دوشنبه, ۱۱ تیر, ۱۴۰۳ / 1 July, 2024
مجله ویستا

قصد بارداری دارید؟ حتما بخوانید


پرسش: فرزند اولم حدودا دو سال و سه ماه دارند و با همسرم قصد بچه دوم داریم ایا این اختلاف مضر نیست؟
پاسخ: مطلب زیر را در این مورد از همشهری برایتان می آورم:
19 سالگی سن ایده‌ال برای شروع بارداری زنان است و با فاصله هر 4 سال یكبار تا 35 سالگی زنان، هر خانواده می‌تواند 3 فرزند داشته باشد.
البته این الگو فقط از نظر پزشكی و فیزیولوژیكی است و مسائل مهمتر دیگری هم وجود دارند مانند اشتغال، درامد و مسائل فرهنگی كه با توجه به انها ممكن است یك خانواده به علت نداشتن درامد كافی نتواند از چنین الگویی پیروی كند، اما اگر این الگو در كشور پیاده شود نه با رشد منفی جمعیت و پیر شدن جامعه و نه با افزایش ناگهانی و گستردگی جمعیت مواجه می‌شویم.
چالش فاصله‌گذاری بین فرزندان جدیدترین مطالعات نشان داده‌اند فاصله خیلی كم و یا خیلی زیاد بین بچه‌ها باعث بروز مشكلاتی در دومین كودك شده و احتمال این خطر‌ها بسیار زیاد می‌شود.
مطالعه‌ای كه چندی پیش در مجله انجمن پزشكی امریكا به چاپ رسیده و توسط محققان دانشگاه كلمبیا انجام شده است، نشان می‌دهد، اگر فاصله بین بچه‌ها كمتر از 18 ماه و یا بیشتر از 59 ماه باشد، امكان بروز مشكلات متعدد برای فرزند دوم افزایش پیدا می‌كند. در این مطالعه سن مادر و حتی وضعیت اجتماعی- اقتصادی او هم در نظر گرفته شده است.
محققان بر این باورند كه اگر فاصله بارداری‌ها كمتر از 18 ماه باشد، 40 درصد خطر تولد نوزاد نارس بیشتر شده، امكان كم بودن وزن نوزاد حین تولد 61 درصد افزایش پیدا كرده و سن تولد نوزاد هم در 26 درصد موارد كمتر از یك نوزاد طبیعی می‌شود. شاید جالب باشد كه به این نتایج بیشتر و دقیق‌تر توجه كنیم.
اگر فاصله بین بارداری‌ها كمتر از 18 ماه باشد به ازای هر یك ماه كه این فاصله كوتاهتر می‌شود، باید منتظر این اتفاقات باشیم: خطر تولد نوزاد نارس تا 2 درصد و خطر تولد نوزاد با وزن كم تا 3/3 درصد بیشتر می‌شود. از طرف دیگر اگر فاصله بارداری‌ها بیش از 59 ماه (یا 5 سال) باشد، خطر تولد نوزاد نارس تا 6/0 درصد و نوزاد با وزن كم تا 9/0 درصد بیشتر می‌شود.
در بررسی‌های دیگری مشخص شده است وقتی فاصله بین كودكان كمتر از 2 سال باشد احتمال كاهش بهره هوشی IQ بیشتر از خانواده‌هایی است كه فاصله بین بچه‌ها‌یشان بیشتر از 2 سال است.
استدلال این است كه وقتی فاصله سنی بچه‌ها از هم بسیار زیاد باشد امكان برقراری ارتباط و بازی با هم در انها كم می‌شود. به همین دلایل است كه متخصصان زنان و زایمان معتقدند برای فاصله‌گذاری بین بچه‌ها باید عاقلانه تصمیم گرفت.
به هرحال، هنوز20 تا 30سال پرطرفدارترین سالها برای بچه‌دار شدن است و با وجود انكه میانگین سن بارداری دارد بالا می‌رود، دهه دوم هنوز در نقطه اوج قرار دارد. در سالهای دهه 70 مادران امریكایی معمولاً در سن 21 سالگی برای اولین بار، بچه‌دار می‌شدند، ولی در حال حاضر این روز بزرگ به‌طور متوسط در 25 سالگی انها فرا می‌رسد.
بنابر تحقیقات اخیر 80درصد زنان در دهه دوم، زایمان طبیعی دارند و این در حالی است كه در زنانی كه در دهه سوم زندگی هستند این امار به 40 درصد و انها كه در دهه چهارم هستند به 43درصد می‌رسد. از سوی دیگر، بنابر امار مركز ملی بهداشت امریكا، میزان بارداری زنان بین 35 تا 39 ساله طی سالهای 1978 تا 2000 دو برابر شده است.
محققان می‌گویند اگر در سالهای اولیه دهه سوم زندگی‌تان بچه‌دار می‌شوید لازم نیست خیلی نگران باشید، چراكه بارداری در این سنین خیلی شبیه بارداری در دهه دوم زندگی است؛ سلامت شما، انرژی‌تان، باروری‌تان، همه هنوز در سطح بالایی است، علاوه بر اینها تخمكها هنوز سالم هستند و خطر ناهنجاریهای ژنتیكی را تخفیف می‌دهند.
اما در سنین بین 35 تا 39سالگی به‌دلیل افت كیفیت تخمک ها خطر تولد ناقص‌الخلقه تا 20درصد افزایش پیدا می‌كند. یكی از دلایل این است كه خطر ناهنجاریهای هنگام تولد در 35 سالگی بالا می‌رود و احتمال اینكه فرزندی با نشانگان داون داشته باشید یك در 400 می‌شود.
بارداری در دهه پنجم زندگی اما علاوه بر خطرات جسمی، مشكلات روحی هم دارد. همچنین در 40 سالگی احتمال اینكه جنین نشانگان داون داشته باشد یك به صد می‌شود. خطر عدم تعادل كروموزومی یكی از دلایل سقط جنین است و به همین خاطر است كه با شروع 42سالگی این سقط جنینها 50درصد بیشتر می‌شود.
پژوهشی در دانشگاه كالیفرنیا نشان می‌دهد احتمال ابتلا به فشارخون بالا در مادران 40 ساله كه برای اولین بار بچه‌دار می‌شوند نسبت به دیگر مادران 60 درصد بیشتر است. این مادران همچنین 4 برابر بیشتر از مادران 20 ساله با خطر ابتلا به دیابت دوران بارداری مواجهند.
بنابر همین پژوهش این مادران 8 برابر مادران 20 ساله با مشكل جفت سرراهی مواجه می‌شوند. جفت سرراهی وضعیتی است كه جفت در قسمت پائین رحم و گاهی حتی در دهانه ان جا می‌گیرد و مانع خروج نوزاد می‌شود.
برای عضویت در خبرنامه نی نی بان و اطلاع از بهترین و پربیننده ترین مطالب، کافی است یک بار فرم عضویت ما را از اینجا پر کنید.