سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
بارداری با گیاه درمانی، بخور اکالیپتوس خوبه؟
اکالیپتوس چهارصد گونه دارد که تنها چند گونه آن به ایران وارد شده است. موطن اصلی این درخت استرالیا است، ولی امروزه در سراسر جهان آن را پرورش میهند. اکالیپتوس درختی بزرگ و پر شاخ و برگ است که ارتفاع آن بستگی به شرایط اقلیمی محل رشد آن دارد. برگ درخت اکالیپتوس خاصیت درمانی فراوان داشته، خواص اکالیپتوس شامل درمان بیماریهای تنفسی، سرماخوردگی، دردهای عضلانی، ورم روده و کلیه و دفع اخلاط سینه و برونشها، کاهش تب، قند خون، رفع عفونت و ... است. به طور کلی گیاه اکالیپوس دارای سابقه طولانی در درمان سرماخوردگی، سینوزیت و ضد عفونی کردن هوای محیط است و شهرت آن بیشتر به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و ضد عفونی کنندگی آن است. از فرآوردههای تجاری اکالیپتوس در بازار میتوان به بخور اکالیپتوس (به صورت تنتور و به صورت پودر)، اسانس و روغن اکالیپتوس اشاره کرد.
خواص بخور اکالیپتوس
از اکالیپتوس برای خوشبو کردن هوای محیط استفاده میشود.
اسانس اکالیپتوس دارای خاصیت ضد میکروبی مناسبی در مقابل برخی از باکتریها است و در حالت کلی اثرات ضد میکروبی این گیاه بیشتر روی باکتریهای گرم مثبت است.
از خواص بخور اکالیپتوس، ضد عفونی کردن مجاری تنفسی است و از بخور برگهای اکالیپتوس میتوان برای درمان التهاب غشاء مخاطی استفاده کرد.
از بخور این گیاه برای درمان التهاب سینه، ریهها، بینی و گلو استفاده می شود و می تواند برخی از گونههای باکتری و همچنین برخی از انواع قارچها را از بین ببرد.
بخور اکالیپتوس موجب کاهش میکروبها در سینوسها میشود.
اکالیپتوس در برونشیتهای ساده یا عفونی که با خروج خلط فراوان همراه است، نتیجه مطلوبی دارد. همچنین وجود دو خاصیت توام قابض و ضد میکروبی در اکالیپتوس، باعث شده که در بیماریهای مختلف مجاری ادرار از آن استفاده شود.
خواص بخور اکالیپتوس برای کسانی که سینوزیت دارند تا حدی میتواند مفید باشد؛ اکالیپتوس درمان کننده سینوزیت نیست ولی برخی علائم سینوزیت مانند سردرد را کاهش میدهد.
نحوه استفاده از خواص بخور اکالیپتوس
به منظور استفاده استنشاقی از این گیاه داروئی، ۵ تا ۱۰ قطره از روغن اکالیپتوس را به ۲ لیوان آب جوش اضافه کنید و سپس حوله را بالای سر خود بکشید و بخار آنرا استنشاق کنید.
جهت افزایش رطوبت و ضدعفونی شدن هوای داخل اتاق، میتوان چند قطره از روغن گیاه اکالیپتوس که از برگ آن تهیه میشود را در مخزن داروی دستگاه بخور ریخته تا با رطوبت هوا مخلوط شود و همزمان مجاری تنفسی را ضدعفونی و بهبود بخشد.
برای درمان سرماخوردگی و گرفتگی بینی، میتوان مستقیما از برگهای گیاه استفاده کرده، پس از شستن برگها چند عدد از آن را داخل ظرف آب گرم ریخته و بخور داده شود. همچنین میتوان از محلولهای بخور اکالیپتوس موجود در بازار استفاده کرد. مقدار و طریقه مصرف محلول بخور اکالیپتوس به این صورت است که روزانه چند مرتبه، هر بار یک قاشق سوپخوری از محلول را در یک ظرف مناسب با آب داغ (درحال جوشیدن نباشد) ریخته و به مدت 5 الی 10 دقیقه، در حالی که چشمها بسته است، بخور داده شود.
هشدارهای مصرف اکالیپتوس در بارداری و سایر موارد احتیاطی
مصرف اکالیپتوس میتواند منجر به افزایش فشار خون شود و از اینرو استفاده از تمامی فراوردههای این گیاه از جمله بخور اکالیپتوس در بارداری و دوران شیردهی معمولا توصیه نمیشود. همچنین بخور اکالیپتوس برای کودکان زیر 2 سال نیز ممنوع است. تماس فرآوردههای حاوی اکالیپتوس با صورت کودکان زیر 2 سال ممکن است سبب التهاب زبان و اسپاسم ریه شده و موجب حملاتی شبیه آسم و حتی مرگ در اثر عدم اکسیژن رسانی به بافتها شود. به طور کلی تیمول موجود در این گیاه در افراد حساس، ممکن است سبب تحریک غشا مخاطی شود. لازم به ذکر است خوردن حجم اندکی از فراوردههای اکالیپتوس نظیر روغن، اسانس و محلول بخور اکالیپتوس (در حد 5 میلی لیتر) با خطر مرگ همراه است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست