنگی و تربیتی
- مسائل سیاسی
- مسائل اجتماعی
- مسائل اخلاقی
- و...
لازم است که تک تک این متغیرها بین زوجین
بررسی گردد، اگر در همه زمینهها تفاهم وجود داشته باشد یعنی نظر زوجین به هم نزدیک
باشد میگوییم بین زن و شوهر تفاهم وجود دارد.
تفاهم پس از ازدواج به وجود میآید؟
تفاهم به معنی تناسب و اشتراک طرفینی در حیطه فکر و اخلاق و عمل نقش اساسی در زندگی مشترک دارد چون دو نفری که این مقدار اشتراک دارند بهتر و با اختلاف کمتری میتوانند با هم زندگی کنند.
با توجه به اینکه تفاهم اشتراک فکری و اخلاقی و عملی است، لازم است این اشتراک قبل ازدواج وجود داشته باشد چون ایجاد تفاهم بعد ازدواج در گرو تغییر فکر و اخلاق و رفتاری است که در معمول افراد کار مشکلی میباشد. بخاطر اینکه وقتی یک نفر سالها با یک نوع فکر و اخلاق و رفتار پرورش پیدا کرده است، بعید است که بعد از ازدواج به راحتی بتواند تغییر کند.
البته اگر اختلاف فکری اخلاقی رفتاری طرفین در موارد اصلی و زیاد نباشد، جذابیتهای عاطفی و جنسی طرفین سبب میشود که هر کدام بخاطر طرفش کوتاه بیاد یا او را به همین صورتی که هست بپذیرد و یا اینکه سعی کند خودش را تغییر بدهد. لذا وجود تفاهم در موارد اصلی به شرط وجود عشق و علاقه بین طرفین احتمالا کافیست و به تفاهم یا گذشتن از اختلافات جزئی کمک خواهد کرد.
برگرفته از: کتاب آموزش و مشاوره قبل از ازدواج، مجله موفقیت، سایت مشاوره ازدواج
گروه روانشناسی وب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست