قیمت طلا امروز




 تولید انرژی‌های پاک

 سایت تجارت نیوز / ۷ ساعت قبل

متانول سبز از هوای خشک؛ تولید سوخت پاک با استخراج همزمان آب و دی اکسید کربن از هوا

پژوهشگران مرکز تحقیقات یولیش آلمان نشان داده‌اند که تولید متانول سبز در مناطق کم‌آب، برخلاف تصور رایج، می‌تواند امکان‌پذیر باشد.
 متانول سبز از هوای خشک؛ تولید سوخت پاک با استخراج همزمان آب و دی اکسید کربن از هوا
به گزارش تجارت نیوز، تغییرات آب‌وهوایی در سال‌های اخیر فشار بیشتری بر منابع آب شیرین در بسیاری از نقاط جهان وارد کرده است. گرمای مداوم و بارندگی کمتر از حد متوسط در بهار و تابستان ۲۰۲۶ نیز در بخش‌هایی از اروپا شرایط خشکسالی را تشدید کرده و باعث کاهش سطح آب‌های زیرزمینی و پایین آمدن سطح رودخانه‌ها، از جمله رود راین در آلمان و دیگر مناطق اروپا شده است.

این وضعیت در حالی رخ می‌دهد که جهان برای کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی، بیش از گذشته به دنبال تولید سوخت‌های تجدیدپذیر و مواد شیمیایی سبز است. هیدروژن سبز و متانول سبز از جمله مهم‌ترین گزینه‌هایی هستند که می‌توانند در آینده در صنایع، حمل‌ونقل و بخش انرژی مورد استفاده قرار بگیرند. اما تولید این مواد، به‌ویژه در مقیاس صنعتی، به مقدار قابل توجهی آب نیاز دارد.

اینجاست که یک پرسش مهم مطرح می‌شود: اگر بهترین مناطق برای تولید انرژی تجدیدپذیر، یعنی مناطقی با تابش خورشیدی و باد فراوان، الزاماً منابع آب کافی نداشته باشند، آب مورد نیاز کارخانه‌های تولید سوخت سبز از کجا تأمین خواهد شد؟

یک مطالعه جدید از سوی پژوهشگران Forschungszentrum Jülich یا مرکز تحقیقات یولیش در آلمان، راهکاری متفاوت را بررسی کرده است. محققان در این پژوهش نشان داده‌اند که می‌توان آب و دی‌اکسیدکربن مورد نیاز برای تولید متانول تجدیدپذیر را مستقیماً از هوای محیط استخراج کرد. این پژوهش در مجله Nature Communications منتشر شده و بخشی از پروژه تحقیقاتی DryHy است. تولید متانول سبز در مناطق کم‌آب چگونه ممکن است؟

هنریک ونزل، نویسنده اصلی این پژوهش از مرکز تحلیل سیستم‌های یولیش، معتقد است مناطقی که از انرژی خورشیدی و بادی فراوان برخوردارند، شرایط بسیار مناسبی برای تولید سوخت‌های سبز دارند، اما بسیاری از همین مناطق با کمبود آب مواجه‌اند.

پروژه DryHy دقیقاً با هدف بررسی همین مسئله شکل گرفته است. پژوهشگران در این پروژه تلاش کرده‌اند امکان تولید متانول تجدیدپذیر را در مناطقی که منابع آب شیرین محدودی دارند، از یک نگاه جامع بررسی کنند.

مطالعه جدید، زنجیره کامل فرآیند پیشنهادی را از نظر فنی و اقتصادی مورد ارزیابی قرار داده است. در این مدل، تنها مرحله تولید متانول مورد بررسی قرار نگرفته، بلکه فرآیندهای مرتبط با تولید برق تجدیدپذیر، الکترولیز، ذخیره انرژی، استفاده از گرما و سیستم‌های خنک‌کننده نیز در محاسبات لحاظ شده‌اند.

نکته مهم این است که محققان تلاش کرده‌اند این زنجیره فرآیندی را بدون نیاز به مصرف آب اضافی طراحی کنند. ایده اصلی این است که به جای انتقال آب شیرین از منابع محلی یا استفاده از آب‌های زیرزمینی، بخشی از نیاز آبی کارخانه مستقیماً از رطوبت موجود در هوا تأمین شود. یک فناوری برای جذب همزمان آب و دی‌اکسیدکربن

مبنای این ایده، فناوری جذب مستقیم از هوا یا DAC است. در این فناوری، ماده‌ای جاذب یا فیلتر می‌تواند دی‌اکسیدکربن موجود در هوا را به دام بیندازد.

اما ویژگی جالب روش مورد بررسی این است که ماده مورد استفاده، همزمان می‌تواند رطوبت موجود در هوا را نیز جذب کند. به این ترتیب، چیزی که در بسیاری از فرآیندهای جذب مستقیم هوا یک محصول جانبی یا حتی یک مسئله ناخواسته محسوب می‌شود، در این طرح به یک منبع ارزشمند تبدیل خواهد شد.

آب جذب‌شده همراه با دی‌اکسیدکربن وارد زنجیره تولید متانول می‌شود. در نتیجه، کارخانه می‌تواند دو ماده اولیه مهم خود را از یک منبع واحد یعنی هوای محیط دریافت کند.

این موضوع از نظر طراحی کارخانه اهمیت زیادی دارد. در روش‌های معمول، تأمین آب می‌تواند یکی از محدودیت‌های اصلی برای احداث تأسیسات تولید سوخت‌های سبز در مناطق خشک باشد. اما اگر بتوان بخشی از آب مورد نیاز را از رطوبت هوا استخراج کرد، وابستگی کارخانه به منابع آب شیرین محلی کاهش پیدا می‌کند.

