سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
علت و علائم آتروفی بیضه چیست؟
آتروفی بیضه عارضهای است که طی آن بیضهها کوچک میشوند. غدد تناسلی مردان که بیضه نامیده میشوند در کیسهی بیضه قرار گرفتهاند. وظیفهی اصلی این کیسه تنظیم دمای اطراف بیضهها است که آن را با کاهش یا افزایش دما در پاسخ به درجه حرارت سرد و گرم انجام میدهد و این باعث میشود که مردان احساس کنند بیضههایشان کوچکتر یا بزرگتر از حالت معمول به نظر میرسند. با این وجود آتروفی بیضه مربوط به کوچک شدن بیضه هاست نه کیسه بیضه.
علائم آتروفی بیضه چیست؟
اساسیترین نشانه آتروفی بیضه، کوچک شدن یکی از بیضههاست. علائم دیگری نیز وجود دارد که با این بیماری همراه است ولی این علائم به سن مردان بستگی زیادی دارد.
- علائم قبل از بلوغ: افرادی که هنوز به سن بلوغ نرسیده اند (علائم آتروفی بیضه که شامل ویژگیهای ثانویه نمیباشد) علائمی از قبیل: رشد موهای صورت، موهای شرمگاهی و بزرگ شدن آلت تناسلی
- علائم بعد از بلوغ: مردانی که دوران بلوغ را گذراندهاند، دارای علائم دیگری مانند کاهش قدرت جنسی، ناباروری (علت نا باروری مردان)، کاهش حجم عضلات، کاهش یا عدم رشد موهای صورت، کاهش رشد موهای شرمگاهی
علت آتروفی بیضه چیست؟
- ورم کردن بیضهها: یکی از علائم اصلی این بیماری درد و ورم شدید بیضهها است که همراه با حالت تهوع و تب میباشد. بیضهها ورم میکنند و بزرگتر به نظر میرسند و این ورم منجر به آتروفی بیضهها می شود. به طور کلی دو نوع ورم بیضه وجود دارد:
ورم بیضهها به صورت ویروسی: این بیماری به وسیلهی ویروس اوریون به وجود میآید. حدود یک سوم مردانی که بعد از بلوغ دچار اوریون شدهاند به ورم بیضه مبتلا میشوند و این عارضه معمولا 4 الی 7 روز بعد از بیماری اوریون اتفاق می افتد.
ورم بیضه باکتریایی: نوعی دیگری از ورم بیضهها مربوط به عفونتهای منتقله از راه تماس جنسی (STI) از قبیل سوزاک یا کلامیدیا (نوعی از سوزاک) میباشد. در برخی دیگر از موارد این بیماری به علت وجود عفونت مجاری ادراری یا از طریق سوند یا تجهیزات پزشکی دیگری که به آلت تناسلی وصل شدهاند به وجود میآید.
- سن: همانند یائسگی زنان، برای بعضی از مردان نیز همین اتفاق رخ میدهد که به آن اندروپوز یا یائسگی مردان گفته میشود. این وضعیت منجر به کاهش سطح تستسترون شده و نهایتا آتروفی بیضه به وجود میآید.
- واریکوسل: واریکوسل شبیه رگ واریسی است اما بجای پاها در مجاورت بیضهها خود را نشان میدهد. واریکوسل معمولا به روی بیضه سمت چپ تاثیر میگذارد و به تیوپ ایجاد اسپرم در بیضهها آسیب میرساند که در نهایت باعث کوچک شدن بیضهها میشود.
- پیچش بیضه ایی(TRT): زمانی که بیضهها بچرخند و طناب بیضهای را با خون حمل شده به پوسته ی بیضه بپیچانند، این اتفاق رخ میدهد. کاهش شدت خون باعث ایجاد درد و تورم در بیضهها میشود و اگر در طی چند ساعت درمان نشود باعث آتروفی دائمی بیضه میشود.
- سوءمصرف در الکل: مصرف الکل سبب کاهش تستسترون و آسیب به بیضهها شده و باعث آنتروفی بیضه میشود.
- مصرف استروئید آنابولیک یا استروژن
راه های تشخیص آتروفی بیضه چیست؟
جهت دانستن اینکه چه علواملی باعث بروز آتروفی بیضه شده است، پزشک شما در مورد شیوهی زندگی و تاریخچه جنسی از شما سوالاتی خواهد پرسید؛ سوالااتی نظیر اینکه آیا شما الکل مصرف میکنید یا خیر. در مرحلهی بعد، بیضهها، سایز، بافت و محکمی آنها را بررسی میکند و بر اساس یافتهها، آزمایشهایی را برای بیمار خود تجویز می کند. آزمایشها شامل:
- سونوگرافی بیضه ها
- آزمایش کامل خون
- آزمایش سطح تستوسترون
راه های درمان آتروفی بیضه چیست؟
انتخاب روش درمانی به علت بروز آن بستگی خواهد داشت. اگر بیماری شما از نوع عفونی یا عفونتهای منتقله از راه تماس نسی باشد بیمار نیاز به مصرف آنتیبیوتیک خواهد داشت. در موارد دیگر تغییر سبک زندگی ضروری است و در بعضی از موارد نادر بیمار نیاز به عمل جراحی و درمان پیچش بیضهها دارد.
در حالی که شرایطی که آتروفی بیضه را ایجاد میکنند به راحتی قابل درمان و غیرقابل برگشت پذیر هستند، اما اگر آتروفی بیضهها مربوط به پیچش بیضهها باشد، باید سریعا درمان شود؛ در غیر این صورت آسیب مادام العمر به وجود میآید. در حال حاظر هیچ دلیل اثبات شده جهت برگشت آتروفی بیضه وجود ندارد.
درمان آتروفی بیضه معمولا بر اساس بررسیها و تستهایی که به دنبال پیدا کردن علت کوچک شدن بیضهها انجام میشوند، صورت میگیرد. تستهای خاصی از جمله سونوگرافی بیضهها، تست هورمونهای خون و تعداد اسپرمها به شناسایی آتروفی بیضه در کنار آزمایشهای فیزیکی کمک میکند. آتروفی بیضه در اکثر موارد برگشت ناپذیر است و اگر هرچه زودتر درمان شود از آسیبهای دیگر جلوگیری میشود. برای مثال اگر مصرف الکل علت این بیماری باشد، منع در مصرف الکل باعث پیشگیری از آسیبهای جدی میباشد. عمل جراحی واریکوسل یا پیچش بیضه به درمان بیماری کمک خواهد کرد؛ ولی به شرطی که در همان مرحله اول درمان شود. در صورت تشخیص کاهش هورمونها در بدن شما، پزشک شما داروهایی را در این خصوص برای شما تجویز خواهد کرد. درمان های خانگی موثر هم شامل نرمش کردن، رژیم سالم و فعالیت های جنسی سالم میباشد.
منابع:
healthline
belmarrahealth
گروه سلامت وب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست