قیمت طلا امروز




 نوسازی موتورسیکلت‌های فرسوده

 سایت تجارت نیوز / ۱ ساعت قبل

جزئیات تسهیلات جدید نوسازی موتورسیکلت های فرسوده

مدیر ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده از افزایش سقف تسهیلات نوسازی موتورسیکلت‌های فرسوده به ۵۰۰ میلیون تومان در صورت انتخاب موتورسیکلت برقی خبر داد و گفت: این تسهیلات با بازپرداخت ۳۶ ماهه و کم‌بهره پرداخت می‌شود.
 جزئیات تسهیلات جدید نوسازی موتورسیکلت های فرسوده
به گزارش تجارت نیوز، نوسازی موتورسیکلت‌های فرسوده سال‌ها با خلا قانونی و آماری مواجه بود اما از سال گذشته وارد مسیر اجرایی جدیدی شد؛ مسیری که با تعریف فرآیند قانونی اسقاط و اختصاص تسهیلات، تلاش دارد بخشی از ناوگان فرسوده موتورسیکلت را را از چرخه تردد خارج کند.

در کنار نوسازی موتورسیکلت‌های فرسوده، ناوگان سنگین و حمل‌ونقل برون‌شهری نیز از دیگر محورهای برنامه نوسازی است؛ در این بخش، نوسازی ۱۵۳۴ دستگاه اتوبوس بین‌شهری با همکاری وزارت راه و سازمان راهداری در حال اجراست و برای خروج کامیون‌های کشنده فرسوده نیز مشوق‌های جدید و تسهیلات ۱۵ میلیارد تومانی نیز پیش بینی شده است.

بر اساس اصلاحات جدید، برای خروج ۱۶ هزار کامیون کشنده بالای ۵۰ سال علاوه بر گواهی اسقاط، گواهی صرفه‌جویی سوخت نیز به رانندگان تعلق بگیرد تا فرآیند خروج این خودروهای پرمصرف و آلاینده از ناوگان تسهیل و زمینه برای جایگزینی آن‌ها فراهم شود.

در همین رابطه محمدصادق حاتمی – مدیر ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، طی یک گفت‌وگویی با ایسنا به تشریح این مسائل پرداخت که در ادامه مشروح آن را می‌خوانید.

برای نوسازی موتورسیکلت‌ها چه تسهیلاتی پرداخت می‌شود و اولویت با کدام دسته از موتورسیکلت‌هاست تا مشمول فرآیند اسقاط، نوسازی و جایگزینی شوند؟

یک آمار کلی از حدود ۱۴ میلیون دستگاه موتورسیکلت در حال تردد در کشور مطرح می‌شود که البته بعضا این آمار مورد سؤال قرار می‌گیرد و از وجود حدود ۱۱ میلیون دستگاه موتورسیکلت فرسوده در کشور نیز صحبت می‌شود.

ما از سال گذشته که فرآیند اسقاط و نوسازی موتورسیکلت‌های فرسوده را آغاز کردیم، اتفاق خوبی برای کشور رقم خورد؛ چراکه طی حدود ۶۰ سالی که از تولید موتورسیکلت در کشور می‌گذرد، چنین فرآیندی به این شکل انجام نشده بود. در گذشته ممکن بود موتورسیکلت یا خودروی فرسوده اوراق شده یا به نوعی از چرخه خارج شده باشد، بدون اینکه فرآیند قانونی اسقاط را طی کند. در نتیجه مشخص نیست که چه سرنوشتی پیدا کرده، اما به هر حال فرآیند اسقاط قانونی را طی نکرده است.

از سال گذشته، با تعریف مسیر قانونی اسقاط موتورسیکلت‌ها توانستیم این سد را بشکنیم و به نوعی خروج موتورسیکلت‌های فرسوده را تسهیل کنیم. در کنار آن، مانعی نیز وجود داشت که در حال حاضر تا حدود زیادی برطرف شده است.

با وجود خلاءهای اطلاعاتی و آماری که بعضا در زمینه موتورسیکلت‌های در حال تردد یا احراز اصالت اطلاعات مالکان موتورسیکلت‌ها وجود دارد، تا این مرحله توانسته‌ایم اطلاعات حدود پنج میلیون دستگاه موتورسیکلت را که اطلاعات آن‌ها در راهور فراجا ثبت شده است، وارد فرآیند ثبت‌نام برای خروج موتورسیکلت‌های فرسوده کنیم.

با توجه به اینکه طرح نوسازی موتورسیکلت‌های فرسوده از سال گذشته آغاز شد، تلاش کردیم ابتدا با تسهیلات ۱۲۰ میلیون تومانی و ۱۵۰ میلیون تومانی این طرح را آغاز کنیم. اما با توجه به اتفاقاتی که افتاد و تغییر ارزش و قیمت موتورسیکلت‌ها، ستاد نوسازی ناوگان نیز تلاش کرد میزان تسهیلات را متناسب با ارزش موتورسیکلت‌ها تنظیم کند.

در حال حاضر، برای بیش از ۵۰ درصد موتورسیکلت‌های پرمصرف، البته به موتورسیکلت‌های گران‌قیمت اشاره نمی‌کنم، تسهیلات در نظر گرفته شده است و برای بعضی از موتورسیکلت‌ها تا ۱۰۰ درصد ارزش آن‌ها نیز تسهیلات پرداخت می‌کنیم.

سقف پرداخت تسهیلات در صورتی که متقاضی، موتورسیکلت فرسوده خود را با یک موتورسیکلت بنزینی جایگزین کند، ۴۰۰ میلیون تومان است که به صورت ۳۶ ماهه و با سود کم‌بهره پرداخت می‌شود و در صورتی که موتورسیکلت فرسوده با موتورسیکلت برقی جایگزین شود، مبلغ تسهیلات افزایش پیدا می‌کند و تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان خواهد بود که شرایط بازپرداخت آن نیز ۳۶ ماهه و به صورت کم‌بهره است. بنابراین، شرایط هم برای موتورسیکلت‌های بنزینی نوشماره و هم برای موتورسیکلت‌های برقی فراهم است و این فرآیند قابل انجام خواهد بود.

در کنار آن، برای اینکه بتوانیم موتورسیکلت‌های برقی را در کلان‌شهرها توسعه دهیم و جذابیت بیشتری ایجاد کنیم، یارانه اسقاطی که به موتورسیکلت‌های فرسوده‌ای که با موتورسیکلت برقی جایگزین می‌شوند، تعلق می‌گیرد، دو برابر خواهد بود.

این مبلغ چقدر است؟

در حال حاضر، با مصوبه جدید آیین‌نامه، به ازای هر موتورسیکلت فرسوده، دو گواهی اسقاط مخصوص موتورسیکلت تولید خواهد شد و اگر موتورسیکلت فرسوده با موتورسیکلت برقی جایگزین شود، این تعداد دو برابر شده و به چهار گواهی اسقاط می‌رسد.

رقم یا قیمت موتورسیکلت فرسوده نیز با توجه به اینکه اخیراً مصوب شده، در حال بازنگری است و تلاش می‌کنیم این قیمت به گونه‌ای تعیین شود که موتورسیکلت فرسوده‌ای که راکب تحویل می‌دهد، برای او ارزندگی داشته باشد و امکان جایگزینی نیز برایش فراهم شود.

حداقل ۲۵ تا ۳۰ درصد از مبلغ کل موتورسیکلت جدیدی که متقاضی می‌خواهد دریافت کند، باید از محل آورده خود متقاضی باشد و مابقی نیز در قالب تسهیلات پرداخت شود تا بتوانیم فرآیند جایگزینی را انجام دهیم.

در تلاش هستیم تمرکزمان بر نوسازی ناوگان حمل‌ونقل عمومی باشد و در مورد موتورسیکلت‌ها نیز تلاش ما این است که سکوهای کار را در اولویت نوسازی قرار دهیم.

یعنی افرادی که در پلتفرم‌ها فعالیت می‌کنند؟

بله؛ پلتفرم‌ها و سکوهای کار، به‌ویژه سکوهای عمومی که در حوزه حمل کالا فعالیت می‌کنند و بعضاً نیز در زمینه حمل مسافر فعال هستند، باید فرآیند نوسازی را طی کنند؛ چراکه در حال حاضر بیشترین تردد موتورسیکلت‌ها در کشور مربوط به این بخش است و این موتورسیکلت‌ها بیشترین آلودگی و مصرف سوخت را دارند و بیشترین خطرات و حوادث نیز متوجه این دسته از راکبان است.

بنابراین، با توجه به محدودیت‌هایی که برای منابع ماده ۱۰ قانون ساماندهی وجود دارد، تلاش می‌کنیم اولویت را به سکوهای کار بدهیم؛ چراکه تعداد و جامعه آماری بسیار بالایی دارند و نوسازی این ناوگان، با توجه به میزان مصرف سوخت و آلودگی آن، می‌تواند کمک بزرگی به کشور کند.

پیش‌بینی شما درباره میزان نوسازی موتورسیکلت‌ها چیست؟ یعنی هدف‌گذاری یا چشم‌انداز واقعی که با توجه به تسهیلات، تعداد موتورسیکلت‌ها و ظرفیت موجود برای نوسازی در سال جاری و سال‌های آینده در نظر گرفته شده، چقدر است؟

ما یک تفاهم‌نامه داریم که دستگاه‌های متعدد آن را امضا کرده‌اند و در اجرای آن همکاری دارند. هدف‌گذاری انجام‌شده در این تفاهم‌نامه، نوسازی ۶۵ هزار دستگاه موتورسیکلت است.

با توجه به محدودیت‌های موجود، این هدف در حال حاضر تا حدودی با چالش مواجه شده، اما تلاش ما این است که بخش قابل توجهی از ناوگان حمل‌ونقل کار را نوسازی کنیم. هدف‌گذاری اولیه ما ۶۵ هزار دستگاه است، اما باید منابع بسیار بیشتری تأمین شود تا بتوانیم سهم بالاتری از موتورسیکلت‌های فرسوده را نوسازی کنیم.

در ادامه ممکن است در کنار منابع ماده ۱۰، منابع ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید، ناشی از صرفه‌جویی مصرف سوخت نیز به کمک این فرآیند بیاید. در این صورت می‌توانیم برای جایگزینی موتورسیکلت‌های برقی از گواهی‌های صرفه‌جویی نیز استفاده کنیم.

یعنی در ازای خروج یک موتورسیکلت فرسوده، بتوانیم به نوعی یارانه صرفه‌جویی سوخت دریافت کنیم تا متقاضی بتواند یارانه بلاعوض دریافت کرده و موتورسیکلت خود را از چرخه خارج کند. اگر قیمت موتورسیکلت جایگزین بالاتر باشد، می‌توان از تسهیلات ماده ۱۰ نیز استفاده کرد تا بتوانیم این فرآیند را تسریع کنیم.

برای نوسازی ناوگان عمومی برون‌شهری چه برنامه‌هایی وجود دارد و از لحاظ مصرف سوخت و هزینه‌های مازاد، وضعیت این ناوگان چگونه است؟

وقتی صحبت از حمل‌ونقل برون‌شهری می‌شود، بحث نوسازی اتوبوس‌ها مطرح است. در حال حاضر، تفاهم‌نامه‌ای در حال اجرا داریم که تحت عنوان تفاهم‌نامه نوسازی یک‌هزار و ۵۳۴ دستگاه اتوبوس بین‌شهری، با همکاری وزارت راه در حال انجام است.

این فرآیند با همکاری سازمان راهداری کشور و از محل منابع سازمان راهداری و منابع ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو انجام می‌شود. برای نوسازی یک‌هزار و ۵۳۴ دستگاه اتوبوس، در حال حاضر نزدیک به ۱۵ میلیارد تومان تسهیلات به متقاضیان پرداخت می‌شود و موتورسیکلت یا به نوعی اتوبوس آن‌ها نیز اسقاط می‌شود و گواهی اسقاط نیز به عنوان آورده راننده اتوبوس مورد استفاده قرار می‌گیرد. فرآیند نوسازی اتوبوس‌ها نیز در حال انجام است.

در کنار اتوبوس‌های بین‌شهری، ناوگان حمل‌ونقل باری را نیز داریم که ترددهای برون‌شهری دارند. در این بخش نیز تلاش می‌کنیم فرآیند اسقاط و نوسازی کامیون‌های کشنده را که در حال حاضر آلودگی زیادی در کشور ایجاد می‌کنند، دنبال کنیم و این خودروها را از ناوگان حمل‌ونقل باری خارج کنیم.

براساس مصوبه جدیدی که در آیین‌نامه اجرایی ماده ۱۰ داشتیم، اتفاق خوبی برای کامیون‌های کشنده افتاده است. مصوب شد برای خروج ۱۶ هزار کامیون کشنده بالای ۵۰ سال، در کنار ارائه گواهی اسقاط به متقاضیان اسقاط نقدی کامیون‌های کشنده، گواهی صرفه‌جویی نیز اعطا شود.

یعنی در ازای معرفی یا تحویل کامیون کشنده توسط راننده، هم گواهی اسقاط مطابق جدول ۱۵ ماده ۱۰ قانون ساماندهی پرداخت می‌شود و هم گواهی صرفه‌جویی سالیانه براساس برآوردی که از مصرف سوخت آن کامیون‌ها وجود دارد، به میزان صرفه‌جویی ایجادشده، به آن‌ها تعلق می‌گیرد. به این ترتیب، راننده راحت‌تر می‌تواند وسیله نقلیه خود را اسقاط کرده و از ناوگان خارج کند.

ممکن است فرآیند جایگزینی نیز در ادامه به کمک این فرآیند بیاید و بتوانیم در کنار صدور گواهی صرفه‌جویی برای خروج خودرو از ناوگان، خودروی جایگزین را نیز با کمک خودروسازان به رانندگان تحویل دهیم و فرآیند نوسازی را نیز در کنار اسقاط انجام دهیم.

بنابراین، در حال حاضر در حوزه وزارت صمت و سازمان گسترش، در حوزه کامیون‌های کشنده در حال تلاش هستیم و در حوزه اتوبوس‌ها نیز با سازمان راهداری همکاری داریم.

در حوزه تاکسی‌های بین‌شهری نیز با توجه به اینکه سیاست‌گذاری نوسازی و ارائه تسهیلات این حوزه مربوط به سازمان راهداری است، بهتر است همکاران سازمان راهداری درباره جزئیات آن توضیح دهند. اما در حوزه اسقاط، به صورت مشترک با سازمان راهداری برای خروج تاکسی‌های بین‌شهری و برون‌شهری و نوسازی آن‌ها همکاری داریم و ارائه تسهیلات نیز توسط این سازمان انجام می‌شود.

با توجه به اینکه اخیراً ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو اصلاح شده است، جزئیات دیگر این اصلاحیه چیست و آیا موارد دیگری وجود دارد که تاکنون درباره آن صحبت نشده باشد؟

اتفاق خوب دیگری که در حوزه اسقاط افتاده و می‌تواند آمار اسقاط را به صورت جهشی افزایش دهد، این است که در گذشته، با توجه به اینکه اسقاط موتورسیکلت اتفاق نمی‌افتاد، گواهی اسقاط موتورسیکلت برای شماره‌گذاری موتورسیکلت‌های تولیدی کشور وجود نداشت.

مطابق اصلاح ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو، در صورتی که گواهی اسقاط مربوط به یک کاربری خاص وجود نداشته باشد، با تشخیص وزارت صمت، امکان استفاده از عوارض نقدی یا پرداخت ارزش یک‌ونیم درصد از ارزش کالای تولیدشده یا خودروی تولیدشده برای دریافت مجوز شماره‌گذاری وجود دارد.

طی سال‌های گذشته، به‌خصوص در دو، سه سال گذشته، این فرآیند به صورت نقدی توسط تولیدکنندگان موتورسیکلت انجام می‌شد. اما در حال حاضر، با توجه به مصوبه جدید آیین‌نامه اجرایی، اجازه استفاده از گواهی‌های معادل، در صورتی که گواهی اسقاط مربوط به یک کاربری وجود نداشته باشد، فراهم و تصویب شده است.

بر این اساس، اگر تولیدکنندگان موتورسیکلت یا هر کاربری دیگری ـ به جز کشنده ـ گواهی اسقاط مربوط به کاربری خود را در اختیار نداشته باشند، اجازه استفاده از گواهی سایر کاربری‌ها، مانند خودرو، برای آن‌ها فراهم شده است.