پژوهشگران در مدل خود، تمام زنجیره فرآیند را در نظر گرفته‌اند؛ از تولید برق تجدیدپذیر و الکترولیز گرفته تا ذخیره انرژی، استفاده از گرما و خنک‌سازی. هدف این بوده است که مشخص شود آیا چنین سامانه‌ای در شرایط واقعی مناطق مختلف جهان می‌تواند از نظر فنی و اقتصادی قابل اجرا باشد یا خیر. بررسی بیش از ۲۰ هزار منطقه در ۷۸ کشور

برای بررسی ظرفیت این ایده، پژوهشگران تحلیل خود را به یک منطقه محدود نکردند. این مطالعه بیش از ۲۰ هزار منطقه در ۷۸ کشور را بررسی کرده است؛ مناطقی که انتظار می‌رود در سال ۲۰۵۰ با حداقل تنش آبی متوسط مواجه باشند.

نتایج مدل‌سازی نشان می‌دهد که در حدود ۹۷ درصد از این مناطق، هوا در طول سال حاوی مقدار کافی آب برای تأمین کل نیاز فرآیند تولید متانول است.

این نتیجه از آن جهت اهمیت دارد که نشان می‌دهد کمبود منابع آب شیرین الزاماً به معنای غیرممکن بودن تولید سوخت‌های سبز نیست. حتی در مناطق بسیار خشک نیز، بر اساس مدل ارائه‌شده، می‌توان با مدیریت زمان فعالیت کارخانه و ذخیره‌سازی موقت آب، تولید را از نظر اصولی امکان‌پذیر کرد.

در واقع، کارخانه لزوماً مجبور نیست در تمام ساعات شبانه‌روز و در تمام شرایط آب‌وهوایی به یک اندازه آب از هوا استخراج کند. اگر سیستم در ساعات مرطوب‌تر فعالیت بیشتری داشته باشد و آب استخراج‌شده برای زمان‌های خشک‌تر ذخیره شود، می‌توان نوسان رطوبت هوا را تا حدی مدیریت کرد.

این موضوع می‌تواند برای مناطقی که از یک سو آفتاب و باد فراوان دارند و از سوی دیگر با کمبود آب مواجه‌اند، اهمیت ویژه‌ای داشته باشد. برای متانول سبز، باد و خورشید از رطوبت مهم‌ترند

یکی از نتایج مهم این مطالعه این است که رطوبت هوا تنها عامل تعیین‌کننده هزینه تولید متانول سبز نیست. جان ویناند، رئیس بخش سناریوهای یکپارچه در مرکز تحلیل سیستم‌های یولیش، می‌گوید نتایج نشان می‌دهد کمبود آب لزوماً نباید مانعی برای تولید متانول سبز باشد.

از نگاه اقتصادی، دسترسی فراوان و تا حد امکان پایدار به برق تجدیدپذیر، در بسیاری از موارد اهمیت بیشتری از رطوبت بالای هوا دارد. به همین دلیل، مناطقی که ترکیب مناسبی از انرژی خورشیدی و بادی دارند، می‌توانند گزینه‌های جذاب‌تری برای احداث چنین کارخانه‌هایی باشند.

این یافته یک پیام مهم برای توسعه صنعت سوخت‌های سبز دارد. اگر یک منطقه از نظر انرژی خورشیدی و بادی بسیار مناسب باشد، اما آب کافی نداشته باشد، لزوماً نباید آن منطقه را از فهرست گزینه‌های تولید متانول سبز کنار گذاشت.

فناوری استخراج آب از هوا می‌تواند بخشی از این محدودیت را برطرف کند؛ البته به شرط آنکه هزینه انرژی و تجهیزات مورد نیاز برای استخراج آب و دی اکسید کربن با درآمد حاصل از تولید متانول سازگار باشد. هزینه تولید متانول سبز در سال ۲۰۵۰ چقدر خواهد بود؟

پژوهشگران در مدل خود هزینه‌های احتمالی تولید متانول سبز در سال ۲۰۵۰ را نیز بررسی کرده‌اند. بر اساس نتایج، در مکان‌های مناسب، هزینه تولید می‌تواند در محدوده چند صد یورو به ازای هر تن قرار بگیرد.

اما شرایط در همه مناطق یکسان نیست. در مکان‌هایی که منابع انرژی تجدیدپذیر مطلوبی ندارند یا شرایط محیطی و عملیاتی مناسب نیست، هزینه تولید ممکن است چندین برابر بیشتر شود.

بنابراین، دسترسی به انرژی بادی و خورشیدی فراوان همچنان یکی از مهم‌ترین عوامل تعیین‌کننده اقتصادی بودن این فناوری خواهد بود.

در مناطق بسیار مناسب، متانول سبز حتی می‌تواند به قیمت‌هایی نزدیک به قیمت‌های فعلی بازار برسد. قیمت فعلی قرارداد متانول در اروپا کمی کمتر از ۱۰۰۰ یورو به ازای هر تن است.

با این حال، مقایسه این دو عدد نباید به معنای برابری قطعی هزینه تولید آینده با قیمت بازار امروز تلقی شود. قیمت بازار متانول در طول زمان نوسان قابل توجهی دارد، در حالی که مطالعه یولیش هزینه تولیدی را برای آینده مدل‌سازی کرده است.

علاوه بر این، کاهش هزینه فناوری‌های مورد استفاده در تولید سوخت‌های سبز و افزایش قیمت انتشار دی اکسید کربن می‌تواند فاصله میان متانول سبز و متانول معمولی را در آینده کاهش دهد. آیا استخراج آب از هوا روی آب‌وهوای محلی اثر می‌گذارد؟

یکی از پرسش‌های مهمی که همچنان بدون پاسخ قطعی باقی مانده، تأثیر حذف حجم زیادی از بخار آب از جو بر شرایط آب‌وهوایی مناطق محل احداث کارخانه‌هاست.

