قیمت طلا امروز




 احسان شاه قاسمی

 سایت انصاف نیوز / ۶ ساعت قبل

وقتی علم ژنتیک به میدان منازعه هویتی کشیده می‌شود | انصاف نیوز

امیرمعین شمسایی، دانشجوی ارتباطات دانشگاه تهران در یادداشت ارسالی به انصاف نیوز با عنوان «وقتی علم ژنتیک به میدان منازعه هویتی کشیده می‌شود؛ نقدی بر پژوهش دکتر احسان شاه‌قاسمی درباره پان‌ترکیسم در فضای دیجیتال» نوشت:
 وقتی علم ژنتیک به میدان منازعه هویتی کشیده می‌شود |  انصاف نیوز
امیرمعین شمسایی، دانشجوی ارتباطات دانشگاه تهران در یادداشت ارسالی به انصاف نیوز با عنوان «وقتی علم ژنتیک به میدان منازعه هویتی کشیده می‌شود؛ نقدی بر پژوهش دکتر احسان شاه‌قاسمی درباره پان‌ترکیسم در فضای دیجیتال» نوشت:

پژوهش دکتر احسان شاه‌قاسمی با عنوان «پان‌ترکیسم در بحران: آزمایش ژنتیک و فروپاشی هویت قومی ترکی در گفتمان دیجیتال ایرانیان» نشان می‌دهد که چگونه پیشرفت‌های علمی در حوزه ژنتیک، فراتر از محیط آزمایشگاه، به ابزاری برای بازتعریف هویت‌های ملی و تقابل‌های ایدئولوژیک در فضای مجازی تبدیل شده است. این مطالعه که به بررسی واکنش کاربران شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نسبت به نتایج وایرال‌شده آزمایش‌های DNA شهروندان ترکیه می‌پردازد، فصلی جدید در درک نسبت میان «زیست‌سیاست» و «ناسیونالیسم دیجیتال» گشوده است.

ژنتیک به میدان تازه‌ای برای منازعه بر سر هویت تبدیل شده است

برای درک ابعاد بحرانی که این پژوهش به آن اشاره دارد، باید ابتدا ماهیت ایدئولوژی پان‌ترکیسم را واکاوی کرد. بر اساس این مطالعه، پان‌ترکیسم نه یک واقعیت تاریخی ازلی، بلکه یک «اختراع مدرن» متعلق به اواخر قرن نوزدهم است که توسط روشنفکرانی چون ضیا گوک‌آلپ با الگوبرداری از مدل‌های اروپایی بنا شد. این تفکر بر اصالت «خون» تأکید داشت و ادعا می‌کرد تبار ترک‌ها به صورت خالص و بدون انقطاع از آسیای مرکزی تا آناتولی امتداد یافته است.

در اوایل جمهوری ترکیه، این اسطوره‌شناسی با حمایت دولت در قالب «تز تاریخ ترکی» نهادینه شد و حتی از علوم کاذبی چون جمجمه‌سنجی برای اثبات برتری نژادی استفاده گردید. با این حال، پژوهش دکتر شاه‌قاسمی تأکید می‌کند که بزرگ‌ترین خطای این جریان، یکی دانستن «زبان» با «تبار بیولوژیکی» است. داده‌های ژنتیک مدرن نشان می‌دهند که مردم ترکیه امروزه بیشتر با جمعیت‌های مدیترانه و خاورمیانه خوشه‌بندی می‌شوند و سهم تبار آسیای مرکزی در آن‌ها بسیار ناچیز است. این واقعیت نشان می‌دهد که زبان ترکی از طریق سلطه نخبگان و جذب فرهنگی گسترش یافته است، نه مهاجرت انبوه نژادی.

این پژوهش با رویکردی ترکیبی، ۱۰۷۳ پست منحصربه‌فرد را که در واکنش به ویدیوهای آزمایش DNA منتشر شده بودند، تحلیل کرده است. بررسی توزیع کلمات نشان داد که اکثر این پیام‌ها بسیار کوتاه، بین پنج تا ۱۰ کلمه، هستند که بازتاب‌دهنده ماهیت کنایه‌آمیز و ضربتی فضای توئیتر است.

دکتر شاه‌قاسمی برای کشف الگوهای پنهان در این حجم از داده، از مدل‌سازی موضوعی LDA استفاده کرده است. این الگوریتم هوشمند با بررسی هم‌زمانی کلمات، موضوعات محوری بحث‌ها را شناسایی می‌کند. پژوهشگر با استفاده از معیارهای فنی مانند «ضریب انسجام»، ۱۵ خوشه موضوعی اصلی را از میان داده‌ها استخراج کرد که تصویری از تقابل‌های هویتی کاربران ارائه می‌دهد.

یک داده علمی واحد می‌تواند روایت‌های کاملاً متفاوتی از هویت تولید کند

تحلیل داده‌ها نشان‌دهنده یک بحران هویتی عمیق است که در چندین سطح نمایان شده است. «فروپاشی هویت قومی» بزرگ‌ترین خوشه پژوهش است که با ۳۹۹ پست، بیشترین سهم را در داده‌ها دارد. این خوشه نشان‌دهنده لرزه‌ای است که شواهد ژنتیکی در باورهای نژادی ایجاد کرده‌اند؛ جایی که کاربران با دیدن نتایجی در تضاد با اسطوره‌هایشان، دچار نوعی مقاومت عاطفی شدید می‌شوند.

یکی از یافته‌های محوری این مطالعه، تفاوت در رفتار کاربران ایرانی و پان‌ترک‌ها است. کاربران فارسی‌زبان از این نتایج با «اعتماد به نفس» استقبال کرده و از آن به عنوان ابزاری برای ابطال ادعاهای رقیب استفاده کردند، زیرا این داده‌ها را تأییدی بر درک تاریخی خود می‌دیدند.

تحلیل احساسات نیز نشان می‌دهد که حدود ۴۴ درصد پست‌ها لحنی خنثی و کنایه‌آمیز داشته‌اند. در حالی که حدود ۲۷ درصد کاربران، عمدتاً ایرانیان، احساساتی چون «خوشحالی» را بروز دادند، ۲۸ درصد دیگر، عمدتاً پان‌ترک‌ها، در طبقه «خشمگین و بسیار خشمگین» قرار گرفتند. این یافته‌ها نشان می‌دهد که احساسات در فضای دیجیتال می‌توانند به ابزاری برای مرزبندی‌های هویتی تبدیل شوند.

یکی از نقاط قوت پژوهش، تحلیل شبکه هم‌آیی است. طبق مدل ترسیم‌شده در این پژوهش، سه موضوع «فروپاشی هویت قومی»، «تقلیل‌گرایی فرهنگی» و «تقلیل‌گرایی ژنتیکی» هسته اصلی این گفتمان را تشکیل می‌دهند. این شبکه نشان می‌دهد که کاربران در مواجهه با تهدید هویتی، بلافاصله به سمت ساده‌سازی‌های نژادی، مانند تقلیل هویت به درصدهای خونی، حرکت می‌کنند. در این فضا، موضوعاتی چون «انکار علم» یا «توهین و خشونت کلامی» نیز به عنوان استراتژی‌های دفاعی برای محافظت از مرزهای هویتی به کار گرفته می‌شوند.

ترکیب روش‌های تحلیلی تصویری چندلایه از منازعه هویتی در فضای دیجیتال ارائه می‌دهد

نویسنده تنها به یک روش بسنده نکرده، بلکه از ترکیب سه روش قدرتمند استفاده کرده است. مدل‌سازی موضوعی LDA برای استخراج موضوعات کلان، تحلیل احساسات مبتنی بر جنبه برای فهم لایه‌های عاطفی پست‌ها و نقشه‌برداری شبکه هم‌آیی برای درک پیوند میان مفاهیم به کار گرفته شده‌اند.

این تعدد روش‌ها باعث شده است یافته‌های پژوهش از ابعاد مختلف، شامل محتوایی، احساسی و ارتباطی، بررسی شوند. همچنین، شناسایی تفاوت واکنش ایرانیان و طرف مقابل از دیگر بینش‌های ارزشمند این مقاله است. نویسنده به درستی تشخیص داده است که آزمایش DNA برای یک گروه باعث «بحران» و برای گروه دیگر، یعنی ایرانیان، باعث «تثبیت و اعتماد به نفس» شده است.

با این حال، باید میان این یافته توصیفی و تفسیر علمی آن تمایز قائل شد. پژوهشگر به عنوان یک پژوهشگر ارتباطات، با استفاده از داده‌های آماری توئیتر به درستی یک پدیده واقعی را رصد کرده است. او با تکیه بر تحلیل احساسات نشان داده است که در اتمسفر دیجیتال، یک گروه از کاربران ایرانی در موضعی تهاجمی‌تر و با اعتماد به نفس قرار دارند و گروه دیگر در موضعی دفاعی‌تر ظاهر می‌شوند. این یک یافته توصیفی است و نشان می‌دهد چه چیزی در حال رخ دادن است.

برخی ملاحظات روش‌شناختی تفسیر یافته‌های پژوهش را با چالش روبه‌رو می‌کند

نخستین نقد به اعتبار آزمایش‌های تجاری موسوم به DTC مربوط می‌شود. پژوهش حاضر آزمایش‌های شرکت‌هایی مانند MyHeritage را به عنوان «واقعیت بیولوژیکی» می‌پذیرد، در حالی که این شرکت‌ها از «نمونه‌های مرجع» اختصاصی استفاده می‌کنند که ممکن است با محدودیت‌ها و خطاهایی همراه باشند. بنابراین، میان «دقت آزمایشگاهی» و «تأثیر اجتماعی ویدیوهای وایرال» باید مرز روشنی وجود داشته باشد؛ چرا که آنچه موجب بحران می‌شود، لزوماً خود علم دقیق نیست، بلکه می‌تواند «نمایش رسانه‌ای» و نحوه بازنمایی آن باشد.

دومین نقد به سوگیری احتمالی در تحلیل مفهوم «اعتماد به نفس» بازمی‌گردد. ادعای نویسنده مبنی بر استقبال با اعتماد به نفس ایرانیان از نتایج می‌تواند نیازمند بررسی انتقادی بیشتری باشد. ناسیونالیسم ایرانی نیز ممکن است اسطوره‌های نژادی مشابهی داشته باشد که در صورت مواجهه با آزمایش DNA، به همان اندازه آسیب‌پذیر و دچار بحران شوند.

سومین نقد نیز به محدودیت‌های مدل‌سازی موضوعی LDA در متون کوتاه مربوط می‌شود. تحلیل موضوعی بر روی پست‌های توئیتر که اغلب زیر ۲۰ کلمه هستند، با چالش‌های فنی همراه است. خطر برداشت اشتباه از کنایه‌ها، طنز و اصطلاحات عامیانه فارسی توسط الگوریتم می‌تواند بر روایی برخی از ۱۵ خوشه شناسایی‌شده تأثیر بگذارد.

در نهایت، مسئله اصلی در ارزیابی این پژوهش آن است که میان «توصیف رفتار کاربران» و «تفسیر و تأیید علمی این رفتارها» تمایز قائل شویم. پژوهشگر با موفقیت توانسته است آنچه را در فضای دیجیتال رخ داده، توصیف کند، اما این یافته که یک گروه از کاربران از نتایج آزمایش‌های DNA استقبال کرده و گروهی دیگر نسبت به آن واکنش منفی نشان داده‌اند، لزوماً به معنای تأیید علمی یا تاریخی روایت گروه نخست نیست.

از این منظر، شاید مهم‌ترین دستاورد این پژوهش نه اثبات برتری یک روایت هویتی بر روایت دیگر، بلکه نشان دادن نحوه تبدیل داده‌های علمی به ابزارهایی برای منازعه هویتی در فضای دیجیتال باشد. آزمایش DNA هنگامی که در شبکه‌های اجتماعی بازنمایی و وایرال می‌شود، دیگر صرفاً یک داده علمی باقی نمی‌ماند، بلکه می‌تواند به نشانه‌ای برای بازسازی مرزهای هویتی، تولید احساسات جمعی و تشدید رقابت‌های گفتمانی تبدیل شود. بنابراین، پرسش اصلی تنها این نیست که «چه کسی از نظر ژنتیکی به چه تبار و جمعیتی تعلق دارد»، بلکه این است که «چرا و چگونه داده‌های علمی به ابزار منازعه بر سر هویت تبدیل می‌شوند».

Reference:

Shahghasemi, E. (2024). Pan-Turkism in Crisis: Genetic Testing and Turkish Ethnic Identity Collapse in Iranian Digital Discourse. Research Square.

انتهای پیام




سه شنبه ۳ شهریور ۱۴۰۵ - 25 August 2026
سینما، نمایش خانگی و تئاتر در اختیار سلبریتی‌های تکراری
روزنامه هفت صبح

سینما، نمایش خانگی و تئاتر در اختیار سلبریتی‌های تکراری

‌تهیه‌کنندگان برای کاهش ریسک مالی سراغ چهره‌های شناخته‌شده می‌روند و همین انتخاب، چرخه تکرار بازیگران را تقویت می‌کند
یاد محمد حیدری  شاگرد مکتب صبا و خالق «سوغاتی»
روزنامه هفت صبح

یاد محمد حیدری شاگرد مکتب صبا و خالق «سوغاتی»

در سالروز درگذشت محمد حیدری، زندگی و میراث هنرمندی را مرور کرده‌ایم که میان ردیف ایرانی و ترانه مردمی پلی ماندگار ساخت
روز خنده ! لطفا پیشنهاد خانواده اکبر عبدی را جدی بگیرید
سایت عصرایران

روز خنده ! لطفا پیشنهاد خانواده اکبر عبدی را جدی بگیرید

داشتن روزی به نام «خنده» می‌تواند یادآوری برای مردمی باشد که گاه فراموش می‌کنند حق دارند بخندند، حق دارند شاد باشند، و این حق نه در تضاد با مصائب، که در کنار...
قدرت ادبیات
سایت روزنامه سازندگی

قدرت ادبیات

جستاری از بختیار علی دربارۀ جدال همیشگی قلم و سیاست
مهران مدیری؛ خط بطلانی بر افسانه سلبریتی مستقل | پشت پرده بازگشت چهره‌ها به تلویزیون چیست؟
سایت رویداد‌ ۲۴

مهران مدیری؛ خط بطلانی بر افسانه سلبریتی مستقل | پشت پرده بازگشت چهره‌ها به تلویزیون چیست؟

بازگشت مهران مدیری به صداوسیما و ساخت سریال جدید، فقط یک خبر فرهنگی نیست؛ نشانه تغییری بزرگ‌تر در رابطه میان جامعه، سلبریتی‌ها و نهادهای رسمی فرهنگ است.
خشم جمعی برای جوانمرگی در هالیوود؛ از کودکان بازیگر محافظت شود
خبرگزاری مهر

خشم جمعی برای جوانمرگی در هالیوود؛ از کودکان بازیگر محافظت شود

چند تن از چهره‌های زنی که از کودکی بازیگر بودند، در اعتراض به مرگ چند بازیگر جوان به هالیوود اعتراض کردند و نارسا بودن سیستم را موجب جوانمرگی آنها دانستند.
سایت عصرایران

استوری کتایون ریاحی: عدل ایران (+عکس)

اشغال ایران در جنگ جهانی دوم؛ از قحطی و سقوط رضاشاه تا تولد ناسیونالیسم در خلیج فارس
خبرگزاری ایسنا

اشغال ایران در جنگ جهانی دوم؛ از قحطی و سقوط رضاشاه تا تولد ناسیونالیسم در خلیج فارس

یک کارشناس ارشد تاریخ با اشاره به شوم شهریور ۱۳۲۰ سالروز حمله و اشغال ایران توسط نیروهای متفقین گفت: در حالی که دو سال از آغاز جنگ جهانی دوم می‌گذشت در روز سوم شهریور ۱۳۲۰، نیروهای متفقین با حمله گسترده به ایران، کشورمان را اشغال کردند.
از عطر آش تا نقش و نگار هنر؛ روایت دست‌هایی که فرهنگ ایران را زنده نگه داشته‌اند
خبرگزاری ایسنا

از عطر آش تا نقش و نگار هنر؛ روایت دست‌هایی که فرهنگ ایران را زنده نگه داشته‌اند

صدای همهمه مردم، عطر آش و رفت‌وآمد میان غرفه‌ها، نخستین تصویری است که از جشنواره آش زنجان در ذهن می‌ماند؛ اما کمی که میان غرفه‌ها قدم بزنی، متوجه می‌شوی اینجا فقط قرار نیست طعم آش‌های ایرانی را بچشی. در گوشه‌وکنار جشنواره، چوب، نقره، ساز، پارچه و هنرهای دستی اقوام مختلف، هرکدام بخشی از داستان فرهنگ ایران …
 شهری که سرنوشت شرق ایران را رقم زد
خبرگزاری ایسنا

شهری که سرنوشت شرق ایران را رقم زد

شهرستان گناباد در جنوب خراسان رضوی، فراتر از یک سکونتگاه کویری، همواره به عنوان یک گره استراتژیک و گذرگاه کنترل ‌شده در شرق ایران شناخته می‌شد.
خبرگزاری ایسنا

«اسپایدرمن» در آستانه غرق کردن «تایتانیک»

خبرگزاری ایسنا

واکنش خانه تئاتر / «این رویکرد در جهت همدلی نیست»

یک میلیون کلمه در انتظار جنگ
خبرگزاری ایسنا

یک میلیون کلمه در انتظار جنگ

ماه‌هایی که سارتر در جریان ملالِ اضطراب‌آورِ «جنگ عجیب» در آلزاس مستقر بود، پرشورترین دوران خلاقیت در زندگی او به شمار می‌رود: علاوه بر ۱۴ دفترچه فلسفی انباشته از پیش‌نویس‌های اولیه کتاب «هستی و نیستی»، سیل روزانه‌ای از نامه‌ها به مادرش، به سیمون دو بووار و به معشوقه‌اش «تانیا» و همچنین پیش‌نویس اولیه …
خواب‌هایی که برای «آموزش هنر» دیده‌ایم تعبیر می‌شود؟!
خبرگزاری ایسنا

خواب‌هایی که برای «آموزش هنر» دیده‌ایم تعبیر می‌شود؟!

برنامه هفتم پیشرفت برای «آموزش هنر» عدد مشخصی تعیین کرده است؛ رشد سالانه ۷ درصدی هنرجویان هنرستان‌های هنری و رشد ۲۵ درصدی در رشته پویانمایی. با این حال، بررسی وضعیت موجود نشان می‌دهد تحقق این اهداف تنها با افزایش ظرفیت پذیرش ممکن نیست و هنرستان‌ها برای این رشد با کمبود زیرساخت، تجهیزات فناورانه، نیروی …
۲ سال با وعده‌های فرهنگی پزشکیان، از «رفع فیلترینگ» تا توقف اجرای قانون حجاب
خبرگزاری ایسنا

۲ سال با وعده‌های فرهنگی پزشکیان، از «رفع فیلترینگ» تا توقف اجرای قانون حجاب

دو سال پس از آغاز کار دولت چهاردهم، وعده‌های فرهنگی و اجتماعی مسعود پزشکیان همچنان محل بحث و ارزیابی است؛ از وعده رفع فیلترینگ و بازنگری در سیاست‌های فضای مجازی تا توقف اجرای قانون حجاب، موضوعاتی که با وجود تلاش های دولت در مسیر اجرا با چالش‌ها و موانع متعددی روبه‌رو شده‌اند.
خبرگزاری ایسنا

راز بقایِ برد پیت در جشنواره سن سباستین

سایت عصرایران

قبل از عاشق شدن بیاموز چگونه در برف بدوی، بدون اینکه ردپایی از خود بر جای بگذاری (+صدا)

سایت اقتصاد ۲۴

عکسی از جنیفر لوپز در ۲۷ سالگی که قطعا متعجبتان می‌کند!

سایت اقتصاد ۲۴

عکس/بختیار ایمانوردی در کنار مزار پدرش بیک ایمانوردی در آمریکا

پشت‌پرده بلیت ۵ میلیونی تئاتر؛ بازیگران چقدر از قیمت بلیت را به جیب می‌زنند؟
سایت رویداد‌ ۲۴

پشت‌پرده بلیت ۵ میلیونی تئاتر؛ بازیگران چقدر از قیمت بلیت را به جیب می‌زنند؟

روز‌های گذشته آنچه بیشتر از هرچیز در تئاتر مطرح شده، قیمت بالای بلیت نمایش «آرش» نوشته امید سهرابی و کار علی سرابی است که از نیمه دوم شهریور در رویال‌هال اسپیناس پالاس اجراهایش را شروع می‌کند.
پایتخت بی‌کنسرت 
روزنامه دنیای اقتصاد

پایتخت بی‌کنسرت 

با پایان یافتن ایام سوگواری محرم و صفر و آغاز دوباره کنسرت‌های موسیقی، تهران همچنان از اجرای خوانندگان پاپ خالی است؛ انگار هنرمندان این حوزه فعلا به شهرستان‌ها کوچ کرده‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد پس از اعلام آتش‌بس جنگ اخیر در فروردین‌ماه ۱۴۰۵ و بازگشت هنرمندان به سالن‌ها، کنسرت‌های «پاپ» مثل گذشته برگزار …
         
سرمقاله خراسان/ پیام تلخ یک غیبت | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ پیام تلخ یک غیبت | آخرین خبر

خراسان/ «پیام تلخ یک غیبت» عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: گاهی یک غیبت ساده، از ده‌ها نطق و بیانیه پرمعناتر و گویاتر است؛ به‌ویژه زمانی که این غیبت در ساحت فرهنگ، ادب و هویت ملی رخ دهد. آیین نکوداشت دکتر علیرضا قیامتی، شاهنامه‌پژوه برجسته خراسانی، یک‎شنب
گاو ما رو ندیدین؟! نگاهیبهتبلیغاتمعمایی(تیزینگ)
سایت خبرآنلاین

گاو ما رو ندیدین؟! نگاهیبهتبلیغاتمعمایی(تیزینگ)

این روزها شاهد رشد شکلی خاص و کوتاه (در حد یک جمله) از تبلیغات خصوصا در بنرهای اتوبان و خیابان‌ها هستیم که بعضا با طرح یک سوال و یا به شکلِ ایده‌ای جذاب، خلاقانه و سرگرم کننده دیده می‌شوند.
سایت عصرایران

زن ها در عشق احساساتی تر هستند یا مردان؟ تاوان یک شب از خانه بیرون ماندن (+صدا)

روزی روزگاری امجدیه | تصاویری دیدنی از ورزشگاهی که در سینه خود، انبوهی از نوستالژی چند دهه اخیر تهران را به یادگار دارد
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

روزی روزگاری امجدیه | تصاویری دیدنی از ورزشگاهی که در سینه خود، انبوهی از نوستالژی چند دهه اخیر تهران را به یادگار دارد

خیابان‌های اطرافش، دیگر برای هجوم تماشاگران بسته نمی‌شوند و غریو ده‌ها هزار نفری، شیشه‌ خانه‌های آن حوالی را نمی‌لرزاند. اما سکوت امروز ورزشگاه امجدیه، فریبنده است.
سایت فرارو

آخرین وضعیت پرونده کتایون ریاحی

اتهام سرقت ادبی
روزنامه آرمان امروز

اتهام سرقت ادبی

آرمان امروز  : تیلور شریدان، خالق سریال معروف «یلواستون» (Yellowstone)، به همراه پارامونت و ان‌بی‌سی یونیورسال، توسط نویسنده‌ای به نام لورن جی. سالکین به سرقت ادبی متهم شده‌اند. تیلور شریدان و شرکت‌های پارامونت و ان‌بی‌سی یونیورسال همگی توسط نویسنده‌ای مورد شکایت قرار گرفته‌اند که ادعا می‌کند شریدان …
سایت عصرایران

مثلث عشقی؛ دختر بی تجربه یا فرصت طلب؟ (+صدا)

سایت ایران آنلاین

از چنگیز وثوقی چه خبر؟

سایت رکنا

عکس / سفر در زمان «لیلا فروهر» در 10 سالگی و در نمایی از فیلم سلطان قلب ها؛ سال 47

آناتومی خشم و رسانه
سایت هم میهن

آناتومی خشم و رسانه

سیم ضامن اثری هوشمندانه، گزنده و از نظر فرمی منسجم است که نشان از تسلط مداوم گاس ون سنت بر سینمای شخصیت‌محور و اجتماعی دارد.
چرا نقش قهرمان دختر در ادبیات نوجوان کمرنگ است؟
خبرگزاری مهر

چرا نقش قهرمان دختر در ادبیات نوجوان کمرنگ است؟

نویسنده کتاب «گلادیمر» گفت: با انتخاب یک دختر نوجوان به‌عنوان شخصیت اصلی داستان، تلاش کردم خلأ حضور قهرمانان دختر در ادبیات نوجوان را جبران کنم و نقش و اثرگذاری آن‌ها را در جامعه نشان دهم.
یک قرن زیستن در محضر خنده؛ محمد خرمشاهی راویِ روزگارِ تلخ و شیرین
خبرگزاری مهر

یک قرن زیستن در محضر خنده؛ محمد خرمشاهی راویِ روزگارِ تلخ و شیرین

محمد خرمشاهی، طنزپرداز و روزنامه‌نگاری است که با نزدیک به یک قرن حضور در مطبوعات و برنامه‌های رادیویی، آینه‌ای از دردها و شادی‌های مردم بود و با زبانی طناز، کام جامعه را شیرین می‌کرد.
«اعتراف می‌کنم» از کلیشه‌های پلیسی فاصله دارد؛ نقش پررنگ زنان در سریال
خبرگزاری مهر

«اعتراف می‌کنم» از کلیشه‌های پلیسی فاصله دارد؛ نقش پررنگ زنان در سریال

یک منتقد سینما با اشاره به کلیشه های سریال های پلیسی در سال های اخیر بیان کرد که سریال «اعتراف می‌کنم» از این آثار متفاوت است.
سایت فرارو

همخوانی تصنیف «امشب شب مهتابه» توسط هنرمندان پیشکسوت

نگاهی به‌ «ادیسه» تازه‌ترین تجربه عظیم کریستوفر نولان‌
روزنامه هفت صبح

نگاهی به‌ «ادیسه» تازه‌ترین تجربه عظیم کریستوفر نولان‌

«ادیسه» در بهترین لحظاتش یک نمایش سینمایی خیره‌کننده و در ضعیف‌ترین بخش‌هایش حماسه‌ای گرفتار عظمت خودش است
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

بازیگر مطرح پس از باران: من پول غذا ندارم، هفته ای چهار وعده غذا می خورم! | ببینید

زنگ خطر برای روزنامه‌نگاری حرفه‌ای
سایت ایران آنلاین

زنگ خطر برای روزنامه‌نگاری حرفه‌ای

رسانه قرار است آینه باشد، نه آینه‌ای که فقط زشتی‌ها را بزرگ‌نمایی کند، بلکه آینه‌ای که واقعیت را همان‌گونه که هست پیش روی جامعه بگذارد. مسأله اما از جایی آغاز می‌شود که رسانه، به جای آنکه ابزار کشف حقیقت و مطالبه‌گری عمومی باشد، به ابزار معامله تبدیل شود، جایی که خبر نه برای آگاهی‌بخشی، بلکه برای فشار …
ماده ۲۷؛ تیغی بر گلوی سینمای ایران؟/ از «سیاه‌نمایی» تا جریمه ۴ برابری هزینه تولید
سایت خبرآنلاین

ماده ۲۷؛ تیغی بر گلوی سینمای ایران؟/ از «سیاه‌نمایی» تا جریمه ۴ برابری هزینه تولید

با تصویب کلیات «طرح مقابله با نفوذ»، ماده ۲۷ به یکی از جنجالی‌ترین بخش‌های این مصوبه تبدیل شده؛ ماده‌ای که با پیش‌بینی محرومیت‌های سنگین و جریمه‌های چندبرابری برای برخی فعالیت‌های هنری، نگرانی و اعتراض گسترده سینماگران و حقوق‌دانان را به دنبال داشته است.
قتل‌عام پرسش‌گری در پشت نیمکت‌های مدرسه/ نظام آموزشی از کودکان «مقلد» می‌سازد/فلسفه و تقویت کودک در برابر پذیرش کورکورانه هوش مصنوعی
سایت خبرآنلاین