تعداد موتورسیکلت‌هایی که در کشور تولید می‌شود، در سال‌های مختلف متفاوت است و عددی بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ هزار دستگاه در نوسان است. این تعداد می‌تواند به فرآیند خروج موتورسیکلت‌های فرسوده کمک کند. اما تا زمانی که فرآیند خروج موتورسیکلت‌های فرسوده به اندازه‌ای انجام شود که گواهی اسقاط مورد نیاز تولیدکنندگان موتورسیکلت فراهم شود، امکان استفاده از گواهی‌هایی مانند گواهی خودروهای سواری نیز وجود دارد.

تولیدکنندگان می‌توانند با خرید گواهی اسقاط و خروج یک خودروی فرسوده از ناوگان، فرآیند شماره‌گذاری موتورسیکلت‌های خود را انجام دهند.

با این اصلاحیه جدید، چه سهمی از گواهی اسقاط خودروهای فرسوده می‌تواند برای تولیدکنندگان موتورسیکلت مورد استفاده قرار گیرد؟ به عبارت دیگر، در قبال گواهی اسقاط خودرو، چه تعداد موتورسیکلت می‌تواند به عنوان گواهی جایگزین مورد استفاده قرار گیرد؟

مطابق قانون، تمامی تولیدکنندگان خودرو و موتورسیکلت مکلف هستند به ازای تولید هر چهار دستگاه، یک دستگاه معادل آن را از ناوگان خارج کنند. البته برای خودروی سواری، موتورسیکلت، کامیون کشنده و وانت، تعداد گواهی‌های مورد نیاز متفاوت است، اما به صورت کلی، به ازای هر چهار دستگاه تولیدی، یک خودرو باید از ناوگان خارج شود.

برای موتورسیکلت، در حال حاضر با توجه به مصوبه جدید جدول ۱۵ آیین‌نامه ماده ۱۰ قانون ساماندهی، به ازای تولید هر چهار دستگاه موتورسیکلت، دو گواهی اسقاط، معادل خروج یک دستگاه موتورسیکلت، باید از ناوگان خارج شود.

در صورتی که این دو گواهی وجود نداشته باشد، براساس ارزشی که برای موتورسیکلت تعیین می‌شود، امکان استفاده از گواهی خودروهای سواری یا سایر کاربری‌ها برای آن فراهم خواهد بود.

برای این موضوع نسبت مشخصی در نظر گرفته شده است؟

با توجه به اینکه هنوز قیمت گواهی اسقاط موتورسیکلت مشخص نیست، این نسبت نیز هنوز تعیین نشده است. ما در تلاش هستیم پیش از آغاز اجرای آیین‌نامه، این فرآیند را مشخص کنیم تا از آن مرحله به بعد، شرکت‌های تولیدکننده موتورسیکلت بتوانند معادل گواهی مورد نیاز خود را از گواهی‌های اسقاط خودروهای سواری استفاده کنند و شماره‌گذاری موتورسیکلت‌های خود را انجام دهند.

منبع: ایسنا







پنجشنبه ۵ شهریور ۱۴۰۵ - 27 August 2026
روزنامه پیام ما

معمای شاهین٢

زمیـــن؛ ردپای یک گونــــــه
روزنامه پیام ما

زمیـــن؛ ردپای یک گونــــــه

بررسی دگرگونی رابطه انسان و زمین؛ چگونه بشر از سازگاری با طبیعت، با انقلاب صنعتی و «شتاب بزرگ» به نیرویی تغییردهنده در مقیاس سیاره تبدیل شد؟
ادعای خوب‌بودن باید حسابرسی
روزنامه پیام ما

ادعای خوب‌بودن باید حسابرسی

بررسی گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره ضرورت ایجاد نظام حقوقی و ارزیابی تأثیر واقعی کسب‌وکارهای اجتماعی برای جلوگیری از سوءاستفاده‌های تبلیغاتی.
بازتولید خانواده سنتی
روزنامه پیام ما

بازتولید خانواده سنتی

محدودیت مهریه به ۱۴ سکه، تنها اهرم حقوقی زنان را تضعیف می‌کند. کارشناسان معتقدند این نابرابری به تثبیت مردسالاری و کاهش تمایل به ازدواج می‌انجامد.
بحران آب: شکست آمایش سرزمین
روزنامه پیام ما

بحران آب: شکست آمایش سرزمین

بحران آب در ایران تنها نتیجه خشکسالی نیست، بلکه پیامد سال‌ها بی‌توجهی به آمایش سرزمین، استقرار صنایع آب‌بر در مناطق خشک و توسعه ناپایدار فضایی است.
خیانت خاموش در بستر فضای مجازی
سایت جوان آنلاین

خیانت خاموش در بستر فضای مجازی

خیانت به‌عنوان محکم‌ترین انگیزه در دعاوی خانواده، همیشه با یک قرار پنهانی آغاز نمی‌شود. گاهی با یک پیام ساده شروع می‌شود
هم ال‌نینوی پاییزی داریم هم تنش آبی
سایت جوان آنلاین

هم ال‌نینوی پاییزی داریم هم تنش آبی

تدابیر لازم برای مقابله با پدیده ال‌نینو اندیشیده شده و مدیریت مخازن سد‌ها باید به‌گونه‌ای انجام شود که امکان مهار و «تله‌اندازی» سیلاب فراهم باشد
         
دچار ناترازی سرمایه انسانی هستیم
سایت جوان آنلاین

دچار ناترازی سرمایه انسانی هستیم

یکی از چالش‌های مهم آموزش عالی، فاصله میان آموزش دانشگاهی و نیاز واقعی بازار کار است. به همین دلیل، «تعداد فارغ‌التحصیلان» به‌تنهایی نمی‌تواند نشان دهد که کش...
         
دیپ‌فیک؛ از شوخی اینترنتی تا جرم و مسئولیت کیفری
سایت جوان آنلاین

دیپ‌فیک؛ از شوخی اینترنتی تا جرم و مسئولیت کیفری

اگر هوش مصنوعی بتواند از چهره یا صدای ما محتوایی بسازد که هرگز تولید نکرده‌ایم، قانون کیفری چگونه از حیثیت، اموال و امنیت ما حمایت می‌کند؟ وقتی تصویر و صدای...
جنگ اقتصادی چگونه به سفره ایرانیان می‌رسد؟ - اکونیوز
سایت اکونیوز

جنگ اقتصادی چگونه به سفره ایرانیان می‌رسد؟ - اکونیوز

اقتصاد ایران: نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران می گوید: اگر فشار معیشتی طولانی شود و پاسخ سیاست های حکمران روشن نباشد، ظرفیت تاب آوری جامعه کاهش
تاب‌آوری اقلیمی باگیاهان بومی
روزنامه پیام ما

تاب‌آوری اقلیمی باگیاهان بومی

حفاظت و احیای گونه‌های گیاهی بومی، راهکاری کلیدی برای مقابله با تغییر اقلیم، حفظ تنوع زیستی و افزایش تاب‌آوری محیط‌زیست ایران در برابر بحران‌هاست.
سایت عصرایران

استاندار قم خطاب به کافه‌داران: تخلفی نکنید که مورد نظر دستگاه‌های خاص قرار بگیرد

سایت تابناک

سیل ناگهانی در نپال؛ بیش ۱۶۰ کشته و صدها مفقود

نگاهی به نظام حقوقی کشور
روزنامه شرق

نگاهی به نظام حقوقی کشور

روزانه تحولات مختلفی در زمینه حقوق و قضا رخ می‌دهد و می‌توان رویدادهایی چون مصوبه مجلس با نام «مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها یا نهادهای بیگانه در کشور» یا آرای صادره از مراجع قضائی را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. یک راه دیگر هم وجود دارد، اینکه از رخدادهای روزمره فاصله بگیریم و به اوضاع …
تأثیر محدودیت فضای مجازی بر دوقطبی‌شدن جامعه
روزنامه شرق

تأثیر محدودیت فضای مجازی بر دوقطبی‌شدن جامعه

مردم ایران دوران خاصی را تجربه می‌کنند؛ تورم بالا، کاهش فرصت‌های شغلی با‌ثبات و سرازیر‌شدن خیل بیکاران به سوی مشاغل موقت و ناپایداری که عموما درآمدشان با هزینه‌های سرسام‌آور زندگی انطباق ندارد‌ و از همه دشوارتر، فقدان چشم‌انداز روشنی که خروج از شرایط موجود و حرکت به سوی آینده‌ای روشن را نوید دهد. در …
زنان، قربانیان کار فصلی
روزنامه شرق

زنان، قربانیان کار فصلی

در شهرستان‌های سقز (شمال استان کردستان) و بوکان (جنوب استان آذربایجان غربی) و اطراف، فعالیت و رنج تابستانی برای گروهی از زنان پیش از طلوع آفتاب آغاز می‌شود. آنها ساعت چهار، پنج صبح راهی مزارع می‌شوند و تا عصر به کار ادامه می‌دهند. پس از بازگشت به خانه نیز شیفت دوم کار آغاز می‌شود؛ این بار بدون دستمزد.
         
شوک شبانه به ترافیک تهران
روزنامه دنیای اقتصاد

شوک شبانه به ترافیک تهران

هفته‌ای که گذشت، ترددها در سطح و زیرسطح شهر تهران، به شکلی معنادار «سنگین» شد.  حجم ترافیک در خیابان‌های تهران براساس شاخص «مدت زمان سفر از محدوده مرکزی به مناطق محیطی» در پیک تردد شبانگاهی، حدود 10درصد نسبت به هفته‌های قبل‌تر افزایش یافت؛  همزمان، حجم مسافر در ایستگا‌ه‌های مترو نیز طی روزهای اخیر صعودی …
روزنامه هفت صبح

راز سر به مهر قتل در میدان تره‌بار

جان کارگران ساختمانی، ارزان‌ترین مصالح این روزهای ساخت‌وساز
روزنامه توسعه ایرانی

جان کارگران ساختمانی، ارزان‌ترین مصالح این روزهای ساخت‌وساز

تقویم را که ورق می زنیم، سیاهه ی طولانی اخبار حوادث کار، نفس را در سینه حبس می کند. تنها در یک بازه زمانی کوتاه، از ۲۸ مرداد ماه تا یکم شهریور،
اجاره این کلبه در شمال شبی 81 میلیون تومان است!
سایت برترینها

اجاره این کلبه در شمال شبی 81 میلیون تومان است!

انتشار عکسی از قیمت اجاره یک کلبه در مازندران، واکنش‌های زیادی در فضای مجازی به همراه داشته است.
         
فقر از سفره به نسخه رسید!
سایت فرارو

فقر از سفره به نسخه رسید!