این موضوع اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند اگر فناوری مورد بحث در آینده در مقیاس بسیار بزرگ مورد استفاده قرار گیرد.

در مدل فعلی، پژوهشگران بررسی کرده‌اند که دما و رطوبت چگونه بر عملکرد سامانه تأثیر می‌گذارند. اما در مراحل بعدی، این امکان وجود دارد که اثرات بازخوردی احتمالی بر رطوبت، شکل‌گیری ابرها و میزان بارندگی نیز بررسی شود.

توماس شوب، رئیس تیم تحول سیستم انرژی، تأکید می‌کند که استفاده نکردن از منابع آب شیرین محلی به این معنا نیست که حذف آب از جو در مقیاس بزرگ الزاماً بدون پیامد خواهد بود.

به بیان ساده، اگر کارخانه‌ای آب مورد نیاز خود را از رطوبت هوا تأمین کند، ممکن است از نظر مصرف مستقیم آب شیرین فشار کمتری بر منابع محلی وارد کند، اما در مقیاس‌های بسیار بزرگ همچنان باید بررسی شود که این برداشت آب از جو چه اثری بر چرخه طبیعی آب در منطقه خواهد داشت.

به همین دلیل، پیش از ساخت نیروگاه‌ها یا کارخانه‌های بسیار بزرگ، لازم است این مسئله برای هر منطقه به‌طور جداگانه بررسی شود. این پژوهش هنوز به معنای آمادگی فناوری برای تولید صنعتی نیست

با وجود نتایج امیدوارکننده، مطالعه یولیش را نباید به معنای آن دانست که کارخانه‌های تولید متانول سبز از هوا همین حالا آماده ساخت و بهره‌برداری صنعتی هستند.

این پژوهش یک تحلیل مدل‌سازی فنی-اقتصادی است و نه بررسی عملکرد کارخانه‌های واقعی موجود.

در مدل ارائه‌شده، برخی تفاوت‌های منطقه‌ای مانند شرایط تأمین مالی، هزینه نیروی کار و زیرساخت‌ها به طور کامل لحاظ نشده‌اند. همچنین احتمال کمبود برخی مواد مورد نیاز برای ساخت تجهیزات نیز به‌طور کامل در تحلیل منعکس نشده است.

از سوی دیگر، عملکرد انعطاف‌پذیر الکترولیز در دمای بالا که در این مفهوم مورد استفاده قرار می‌گیرد، هنوز باید در شرایط صنعتی و در استفاده مستمر، عملکرد خود را به اثبات برساند.

بنابراین، میان یک مدل اقتصادی و ساخت یک کارخانه تجاری در مقیاس بزرگ فاصله قابل توجهی وجود دارد.

هنریک ونزل نیز بر همین نکته تأکید کرده و می‌گوید این مطالعه برای هر منطقه یک نقشه آماده ساخت کارخانه ارائه نمی‌دهد. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی شرایطی است که در آنها این مفهوم می‌تواند بیشترین امیدواری را ایجاد کند و همچنین مشخص کردن پرسش‌های فنی و زیست‌محیطی است که باید در مراحل بعدی پاسخ داده شوند. چرا این فناوری می‌تواند برای آینده انرژی مهم باشد؟

اهمیت این ایده فقط به تولید متانول محدود نمی‌شود. یکی از مشکلات اصلی توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در مناطق خشک این است که بهترین مناطق از نظر تابش خورشید یا منابع باد، همیشه به منابع آب کافی دسترسی ندارند.

اگر فناوری‌هایی مانند جذب مستقیم هوا بتوانند همزمان دی‌اکسیدکربن و آب مورد نیاز فرآیند را از محیط استخراج کنند، ممکن است بخشی از این تضاد برطرف شود.

در چنین شرایطی، مناطق خشک که از نظر انرژی خورشیدی و بادی بسیار غنی هستند، دیگر لزوماً به دلیل کمبود آب از چرخه تولید سوخت‌های سبز کنار گذاشته نمی‌شوند.

متانول نیز به دلیل قابلیت استفاده در صنایع مختلف، می‌تواند نقش مهمی در این زنجیره داشته باشد. تولید متانول تجدیدپذیر می‌تواند بخشی از مسیر توسعه سوخت‌ها و مواد شیمیایی کم‌کربن باشد و در صورت کاهش هزینه‌های فناوری، جذابیت اقتصادی آن افزایش پیدا کند.

با این حال، موفقیت این مدل به مجموعه‌ای از عوامل وابسته است؛ از هزینه تولید برق تجدیدپذیر و تجهیزات جذب مستقیم هوا گرفته تا قیمت متانول، قیمت انتشار کربن، هزینه زیرساخت و پیامدهای زیست‌محیطی استخراج آب از جو.

مطالعه جدید مرکز تحقیقات یولیش نشان می‌دهد که کمبود آب الزاماً به معنای پایان راه برای تولید متانول سبز نیست. ایده اصلی این است که کارخانه بتواند آب و دی‌اکسیدکربن مورد نیاز خود را همزمان از هوای محیط استخراج کند و به این ترتیب، وابستگی مستقیم آن به منابع آب شیرین کاهش پیدا کند.

بررسی بیش از ۲۰ هزار منطقه در ۷۸ کشور نشان داده است که در حدود ۹۷ درصد از مناطق مورد بررسی، رطوبت موجود در هوا در طول سال می‌تواند برای تأمین کل آب مورد نیاز فرآیند کافی باشد. حتی در مناطق بسیار خشک نیز، بر اساس این مدل، فعالیت در ساعات مرطوب‌تر و ذخیره موقت آب می‌تواند تولید را از نظر اصولی امکان‌پذیر کند.

از نظر اقتصادی نیز چشم‌انداز در برخی مناطق امیدوارکننده است. هزینه تولید پیش‌بینی‌شده برای سال ۲۰۵۰ در مناطق مساعد در محدوده چند صد یورو به ازای هر تن قرار دارد، در حالی که قیمت قرارداد فعلی متانول در اروپا کمی کمتر از ۱۰۰۰ یورو به ازای هر تن است. البته این دو رقم مستقیماً قابل مقایسه نیستند، زیرا یکی هزینه تولید آینده و دیگری قیمت متغیر بازار امروز است.

مهم‌ترین نکته این است که آینده این فناوری هنوز به آزمایش‌های صنعتی و بررسی‌های زیست‌محیطی بیشتری نیاز دارد. به‌ویژه باید مشخص شود که برداشت آب از جو در مقیاس بسیار بزرگ چه تأثیری بر رطوبت، ابرها و بارندگی مناطق مختلف خواهد داشت.

در نهایت، این پژوهش یک مسیر تازه را برای تولید سوخت‌های سبز پیشنهاد می‌کند: استفاده از هوای محیط نه فقط به‌عنوان منبع دی‌اکسیدکربن، بلکه به‌عنوان منبع آب نیز. اگر تحقیقات آینده بتوانند کارایی فنی، هزینه اقتصادی و پیامدهای زیست‌محیطی این روش را تأیید کنند، مناطق خشک و برخوردار از انرژی خورشیدی و بادی فراوان می‌توانند به یکی از قطب‌های تولید متانول سبز در آینده تبدیل شوند.







پنجشنبه ۵ شهریور ۱۴۰۵ - 27 August 2026
چهره‌های مشهور و اینفلوئنسرها‌، ماشین تبلیغاتی سینما ‌
روزنامه هفت صبح

چهره‌های مشهور و اینفلوئنسرها‌، ماشین تبلیغاتی سینما ‌

کمپین‌های پرزرق‌وبرق سینمایی با حضور سلبریتی‌ها و اینفلوئنسرها، پیش از نمایش فیلم، تصویری از موفقیت آن می‌سازند
زخم نفت‌ بر تن جنگل‌های حرا در سواحل جنوبی قشم
روزنامه هفت صبح

زخم نفت‌ بر تن جنگل‌های حرا در سواحل جنوبی قشم

مسئولان منابع طبیعی می‌گویند که آسیب‌های وارده به تاج درختان گسترده نبوده است
         
میگنا - نوشتن، حالم را بهتر می‌کند
سایت میگنا

میگنا - نوشتن، حالم را بهتر می‌کند

شاید در ابتدا این‌طور به نظر برسد که نویسندگان، مدیران، تاجران، روزنامه‌نگاران و سخنرانان بیشترین بهره را از نوشتن می‌برند، اما این باور دیگر درست به نظر نمی‌رسد. هر یک از ما می‌توانیم با تقویت مهارت نوشتاری‌مان از آن بهره‌مند شویم، حتی اگر آن تمرین نوشتن خاطرات روزانه باشد.
سایت خبرآنلاین

ببینید | گرانی و شرایط اقتصادی صدای دستیار قالیباف را هم درآورد

سایت خبرآنلاین

ببینید | واکنش وزیر ورزش و جوانان به ماجرای چادرملو

اصغر فرهادی و مهاجرت تولید
روزنامه هفت صبح

اصغر فرهادی و مهاجرت تولید

‌فرهادی برای «قصه‌های موازی» سه سال در آمریکا زندگی کرد، تحقیق کرد و نوشت
تورم خوراکی‌ها روی میز مجلس
روزنامه هفت صبح

تورم خوراکی‌ها روی میز مجلس

مجلس برای بررسی عملکرد تیم اقتصادی دولت وارد عمل شده، وزیر اقتصاد به‌زودی باید پاسخگوی نمایندگان باشد
روزنامه هفت صبح

شلیک خونین به زن و بچه در برج لوکس مسکونی

گربه‌های خوش‌بختِ خیابانی ما!
سایت هم میهن

گربه‌های خوش‌بختِ خیابانی ما!

به نظر می‌رسد علاقه خاص رسانه‌های دیداری و شنیداری و نوشتاری اصول‌گرایان به اخبار محدود کننده ولو درباره گربه خیابانی باشد از فقدان اعتماد به نفس کافی در اقناع افکار عمومی ناشی شود.
چرا اتحادیه اروپا باید توافق‌نامه همکاری خود با اسرائیل را تعلیق کند؟
سایت هم میهن

چرا اتحادیه اروپا باید توافق‌نامه همکاری خود با اسرائیل را تعلیق کند؟

اتحادیه اروپا از یک مبنای حقوقی، یک سازوکار صریح معاهده‌ای و اظهاراتی کم‌سابقه و روشن از سوی نخست‌وزیر خود اسرائیل درباره رفتاری که مستقیماً منافع اتحادیه را تحت تأثیر قرار می‌دهد، برخوردار است.
سایت هم میهن

به اجازهٔ کسی نیاز ندارد اما....

اولویت دولت برای جلوگیری از سقوط معیشت مردم؛ ارز محدود به غذا، دارو و کالاهای حیاتی برسد
سایت صفحه اقتصاد

اولویت دولت برای جلوگیری از سقوط معیشت مردم؛ ارز محدود به غذا، دارو و کالاهای حیاتی برسد

نایب‌رئیس کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی با تأکید بر اینکه سیاست «پول‌پاشی» راه‌حل پایدار برای حمایت از معیشت نیست، گفت در شرایط محدودیت منابع باید به جای جبران کامل تورم برای همه خانوارها، از سقوط حداقل استاندارد زندگی دهک‌های پایین جلوگیری کرد و ارز موجود را به غذا، دارو، نهاده‌های حیاتی، مواد …
پروژه پایان دادن به حکومت‌های چپ‌گرا در آمریکای لاتین با مدیریت مارکو روبیو | آمریکا واقعاً دموکراسی را به ونزوئلا برمی‌گرداند؟
سایت اقتصادنیوز

پروژه پایان دادن به حکومت‌های چپ‌گرا در آمریکای لاتین با مدیریت مارکو روبیو | آمریکا واقعاً دموکراسی را به ونزوئلا برمی‌گرداند؟

اقتصادنیوز: به نظر می‌رسد چشم‌انداز دموکراسی در ونزوئلا رو به بهبود باشد. علتش هم این نیست که ترامپ یک‌دفعه به این موضوع علاقه‌مند شده باشد. به این دلیل است که به وزیر امور خارجه، مارکو روبیو، که واقعاً به فکر پایان دادن به دیکتاتوری‌های چپ‌گرا در آمریکای لاتین است، اختیارات نسبتاً گسترده‌ای داده تا …
ملونی و ماگا: آیا ترامپ با متحدان خود مانند زیردست رفتار می‌کند؟
سایت اکوایران

ملونی و ماگا: آیا ترامپ با متحدان خود مانند زیردست رفتار می‌کند؟

اکوایران: مشکلات ملونی با کاخ سفید تنها بازتاب شخصیت ترامپ نیست، بلکه ناشی از جهان‌بینی جنبش ماگا نیز هست؛ جهان‌بینی‌ای که ظاهراً از متحدان آمریکا انتظار دارد تقریباً به‌طور کامل از واشنگتن تبعیت کنند.
سایت اکوایران

تحریم‌های جدید؛ فشار اقتصادی یا مسیر تازه به سوی جنگ؟

کارزار طرد اقتصادی ایران چگونه چین را هدف قرار گرفته است؟ | الجزیره: غرور قبل از سقوط می آید و امروز هیچ دولتی مغرورتر از دولت آمریکا نیست | دولت‌های جهان کورکورانه به دنبال آمریکا و به سمت فاجعه نخواهند رفت
سایت اقتصادنیوز

کارزار طرد اقتصادی ایران چگونه چین را هدف قرار گرفته است؟ | الجزیره: غرور قبل از سقوط می آید و امروز هیچ دولتی مغرورتر از …

اقتصادنیوز: کشورها، به طور قابل پیش‌بینی، از تسویه حساب با دلار آمریکا دور می‌شوند و میزان نگهداری خود از اوراق خزانه آمریکا را در ذخایر ارزی خود کاهش می‌دهند. آن‌ها همچنین به مدل‌های هوش مصنوعی چینی با وزن‌های باز روی می‌آورند تا نیازهای هوش مصنوعی خود را با یک دهم هزینه مدل‌های بسته آمریکایی برآورده …
سایت فرارو

از بدهی ۹۰ هزار میلیاردی سایپا چه می‌دانیم؟

سایت فرارو

سیلاب اخیر، فیل‌ها را از نپال به هند منتقل کرد

سایت فرارو

علت تأخیر در انتشار قسمت هفتم «بامداد خمار» چه بود؟

وقتی خزر از «حاشیه» به «متن» آمد
سایت فرارو

وقتی خزر از «حاشیه» به «متن» آمد

تحریم‌ها، محاصره دریایی و تغییر مسیر تجارت؛ چرا شمال برای تهران حیاتی‌تر از همیشه شده است؟ دریای خزر که سال‌ها در حاشیه محاسبات امنیتی ایران قرار داشت، اکنون تحت تأثیر عواملی به یکی از عرصه‌های مهم راهبردی ایران تبدیل شده است.
         
گفتن فشار حداکثری آسان است؛ اجرایش چطور؟
سایت فرارو

گفتن فشار حداکثری آسان است؛ اجرایش چطور؟

دولت ترامپ با آغاز «عملیات طرد اقتصادی» می‌خواهد ایران و شرکای تجاری‌اش را تحت فشار قرار دهد؛ با این حال، همراه نشدن چین و روسیه اجرای این طرح را دشوار کرده است. استاد اقتصاد دانشگاه جانز هاپکینز معتقد است کارنامه تحریم‌های آمریکا علیه ایران، با وجود تمام آسیب‌هایی که به اقتصاد کشور وارد کرده‌اند، از …
         
همه از نتیجه معکوس اقدامات ترامپ می‌ترسند!
سایت فرارو

همه از نتیجه معکوس اقدامات ترامپ می‌ترسند!

طرح «روز دی اقتصادی» اسکات بسنت برای تشدید فشار بر ایران، به‌جای پایان دادن به جنگ و آرام کردن بازار نفت، ممکن است به تشدید درگیری و واکنش نظامی تهران منجر شود. ایران همچنان توان اثرگذاری بر تنگه هرمز و زیرساخت‌های انرژی منطقه را دارد و چین نیز با خرید بخش عمده نفت ایران، مانعی مهم برای سیاست واشنگتن …
         
سایت عصرایران

فرود اضطراری موفق بالگرد اورژانس فارس با مهارت خلبان

سایت عصرایران

تجمع مسئولان، افتتاحیه، کلیپ تبلیغاتی با تصویربرداری هوایی و انتشار با آهنگی پرشکوه! حدس بزنید برای چه؟ / خودتان ببینید!