قتل‌عام پرسش‌گری در پشت نیمکت‌های مدرسه/ نظام آموزشی از کودکان «مقلد» می‌سازد/فلسفه و تقویت کودک در برابر پذیرش کورکورانه …

کتاب «کودکان می‌توانند بیندیشند» نوشته ران گیلمور، با ترجمه روح‌الله کریمی و زهرا حیدری، فلسفه را به جایی می‌برد که شاید بیش از هر جای دیگری به آن نیاز داریم: کلاس درس؛ جایی که کودک می‌تواند به‌جای حفظ کردن پاسخ‌ها، درباره پرسش‌هایی فکر کند که خیلی وقت‌ها بزرگسالان نیز از کنارشان عبور می‌کنند. فلسفه …
خبرگزاری ایرنا

واکنش آتش تقی‌پور به حواشی بزرگداشت زنده‌یاد علی حاتمی/ کاش حاجی واشنگتن اکران شود +فیلم

«پرویز ناتل‌خانلری» در روزهای گرفتاری در ایران ماند و به ایران خدمت کرد
خبرگزاری ایرنا

«پرویز ناتل‌خانلری» در روزهای گرفتاری در ایران ماند و به ایران خدمت کرد

تهران- ایرنا- «پرویز ناتل‌خانلری» با رفتار و کردارشان ثابت کردند که به ایران وفادار بودند. حتی در روزهای گرفتاری در ایران ماندند و به ایران خدمت کردند. ‌
پشت پرده جنجال کنسرت‌نمایش سیاوش | پای اوج در میان است
سایت رویداد‌ ۲۴

پشت پرده جنجال کنسرت‌نمایش سیاوش | پای اوج در میان است

نمایش «سیاوش» با حضور چهره‌هایی چون بهرام رادان، آزاده صمدی و مهدی سلطانی هنوز روی صحنه نرفته، اما یک ادعا درباره ارتباط آن با سازمان اوج کافی بود تا این پروژه پرهزینه وارد فضای سیاسی شود؛ ادعایی که عوامل نمایش رد کرده‌اند، اما سابقه پروژه‌های مشابه همچنان محل پرسش است.
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| جهانگیر الماسی: من پول غذا ندارم و هفته‌ای ۴ بار غذا می‌خورم

رژه‌ ماشین‌های لوکس روی صحنه تئاتر |  انصاف نیوز
سایت انصاف نیوز

رژه‌ ماشین‌های لوکس روی صحنه تئاتر | انصاف نیوز

محمد طباطبائی در یادداشتی ارسالی به انصاف نیوز نوشت:
گزارش روزنامه اعتماد از عملکرد دولت چهاردهم در حوزه تئاتر / دولت برنامه‌ریزی بلندمدت برای تئاتر ندارد
سایت اعتماد آنلاین

گزارش روزنامه اعتماد از عملکرد دولت چهاردهم در حوزه تئاتر / دولت برنامه‌ریزی بلندمدت برای تئاتر ندارد

بررسی عملکرد دولت چهاردهم در حوزه تئاتر امری متناقض‌نما است و این به دو پارامتر اصلی برمی‌گردد. موضوع اول دو جنگ نابرابر تحمیلی و دیگری مقایسه عملکرد دولت چهاردهم با دولت‌های قبلی است. در مقایسه دولت چهاردهم با دولت‌های قلبی نتیجه روشن است. دولت چهاردهم هم -به هر دلیلی- مانند همه دولت‌ها در سالیان گذشته، …
         
سایت شهرآرانیوز

توضیح سازندگان تئاتر «آرش» درباره بلیت ۵ میلیون تومانی + عکس

روزنامه هفت صبح

روایتی خواندنی درباره سریال ‌قصه‌های جزیره و سرگذشت بازیگرانش

ابراهیم گلستان؛ مردی که با هیچ‌کس کنار نیامد
روزنامه آرمان امروز

ابراهیم گلستان؛ مردی که با هیچ‌کس کنار نیامد

آرمان امروز : سید ابراهیم گلستان (تقوی شیرازی)، از ماندگارترین و در عین حال صریح‌ترین چهره‌های جریان‌ساز ادبیات و سینمای معاصر ایران است. مردی که در ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ در غربت چشم از جهان فرو بست. او با نثری آهنگین و ساختاریافته در داستان‌نویسی و نگاهی پیشگام در سینمای مستند و داستانی، الگویی نوین از [ ]
سایت اطلاعات آنلاین