گرانی دارو و مواد غذایی، سلامت کودکان خانواده‌های کم‌برخوردار را تحت فشار قرار داده است؛ از تاخیر در مراجعه و ناتوانی در خرید دارو تا گسترش سوءتغذیه و کاهش کیفیت رژیم غذایی.
مرگ ۱۲۰ موتورسیکلت‌سوار تهرانی در ۵ ماه/ نقطه اشتراک ۷۰ درصد فوت‌شده‌ها
سایت فرارو

مرگ ۱۲۰ موتورسیکلت‌سوار تهرانی در ۵ ماه/ نقطه اشتراک ۷۰ درصد فوت‌شده‌ها

رئیس مرکز برخط پلیس راهور تهران بزرگ گفت: موتورسواران باید توجه داشته باشند که رعایت نکردن ممنوعیت ورود به خطوط ویژه، تنها یک تخلف ترافیکی نیست، بلکه می‌تواند جان خود آنها و سایر کاربران ترافیکی را به خطر بیندازد.
علت خشکیدگی چیتگر و سرخه حصار چیست؟
سایت فرارو

علت خشکیدگی چیتگر و سرخه حصار چیست؟

معاون خدمات‌شهری و محیط‌زیست شهرداری تهران گفت: کارگروه آب را از ۲ سال قبل فعال کردیم و امروز به اطلس جامع آب غیرشرب شهر تهران رسیده‌ایم؛ اطلس و نقشه‌ای که به ما امکان می‌دهد منابع آبی مورد نیاز فضای سبز را به تفکیک مناطق و نواحی شناسایی و برای تأمین آن برنامه‌ریزی کنیم.
         
تراکم فروشی شهرداری در شرایط جنگ
روزنامه هفت صبح

تراکم فروشی شهرداری در شرایط جنگ

شورای عالی شهرسازی درباره تعداد پلاک‌ها، میزان تراکم و محل مصرف درآمدهای حاصل از واگذاری توضیح می‌خواهد
روزنامه هفت صبح

جوانان جویای کار در دام کلاهبرداران کیونت

ترومای جمعی؛وقتی یک زخم اجتماعی تبدیل به داستان سینه به سینه می شود
سایت خبرآنلاین

ترومای جمعی؛وقتی یک زخم اجتماعی تبدیل به داستان سینه به سینه می شود

تلاش برای معنابخشی است که حادثه را به بخشی از هویت، داستان‌های سینه‌به‌سینه و نگاه آن جامعه به آینده تبدیل می‌کند.​پژوهش‌های اخیر هم دقیقاً دست روی همین ابعاد پنهان گذاشته‌اند. مثلاً در مطالعه‌ای که کرش و هران (۲۰۲۵) روی تجربه مهاجران اجباری انجام دادند، مشخص شد که ترومای جمعی چطور می‌تواند نسل به نسل …
سایت خبرآنلاین

شهرداری به‌دنبال کنترل قیمت قبر در امامزاده‌ها؛ آرامستان جدید تهران کجا ساخته می‌شود؟

استادان پیرمرد:«درس‌تان را بخوانید»؛ توصیه به عافیت‌طلبی یا مانیفست مقاومت معرفتی؟/ ساختن فردا نیازمند پایداری علمی است
سایت خبرآنلاین

استادان پیرمرد:«درس‌تان را بخوانید»؛ توصیه به عافیت‌طلبی یا مانیفست مقاومت معرفتی؟/ ساختن فردا نیازمند پایداری علمی است

حالا که می‌بینم کتاب و کلاس و پژوهش و دانشگاه، شاید بزرگ‌ترین دستاوردهای آموزش مدرن در ایران، تا این اندازه در معرض فرسایش‌اند، بیشتر از هر زمان به خودم شک کرده‌ام. واقعیت این است که آنها (استادان پیرمرد) نمی‌گفتند «کاری نکنید»، می‌گفتند «سخت‌تر کار کنید و کار سخت را برگزینید».
سایت رکنا

اتهام خیانت برای یک زن تهرانی در دادگاه توسط شوهر سابقش / قاتل دروغ می گوید این زن پاک بود

انتشار ناگفته های پرونده  شهلا جاهد برای نخستین بار  / در لحظه قتل شهلا و لاله سحرخیزان به هم چه گفتند+ فیلم و عکس های بازسازی جنایت
سایت رکنا

انتشار ناگفته های پرونده شهلا جاهد برای نخستین بار / در لحظه قتل شهلا و لاله سحرخیزان به هم چه گفتند+ فیلم و عکس های بازسازی …

حوادث رکنا : هنوز بعد از گذشت 22 سال پرونده شهلا جاهد مورد توجه افکار عمومی است و با توجه به آخرین اظهارت وکیل خرمشاهی و مهدی ابراهیمی خبرنگار جنایی پرونده قتل همسر ناصر محمدخانی بر آن شدیم تا متن کامل حکم شهلا جاهد را بر گرفته از کتاب کارت قرمز منتشر کنیم .
جوانان میان اجاره و تنهایی - سایت خبری اقتصاد پویا
سایت اقتصاد پویا

جوانان میان اجاره و تنهایی - سایت خبری اقتصاد پویا

دانیال امینی / در چنین شرایطی، «اقتصاد تنهایی» شکل می‌گیرد؛ اقتصادی که در آن فرد مجرد نه فقط با هزینه‌های مالی زندگی مستقل، بلکه با هزینه‌های اجتماعی ناشی از کاهش ارتباطات خانوادگی، شبکه حمایتی محدودتر و افزایش آسیب‌پذیری اقتصادی مواجه است. این پدیده به‌خصوص در کلان‌شهرها جدی‌تر است؛ جایی که فاصله میان …
صداوسیما؛ بودجه‌ای که اوج گرفت، مخاطبی که ریخت/ راهکاری برای عدم دورریز بیت‌المال
سایت اقتصاد ۲۴

صداوسیما؛ بودجه‌ای که اوج گرفت، مخاطبی که ریخت/ راهکاری برای عدم دورریز بیت‌المال

کارزاری جدید خواستار پایان تأمین مالی عمومی صداوسیما و واگذاری هزینه‌های این سازمان به مخاطبانی شده که همچنان تمایل به استفاده از برنامه‌های آن دارند؛ پیشنهادی که بحث درباره آینده رسانه ملی را دوباره داغ کرده است.
سایت برترینها

مجری خانم صداوسیما با کلاه پلیس جوگیر شد!