۶ پیامد جنگ ۶ ماهه آمریکا و اسرائیل علیه ایران به روایت رویترز - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

۶ پیامد جنگ ۶ ماهه آمریکا و اسرائیل علیه ایران به روایت رویترز - مردم سالاری آنلاین

ایران تسلیم نشده است، کشتیرانی از طریق تنگه هرمز همچنان به شدت مختل است و هیچ مسیر مشخصی برای پایان دادن به جنگ که ترامپ زمانی پیش‌بینی می‌کرد در عرض چهار هفته به پایان می‌رسد، وجود ندارد.
«اهدای سلول های بنیادی»/ نجات جان یک انسان تنها با یک اهدای خون ساده؛ چگونه اهداکننده شویم؟
سایت عصرایران

«اهدای سلول های بنیادی»/ نجات جان یک انسان تنها با یک اهدای خون ساده؛ چگونه اهداکننده شویم؟

شنیدن نام «پیوند مغز استخوان» یا «اهدای سلول های بنیادی» برای بسیاری از افراد یادآور اتاق عمل، بیهوشی، شکاف استخوان و دردهای مزمن است. اما آیا این تصویر با و...
پدیده GLOF چیست؟ / بررسی دلیل احتمالی سیل مرگبار نپال و طغیان دریاچه های یخچالی
سایت عصرایران

پدیده GLOF چیست؟ / بررسی دلیل احتمالی سیل مرگبار نپال و طغیان دریاچه های یخچالی

کارشناسان معتقدند جدا شدن ناگهانی یک بهمن یخی عظیم، محرک پدیده GLOF در مرز نپال و تبت بوده که مانند یک سونامی کوهستانی، هر آنچه را که در مسیرش قرار داشت نابو...
ایران و آمریکا به سمت میز مذاکره می‌روند یا دور بعدی جنگ؟
سایت فرارو

ایران و آمریکا به سمت میز مذاکره می‌روند یا دور بعدی جنگ؟

محسن جلیلوند، تحلیلگر ارشد سیاست خارجی معتقد است .در شرایط فعلی، شاید مهم ترین هدف این باشد که اجازه ندهیم بحران بزرگ تر شود. اگر مذاکره بتواند بخشی از فشارهای اقتصادی و سیاسی را کاهش دهد، همین خودش یک نتیجه است.
۴۲ هزار میلیارد تومان برای قانونی که جمعیت را جوان نکرد/ قانون جوانی جمعیت چه دستاوردی داشت؟
سایت عصرایران

۴۲ هزار میلیارد تومان برای قانونی که جمعیت را جوان نکرد/ قانون جوانی جمعیت چه دستاوردی داشت؟

در سال گذشته به ازای هر مرگ، نزدیک به ۲ تولد ثبت شده است؛ این یعنی نسبت تولد به مرگ به حدود ۱.۷ رسیده که پایین‌ترین میزان در ۷۰ سال گذشته است. هرچند این آمار...
سایت تابناک

تصاویر تلخ از سنگ قبر دزدی!

سایت تابناک

تصاویر ورود محسن نامجو به ایران

آقای وزیر؛ اگر از قیمتهای فروشگاه زیرمجموعه وزارتخانه اطلاع ندارید، چگونه از قیمت بازار باخبرید؟ - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

آقای وزیر؛ اگر از قیمتهای فروشگاه زیرمجموعه وزارتخانه اطلاع ندارید، چگونه از قیمت بازار باخبرید؟ - مردم سالاری آنلاین

اگر فروشگاه دولتی قرار است در بازار نقش‌آفرین باشد، باید برای مردم مزیت ایجاد کند؛ وگرنه صرفِ داشتن تابلوی دولتی، نه قیمت را پایین می‌آورد و نه سفره مردم را رنگین‌تر می‌کند.
سایت اکوایران

آمریکا در آستانه بحران بدهی؟

بنزین در محاصره تکذیب و کمبود/ از عیدی اصولگرایان تا صف‌های بنزین؛ میراث ۲۰ ساله یک تصمیم پوپولیستی
سایت اقتصاد ۲۴

بنزین در محاصره تکذیب و کمبود/ از عیدی اصولگرایان تا صف‌های بنزین؛ میراث ۲۰ ساله یک تصمیم پوپولیستی

صف‌های بنزین، تکذیب‌های دولتی و نگرانی از تغییر سهمیه‌ها بار دیگر پرونده قدیمی بحران انرژی در ایران را باز کرده و دولت میان فشار ناترازی و هراس از تبعات اجتماعی هرگونه تغییر در قیمت سوخت، به دنبال راهی برای عبور از بحرانی است که ریشه‌های آن به تصمیمات مجلس هفتم بازمی‌گردد.
سایت اقتصاد ۲۴

فیلم/ مشاور قالیباف: مردم باعث گرانی شدند!

آتش‌بس در آسمان، جنگ در بازار؛ ترامپ چطور زمین بازی را عوض کرد؟
سایت اقتصاد ۲۴

آتش‌بس در آسمان، جنگ در بازار؛ ترامپ چطور زمین بازی را عوض کرد؟

پس از هفته‌ها سایه جنگ نظامی، حالا نبرد ایران و آمریکا وارد مرحله‌ای شده که در آن تحریم‌ها جای موشک‌ها را گرفته‌اند. واشنگتن با هدف قرار دادن شبکه مالی و نفتی ایران به دنبال افزایش فشار است و تهران نیز تنگه هرمز و ظرفیت‌های منطقه‌ای خود را به عنوان اهرم چانه‌زنی حفظ کرده است؛ معادله‌ای که پایان آن هنوز …
سایت تابناک

4 ویدیو از حادثه آخرالزمانی در مرز چین و نپال

سایت تابناک

تکرار ادعاهای ترامپ از زبان المیرا شریفی مقدم!

سنگ قبر، آخرین کالای قابل‌سرقت؛ روایت یک بازار عجیب در بهشت‌زهرا
سایت تابناک

سنگ قبر، آخرین کالای قابل‌سرقت؛ روایت یک بازار عجیب در بهشت‌زهرا

گاهی در سکوت اتفاقات اساسی‌تری می‌افتد. مثل شب های تهران که گویا شبها و نیمه شب های شهری دیگر هستند با اتفاقات دیگر.
         
