دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا
کم خونی فقر آهن چیست؟
آهن اساسیترین ماده اولیه برای ساخت گلبولهای قرمز خون میباشد و در صورتی كه به مقدار كافی در دسترس بدن نباشد، ابتدا فرد از ذخایر موجود در بدن استفاده میكند و با پایان یافتن این ذخایر، كم خونی فقر آهن بروز میكند.
● عوامل ایجاد كننده كمبود آهن و كم خونی فقر آهن
▪ كم خونی فقر آهن، به دلایل متعددی ایجاد میشود كه مهمترین آنها عبارتند از:
كمبود آهن در رژیم غذایی روزانه، افزایش نیاز بدن در دوران بارداری و رشد (كودكی و نوجوانی)، دفع زیاد خون به لتبیماریهای دستگاه گوارش (مثل زخم معده، زخم اثنیعشر، بواسیر و...)، آلودگیهای انگلی (ابتلا به كرم قلابدار)، خونریزیهای شدید دوران قاعدگی، عادات نامناسب تغذیهای (مثل مصرف چای بلافاصله پس از غذا) و استفاده از نانهایی كه خمیر آنها ور نیامده است و... .
● چه كسانی در معرض خطر سوء تغذیه قرار دارند؟
- زنان باردار و در سن باروری
- كودكان خردسال بخصوص كودكانی كه با شیر مادر تغذیه نمیشوند.
- كودكان ۵-۲ ساله، به علت ابتلای مكرر به عفونتهای تنفسی و آلودگیهای انگلی.
- دختران و پسران نوجوان، به علت جهش رشدی و شروع عادت ماهیانه در دختران.
● علائم ابتلا به كم خونی
علائم بیماری ممكن استبسته به میزان و شدت تخلیه ذخایر آهن در بدن بصورت رنگ پریدگی دائمی مخاط زبان و پلك چشم، خستگی و بیحالی، سرگیجه، خواب رفتن دست و پا و در مراحل پیشرفته، تنگی نفس همراه با تپش قلب و تورم قوزك پا بروز نماید. لازم به ذكر است كه تشخیص میزان دقیق كم خونی از راه اندازهگیری میزان هموگلبوبین خون با آزمایشهای مختلف انجام میگیرد و در صورت كاهش تعداد هموگلوبین، انجام اقدامات درمانی سریع برای فرد الزامی است.
● عوارض
۱. در شیرخواران و كودكان ۶ ماهه تا ۹ ساله: اختلال در تكامل و هماهنگی سیستم اعصاب حركتی، اختلال در تكامل گفتاری، كاهش ضریب هوشی و قدرت یادگیری، تغییرات رفتاری (بیتفاوتی، خستگی و بیحسی) و كاهش قدرت بدن در برابر عفونتها.
۲. در زنان باردار: ضعف و ناتوانی، افزایش خطر سقط جنین، تولد نوزاد نارس و افزایش احتمال مرگ و میر مادر به هنگام زایمان.
۳. در بزرگسالان، (هر دو جنس): كاهش قدرت كاری و ظرفیتیادگیری و خستگی زودرس.
پیشگیری
- استفاده از مواد غذایی آهندار در برنامه غذایی روزانه، مثل: گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخممرغ، سبزیجات، اسفناج و حبوباتی مثل عدس.
- گنجاندن خشكبار در برنامه غذایی، از قبیل: توت خشك، برگه آلو، انجیر، كشمش در میان وعدههای غذایی كودكان و نوجوان.
- رعایتبهداشت فردی و جلوگیری از ابتلاء به بیماریها بخصوص بیماریهای انگلی
- رعایتبهداشت در استفاده از مواد غذایی و ضد عفونی كردن میوهجات و سبزیجات.
- استفاده زنان باردار از قرص آهن، از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان (برای جلوگیری از عوارض ناشی از مصرف قرص آهن، لازم است كه قرص بعد از غذا یا شب قبل از خواب مصرف شود).
- شروع بموقع تغذیه تكمیلی در كودكان (پس از پایان ۶ ماهگی) و استفاده روزانه از ۱۵ قطره آهن، از ۶ ماهگی تا پایان ۲ سالگی.
- توجه كامل به تغذیه دختران در سنین بلوغ
منبع : موسسه اطلاعرسانی طعام اسرار
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور سیدابراهیم رئیسی رئیسی بالگرد ابراهیم رئیسی ایران سقوط بالگرد رئیسی سقوط بالگرد دولت سیزدهم مجلس شورای اسلامی دولت
هلال احمر پلیس فراجا سیل تهران هواشناسی مشهد سیل مشهد بارش باران سلامت آموزش و پرورش وزارت آموزش و پرورش
بورس بازار سرمایه سازمان هواشناسی خودرو قیمت دلار یارانه دلار قیمت خودرو حقوق بازنشستگان ایران خودرو بازار خودرو قیمت طلا
سینمای ایران سینما نمایشگاه کتاب زری خوشکام علی حاتمی تلویزیون کتاب فیلم نمایشگاه کتاب تهران
دانشگاه تهران
روسیه رژیم صهیونیستی ولادیمیر پوتین غزه اسرائیل فلسطین آمریکا جنگ غزه حماس چین اوکراین نوار غزه
فوتبال پرسپولیس استقلال لیگ برتر انگلیس لیگ برتر منچسترسیتی لیگ برتر ایران فدراسیون فوتبال بازی تراکتور بارسلونا باشگاه پرسپولیس
سامسونگ ناسا گوگل هوش مصنوعی هواپیما اپل تبلیغات نمایشگاه ایران هلث آیفون
سرطان رژیم غذایی سازمان غذا و دارو استرس کاهش وزن مغز انسان ویتامین دیابت سکته