تنهایی مردم در برابر ابهام بنزینی مسوولان
سایت عصرایران

تنهایی مردم در برابر ابهام بنزینی مسوولان

وضعیت فعلی یعنی گیجی و ناتوانی دولت در تصمیم گیری بنزین. نتیجه می شود نگرانی مردم و صف های طولانی مقابل پمپ بنزین ها؛ نتیجه می شود کاهش اعتماد عمومی به دولت...
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| تذکر رییس جمهور به غیبت زنان در پوستر جشنواره شهید رجایی

سایت عصرایران

آخرین خبر از پرونده «موبایل موسوی»

سایت رکنا

رها کردن جسد دختر 28 ساله در خیابان های تهران‌نو/ مرد بازداشتی چه ادعایی کرد

سایت خبرآنلاین

پای جاپارک فروشان تهرانی به دادسرا رسید

سایت عصرایران

جزئیات آتش‌سوزی در آسانسوری در کرج

قسط بندیِ فقر: وقتی فردایمان را پیش‌خور می‌کنیم
سایت عصرایران

قسط بندیِ فقر: وقتی فردایمان را پیش‌خور می‌کنیم

این وضعیت، مصداق بارزِ «اثر وابستگی» در نظریات جان کنت گالبرایت است. طبق این دیدگاه، در نظام سرمایه‌داری، تولیدکننده فقط کالا نمی‌سازد؛ بلکه با تبلیغاتِ مفرط...
         
آقای وزیر، آغوش کشور برای کدام باز است؛ نخبگان جوان یا مهاجران افغان؟
سایت تابناک

آقای وزیر، آغوش کشور برای کدام باز است؛ نخبگان جوان یا مهاجران افغان؟

وزیر ورزش و جوانان از آغوش باز دولت برای بازگشت جوانان مهاجرت کرده سخن می‌گوید و این در حالی است که آمار مهاجرت از کشور در همین شرایط فعلی، آمار نگران کننده...
مرگ تلخ در آسمان‌خراش‌ها/ دست روی دست نگذارید تا کارگران قربانی شوند!
خبرگزاری ایلنا

مرگ تلخ در آسمان‌خراش‌ها/ دست روی دست نگذارید تا کارگران قربانی شوند!

جان کارگران ساختمانی، ارزان‌ترین مصالح این روزهای ساخت‌وساز است. در سایه فقدان نظارت، کارفرمایان با پول بیمه برای خود مصونیت می‌خرند و پس از هر سقوط مرگبار، بدون حتی یک ساعت بازداشت، از مسئولیت قسر درمی‌روند.
حریم‌خواری زیر ذره‌بین؛ وقتی ساخت‌وساز به خط قرمز پایتخت می‌رسد
خبرگزاری مهر

حریم‌خواری زیر ذره‌بین؛ وقتی ساخت‌وساز به خط قرمز پایتخت می‌رسد

بخشی از حریم تهران با رودخانه‌ها و مسیل‌ها گره خورده و هر ساخت‌وساز غیرمجاز در این محدوده می‌تواند تبعاتی فراتر از تغییر کاربری زمین داشته باشد.
فرهنگ اظهارنظر غیرتخصصی آسیب‌پذیری تازه فضای رسانه‌ای کشور
خبرگزاری ایسنا

فرهنگ اظهارنظر غیرتخصصی آسیب‌پذیری تازه فضای رسانه‌ای کشور

وقتی نظرات غیرکارشناسی به‌طور گسترده منتشر می‌شود و گاه تصمیم‌گیران نیز از این فضا تأثیر می‌گیرند، مردم دیگر به هیچ نظر یا تحلیل به‌راحتی اعتماد نمی‌کنند.
وقتی جدایی پایان خشونت نیست؛ روایت قتل‌هایی که با غیرت توجیه می‌شوند
خبرگزاری ایسنا

وقتی جدایی پایان خشونت نیست؛ روایت قتل‌هایی که با غیرت توجیه می‌شوند

صبح شنبه اول شهریورماه ۱۴۰۵ در حالی که می‌خواست سوار خودروی شخصی‌اش شود همسر سابقش به او حمله کرد؛ حمله‌ای که با ضربات چاقو پایان یافت و زندگی زن جوان در چند لحظه برای همیشه خاموش شد. مرد مهاجم پس از قتل از محل گریخت و تا زمان انتشار این گزارش، هنوز بازداشت نشده است.
جزئیات تحریم‌های جدید دانشگاهی علیه ایران؛ سرنوشت نامعلوم آزمون‌های تافل و GRE
سایت تجارت نیوز

جزئیات تحریم‌های جدید دانشگاهی علیه ایران؛ سرنوشت نامعلوم آزمون‌های تافل و GRE

وزارت خزانه‌داری آمریکا مجوزی را که تبادل دانشجو، اعطای بورسیه و برگزاری برخی آزمون‌های دانشگاهی و حرفه‌ای میان ایران و آمریکا را مجاز می‌کرد، به‌طور نامحدود لغو کرد؛ این تصمیم سرنوشت آزمون‌هایی مانند تافل و GRE در ایران را با ابهام مواجه کرده است.
    
زنان از اقتصاد گیگ هند جا ماندند
خبرگزاری ایسنا

زنان از اقتصاد گیگ هند جا ماندند

اقتصاد گیگ هند که شامل خدماتی مانند تحویل غذا در ۱۰ دقیقه و اپلیکیشن‌های درخواست خودرو می‌شود، در حال ایجاد میلیون‌ها شغل است، اما زنان تا حد زیادی از این بازار کار دور مانده‌اند.
         