نخست‌ وزیر قطر حامل پیام آمریکاست / محور اصلی باید توافق اسلام‌آباد باشد - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

نخست‌ وزیر قطر حامل پیام آمریکاست / محور اصلی باید توافق اسلام‌آباد باشد - مردم سالاری آنلاین

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به سفر امروز نخست‌وزیر قطر به تهران، این سفر را علاوه بر مسائل دوجانبه، مرتبط با تحولات منطقه، مذاکرات احتمالی ایران و آمریکا و موضوع تنگه هرمز دانست و تأکید کرد: پاسخ ایران به پیام‌های منتقل‌شده از سوی قطر و آمریکا روشن است.
ثبت نام یا پرداخت اجباری؛ خانواده‌ها میان قانون و واقعیت مدارس
خبرگزاری مهر

ثبت نام یا پرداخت اجباری؛ خانواده‌ها میان قانون و واقعیت مدارس

بجنورد- در حالی آموزش‌وپرورش دریافت وجه اجباری هنگام ثبت‌نام مدارس دولتی را ممنوع اعلام کرده، برخی خانواده‌ها از درخواست مبالغ میلیونی روایت می‌کنند؛ موضوعی که نیازمند بررسی و نظارت جدی است.
موبایل‌های آینده چگونه تغییر می‌کنند؟/ خداحافظی اینترنت همراه با دکل
سایت آفتاب نیوز

موبایل‌های آینده چگونه تغییر می‌کنند؟/ خداحافظی اینترنت همراه با دکل

صنعت ارتباطات ماهواره‌ای در سال ۲۰۲۶ با توسعه فناوری «Direct to Cell» به نقطه‌ای رسیده است که احتمالاً تعریف فنی تلفن همراه را برای همیشه تغییر خواهد داد.
قاب‌های کوچکی از ایران + عکس
خبرگزاری ایسنا

قاب‌های کوچکی از ایران + عکس

قلمدان‌های لاکی، از ظریف‌ترین جلوه‌های هنر ایرانی، روزگاری وسیله‌ای برای نگهداری قلم بودند اما به‌تدریج به بوم‌های کوچکی برای نمایش نقاشی، تذهیب و روایت‌های تاریخی و ادبی از ایران تبدیل شدند؛ هنری که در دوره قاجار به اوج ظرافت رسید و امروز نمونه‌هایی از آن در موزه‌های معتبر جهان، بخشی از نبوغ و مهارت …
راز بیمارانی که از موزه به بیمارستان رفتند!
خبرگزاری ایسنا

راز بیمارانی که از موزه به بیمارستان رفتند!

یک گردشگر وارد موزه‌ای در فلورانس می‌شود، مقابل یک شاهکار می‌ایستد و چند دقیقه بعد دیگر حالش خوب نیست. قلبش تند می‌زند، سرش گیج می‌رود و جهان اطرافش شکل عادی خود را از دست می‌دهد. این صحنه آن‌قدر در فلورانس تکرار شد که یک روان‌پزشک شروع به ثبت پرونده‌هایشان کرد؛ ماجرایی که بعدها با نام «سندرم استاندال» …
رایحه گیاهان می‌تواند از حافظه و ذهن، محافظت کند
خبرگزاری ایسنا

رایحه گیاهان می‌تواند از حافظه و ذهن، محافظت کند

در تحقیق جدیدی که توسط محققان ایرانی انجام شده است، رایحه‌درمانی به‌عنوان یک روش مکمل برای کمک به سلامت مغز بررسی شده است. این مطالعه نشان می‌دهد که بوها و ترکیبات معطر گیاهان، فراتر از یک تجربه خوشایند روزمره، می‌توانند بر ذهن و بدن اثر بگذارند.
         
چرا مهدی اخوان‌ثالث موسیقی را کنار گذاشت؟
سایت عصرایران

چرا مهدی اخوان‌ثالث موسیقی را کنار گذاشت؟

«اخوان» پیش از شعر، به موسیقی روی آورد که با منع جدی پدر روبرو شد و برخلاف میل خود، موسیقی را کنار گذاشت.
چای برای کودکان، عادتی کوچک با پیامدهای بزرگ
خبرگزاری ایرنا

چای برای کودکان، عادتی کوچک با پیامدهای بزرگ

ایرنا- تهران- بسیاری از والدین تصور می‌کنند چند جرعه چای برای کودک مسئله مهمی نیست، اما همین عادت کوچک می‌تواند با بی‌خوابی شبانه، بی‌قراری روزانه و کاهش جذب آهن همراه شود. متخصصان تأکید دارند در سال‌های رشد، نوشیدنی‌های کودک نباید بر پایه عادت‌های رایج خانواده باشد بلکه باید با توجه به نیاز بدن او انتخاب …
         
عکسی غیرمجاز از استالین در آستانه یک فاجعه
سایت خبرآنلاین

عکسی غیرمجاز از استالین در آستانه یک فاجعه

استالین پس از این ماجرا برای چند ماه دچار فروپاشی روانی شد؛ او هیچ دستوری صادر نکرد که این امر منجر به هرج‌ومرج در جبهه شد و تنها به پیشروی آلمان‌ها سرعت بخشید. او به ویلای (داچای) خود عقب‌نشینی کرد و سرانجام چند ژنرال شوروی به دیدارش آمدند.
برای زلنسکی انتخابات خطرناک‌تر است یا جنگ؟ / اوکراین بر سر دوراهی مشروعیت و امنیت
سایت اقتصاد ۲۴

برای زلنسکی انتخابات خطرناک‌تر است یا جنگ؟ / اوکراین بر سر دوراهی مشروعیت و امنیت