وفور «کاهو» در مزرعه ترجمه؛ برگردان‌های موازی چه بر سر صنعت نشر می‌آورد؟

دیدن اسطوره‌های شاهنامه، جیب‌ پر می‌خواهد
روزنامه هفت صبح

دیدن اسطوره‌های شاهنامه، جیب‌ پر می‌خواهد

سه پروژه بزرگ شاهنامه‌ای، شهریور روی صحنه می‌روند، اما قیمت بلیت‌ها دسترسی بسیاری از مخاطبان را دشوار می‌کند
سایت فرارو

مرگ تدریجی میراث مرند؛ چرا «پیر خاموش» در چشم مسئولان نابود می‌شود؟

وزارت ارشاد مرجع صدور مجوز تلویزیون‌ اینترنتی است؟
سایت فرارو

وزارت ارشاد مرجع صدور مجوز تلویزیون‌ اینترنتی است؟

«انتشار ویدئو» با «صوت و تصویر فراگیر» یکی است؟ پاسخ به این پرسش می‌تواند مشخص کند رسانه‌هایی مانند «آزاد» باید از وزارت ارشاد مجوز بگیرند یا ساترا.
چرا درجام توقیف شد؟ | نون بیار کباب ببر با نامحرم یا بهانه برای حذف برنامه‌های پرمخاطب؟
سایت رویداد‌ ۲۴

چرا درجام توقیف شد؟ | نون بیار کباب ببر با نامحرم یا بهانه برای حذف برنامه‌های پرمخاطب؟

خبر ساده، کوتاه و البته تکراری بود؛ برنامه درجام به خاطر بازی نون بیار کباب ببر السا فیروز آذر با مهیار حسن مجری توقیف شد. اما این برنامه تنها یک جنجال نداشت.
سایت رویداد‌ ۲۴

تغییر ویترین اکران با رضا عطاران، امیر جدیدی و لیلا حاتمی

پلتفرم‌های تصویری؛ مرز صلاحیت ارشاد و ساترا کجاست؟
سایت عصرایران

پلتفرم‌های تصویری؛ مرز صلاحیت ارشاد و ساترا کجاست؟

اختلاف میان ارشاد و ساترا در واقع اختلاف بر سر طبقه‌بندی حقوقی فعالیت رسانه‌ای است. معیار تعیین مرجع صالح، نام تجاری پلتفرم یا ابزار تولید محتوا نیست؛ باید د...
وام ۸۰۰ میلیاردی! آیا مسئله نشر واقعاً کمبود نقدینگی است؟
خبرگزاری مهر

وام ۸۰۰ میلیاردی! آیا مسئله نشر واقعاً کمبود نقدینگی است؟

مدیر انتشارات نشان معتقد است تزریق ۸۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به ناشران و کتابفروشان، بدون تحریک تقاضا و افزایش قدرت خرید مخاطب، نمی‌تواند مشکل اصلی بازار نشر را حل کند.
کتاب‌های پیشنهادی فیتزجرالد برای مطالعه
خبرگزاری ایسنا

کتاب‌های پیشنهادی فیتزجرالد برای مطالعه

اف. اسکات فیتزجرالد، خالق رمان «گتسبی بزرگ» که حتی در متون درسی دبیرستان‌های غرب تدریس می‌شود، در قفسه کتاب‌های خود کتاب‌هایی داشت که نوشته او نبودند. این نویسنده در یکی از دشوارترین تابستان‌های زندگی‌اش، فهرستی از کتاب‌های پیشنهادی که به عقیده او «مطالعه‌شان ضروری» را برای پرستار خود نوشت.
وقتی علی حاتمی، شجریان و علیزاده شاهکار ساختند + صدا
خبرگزاری ایسنا

وقتی علی حاتمی، شجریان و علیزاده شاهکار ساختند + صدا

حسین علیزاده همان هنرمندی است که بسیاری نه صرفا به واسطه نبوغش در موسیقی، بلکه برای شخصیتش او را می‌ستایند. علیزاده همان هنرمند جسوری است که وقتی کلامی نیاز به بیان داشته باشد و کمتر کسی حاضر به عنوان آن است، حتما آن را بیان می‌کند و بارها شده که درد دل هنرمندان موسیقی را با صدایی رسا و جسورانه به گوش …
ابوعلی سینا؛ پزشکی که از مرز درمان گذشت و به «نظام‌سازی در علم» رسید
خبرگزاری ایسنا

ابوعلی سینا؛ پزشکی که از مرز درمان گذشت و به «نظام‌سازی در علم» رسید

ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا، مشهور به شیخ‌الرئیس، تنها یکی از مشهورترین پزشکان تاریخ نیست؛ او از چهره‌هایی است که دانش پزشکی، فلسفه، منطق و علوم طبیعی را در یک دستگاه فکری منسجم به هم پیوند داد و اثری بر جای گذاشت که نفوذ آن از جهان اسلام فراتر رفت و قرن‌ها در دانشگاه‌های اروپا نیز حضور داشت.