خبرگزاری ایرنا

مرگ مغموم ماهیان «کتی»

غوغای خاک در البرز با خشکیدگی تالاب صالحیه؛ گام هایی در مسیر احیا
خبرگزاری ایرنا

غوغای خاک در البرز با خشکیدگی تالاب صالحیه؛ گام هایی در مسیر احیا

کرج - ایرنا - تالاب «صالحیه» به عنوان تنها تالاب استان البرز این روزها زیر تازیانه تغییرات اقلیمی، کاهش بارندگی‌ها و دست‌اندازی‌های انسانی به یکی از کانونهای اصلی تولید گرد و غبار تبدیل شده است؛ چالشی زیست‌محیطی که آسمان استان‌های البرز، قزوین و حتی تهران را تحت تاثیر قرار داده و عزم ملی را برای مهار …
سایت خبرفوری

آتش سوزی بیمارستانی در پاکستان جان ۱۵ نوزاد را گرفت

چرا برخی رانندگان هویت ماشین را پنهان می‌کنند؟
سایت عصرایران

چرا برخی رانندگان هویت ماشین را پنهان می‌کنند؟

محمدباقر قربان‌زاده، قاضی سابق دیوان عالی کشور، در همین راستا می‌گوید: معمولا هدف اصلی با کاهش قابلیت شناسایی ماشین یا راننده ماشین انجام می‌شود. با این حال...
فرسایش خاموش زیر سایه انکار تحریم - همدلی
روزنامه همدلی

فرسایش خاموش زیر سایه انکار تحریم - همدلی

مونا ربیعیان خبرنگار در شرایطی که سیاست‌گذار پولی در تهران از آرامش بازارها و نبود ظرفیت برای تحریم‌های تازه سخن می‌گوید، واشنگتن از یک کارزار سنگین مالی جدید برای مسدودسازی شریان‌های ارزی رونمایی کرده است. تعارض میان خوش‌بینی مفرط داخلی و هشدارهای فزاینده بین‌المللی، این پرسش بنیادین را در برابر فعالان …
پایان ابرچالش زباله در چهار شهرستان مازندران
سایت ایران آنلاین

پایان ابرچالش زباله در چهار شهرستان مازندران

مازندران سال‌هاست با یکی از پیچیده‌ترین چالش‌های زیست‌محیطی کشور یعنی مدیریت پسماند و انباشت زباله دست ‌و پنجه نرم می‌کند؛ چالشی که به دلیل افزایش تولید پسماند، محدودیت ظرفیت دفن، مشکلات زیست‌محیطی ناشی از شیرابه و حساسیت‌های اکولوژیک شمال کشور، به یکی از مطالبات جدی مردم و مدیریت اجرایی استان تبدیل …
روزنامه هفت صبح

آخرین جمله سهیل: کاوه و پریسا من را پرت کردند

روزنامه هفت صبح

قاب امروز | وضعیت اسفبار آبادان شهر اولین‌ها

خبرگزاری همشهری‌آنلاین

جزئیات دستگیری پزشک اینستاگرامی | از ویتامین‌تراپی تا بیهوشی، فیلم خصوصی و سرقت از قربانیان

سرمقاله شرق/ حل بحران‌ها در گرو حقوق اساسی ملت | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله شرق/ حل بحران‌ها در گرو حقوق اساسی ملت | آخرین خبر

شرق/ «حل بحران‌ها در گرو حقوق اساسی ملت» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم کامبیز نوروزی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: بحران‌های متعدد گریبان کشور را گرفته و سایه شوم جنگ و آثار آن که از پی تجاوز نظامی آمریکا و اسرائیل بر کشور افتاده، به تشدید بحران‌ها انجامیده است. بنزین، برق و آب
سرمقاله جمهوری اسلامی/ مردم و حل مشکل بنزین | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله جمهوری اسلامی/ مردم و حل مشکل بنزین | آخرین خبر

جمهوری اسلامی/ «مردم و حل مشکل بنزین» عنوان یادداشت روز در روزنامه جمهوری اسلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: جنگ‌های سه‌گانه‌ای که در دوران نظام جمهوری اسلامی بر ایران تحمیل شدند، این تجربه مهم را برجای گذاشتند که با حضور مردم در صحنه و مشارکت آنها به راحتی می‌توان هر مشکلی را حل کرد. ا
         
سرمقاله دنیای اقتصاد/ الگوی توسعه آتی کشور | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله دنیای اقتصاد/ الگوی توسعه آتی کشور | آخرین خبر

دنیای اقتصاد/ «الگوی توسعه آتی کشور» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم محمدمهدی بهکیش است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: امید آن است که در آینده‌ای نه چندان دور جنگ تمام شود و تحریم‌ها رفع شوند. در آن زمان متخصصان اقتصاد و اداره جامعه با یکی از مهم‌ترین پرسش‌های اقتصاد ایران موا
حقوق شهروندی؛ از یک عنوان حقوقی تا یک مطالبه روزمره
روزنامه عصر اقتصاد

حقوق شهروندی؛ از یک عنوان حقوقی تا یک مطالبه روزمره

حقوق شهروندی زمانی معنا پیدا می‌کند که از متن قوانین و آیین‌نامه‌ها به زندگی روزمره مردم راه پیدا کند. شهروند فقط مخاطب تصمیم‌های اداری نیست؛ او صاحب حق است و دستگاه‌های عمومی در برابر حقوق او مسئولیت دارند. یکی از مهم‌ترین جلوه‌های حقوق شهروندی، حق برخورداری از خدمات عمومی مناسب و عادلانه است. دسترسی …