در شرایط عادی، انتخابات مهم‌ترین ابزار انتقال مشروعیت از جامعه به حکومت است، اما در شرایط جنگی، دولت برای بقای خود ناچار است بخشی از آزادی‌های سیاسی، انتخاباتی و اجتماعی را محدود کند. بنابراین پرسش اساسی این نیست که آیا دموکراسی در جنگ باید وجود داشته باشد یا خیر بلکه پرسش این است که حد و مدت تعلیق برخی …
از نمایش قدرت تا بحران مشروعیت / جنگ ایران چه تاثیری بر سقوط محبوبیت ترامپ در  آمریکا داشت؟
سایت خبرآنلاین

از نمایش قدرت تا بحران مشروعیت / جنگ ایران چه تاثیری بر سقوط محبوبیت ترامپ در آمریکا داشت؟

ترامپ در دوران انتخاباتی خود بر دو وعده متناقض اما در افکار عمومی قابل جمع تکیه کرده بود، از یک سو نمایش قدرت و برخورد سخت با دشمنان آمریکا، و از سوی دیگر پرهیز از جنگ‌های طولانی و پرهزینه خارجی که در مورد ایران، همین دوگانه به یکی از نقاط آسیب‌پذیر سیاست او تبدیل شده است.
چرا در پرونده‌های آزار جنسی، از ابتدا زن متهم می‌شود؟
سایت خبرآنلاین

چرا در پرونده‌های آزار جنسی، از ابتدا زن متهم می‌شود؟

یک جامعه‌شناس با اشاره به واکنش‌های اجتماعی به پرونده پژمان جمشیدی معتقد است در پرونده‌های خشونت جنسی، بخشی از جامعه به جای تمرکز بر رفتار فرد متهم، رفتار و تصمیم‌های زن شاکی را زیر سؤال می‌برد؛ رویکردی که به گفته او ریشه در نابرابری‌های جنسیتی و ساختارهای قدرت دارد.
سایت خبرآنلاین

امسال واکسن آنفلوآنزا گیرمان می‌آید؟ جزئیات نگران‌کننده از بازار واکسن

سایت دیدبان ایران

دریاچه ارومیه آب دارد، اما خبر خوبی نیست/ عدد نگران‌کننده‌ای که همه چیز را تغییر می‌دهد

سایت آخرین خبر

دلیل شلوغی پمپ‌بنزین‌ها؛ حواس‌تان هست؟ | آخرین خبر

معمای کسری ۵۰۰ همتی بودجه؛ دولت به بازار بدهی پناه می‌برد؟ / نسخه دولت: اوراق بیشتر، بودجه عمرانی کمتر
سایت خبرآنلاین

معمای کسری ۵۰۰ همتی بودجه؛ دولت به بازار بدهی پناه می‌برد؟ / نسخه دولت: اوراق بیشتر، بودجه عمرانی کمتر

بودجه دولت در سال جاری در شرایطی وارد مرحله دشوار اجرای خود شده که اقتصاد ایران پس از دو جنگ، با رکود و کاهش فعالیت بنگاه‌ها مواجه است؛ وضعیتی که همزمان درآمدهای مالیاتی و برخی منابع نفتی دولت را تحت فشار قرار داده است. از سوی دیگر، افزایش نرخ سود اوراق دولتی، تأمین مالی از این مسیر را نیز برای دولت …
سایت اکوایران

آتش‌سوزی در انبار کارخانه فرآورده‌های پلاستیکی+ ویدیو

شهر سوخته؛ تمدنی که ۵ هزار سال جلوتر از زمان خود بود/ رازهای تمام شهر؛ از پروتز چشم تا جراحی مغز
سایت خبرآنلاین

شهر سوخته؛ تمدنی که ۵ هزار سال جلوتر از زمان خود بود/ رازهای تمام شهر؛ از پروتز چشم تا جراحی مغز

«شهر سوخته» سال‌هاست با عنوان «شهری که از زمان خود جلوتر بود» معرفی می‌شود؛ اما آیا این توصیف واقعاً بر پایه شواهد علمی است یا حاصل بزرگ‌نمایی رسانه‌ای؟ برای پاسخ باید به حدود پنج هزار سال پیش، در حاشیه دلتای رود هیرمند بازگردیم.
چرا ونیز امسال مردانه‌تر از همیشه شده است؟/  سهم زنان از بخش مسابقه فقط یک فیلم
سایت خبرآنلاین

چرا ونیز امسال مردانه‌تر از همیشه شده است؟/ سهم زنان از بخش مسابقه فقط یک فیلم

جشنواره فیلم ونیز امسال با یک آمار غیرمنتظره در بخش مسابقه اصلی روبه‌روست؛ از ۲۱ فیلم حاضر در رقابت برای شیر طلایی، تنها یک فیلم به کارگردانی یک زن دیده می‌شود؛ آماری که سهم زنان را به حدود ۵ درصد می‌رساند.
مذاکره در تراز قدرت؛ پیام صریح قالیباف به منتقدان
سایت صفحه اقتصاد

مذاکره در تراز قدرت؛ پیام صریح قالیباف به منتقدان

نامه محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به حسین شریعتمداری، مدیرمسئول روزنامه کیهان، را می‌توان فراتر از یک پاسخ شخصی یا رسانه‌ای دید؛ این نامه در واقع تلاش برای ترسیم مرزی میان «مذاکره» و «سازش» و ارائه تعریفی از عقلانیت انقلابی در مواجهه با دشمن است.
ایران را به شکل یک   نام در تاریخ  تحویل نسل بعد ندهیم!
سایت عصرایران

ایران را به شکل یک نام در تاریخ تحویل نسل بعد ندهیم!

جنگل تبدیل شد به چوب! حیات وحش تبدیل شد به گوشت! زمین تبدیل شد به عرصه ساخت‌وساز. تالاب تبدیل شد به زمینی که اگر خشک شود، می‌توان از آن استفاده کرد....