شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

هشدار/ این علامت ها را جدی بگیرید! (1)


شاید کودک شما نتواند حالی را که تجربه می‌کند با جزئیات کامل و حتی گاهی به درستی برای‌تان شرح دهد. شاید وقتی که معده درد عذابش می‌دهد، شما را با گفتن «دلم درد می‌کنه!» گمراه کند یا شاید درد چشمش را برای شما «سردرد!» جلوه دهد. شاید کودک شما از خودتان نام دردی را شنیده باشد و گاهی بدون آنکه احساسش کند، شکایتی مشابه آنچه را که شما می‌گفتید مطرح کند و خلاصه شاید گاهی به‌خاطر جلب‌توجه شما خودش را به ناخوشی بزند.
با تمام این اوصاف، هیچ وقت نمی‌توانید با بی‌اعتمادی مشکل او را انکار کنید و حتی اگر احتمال بی‌خطر بودن درد کودک‌تان را 50 درصد ارزیابی کنید، باز هم گاهی چاره‌ای جز مشورت با پزشک و یا حتی روانه بیمارستان‌های شبانه‌روزی شدن ندارید. در ادامه این مطلب، به شما می‌گوییم که کدام نشانه‌های ناخوش‌احوالی کودک‌تان را باید جدی‌تر بگیرید و در همان زمان مشاهده‌شان، برای بررسی‌های بیشتر روانه بیمارستان شوید.

هشدار/ این علامت ها را جدی بگیرید! (1)


تب طولانی
تبی که در برابر درمان و مراقبت‌ها مقاوم است و یا اینکه بیشتر از پنج روز ادامه پیدا می‌کند، زنگ‌خطری جدی برای سلامت کودک‌تان است. اگر به کودک‌تان برای پایین آمدن دمای بدنش استامینوفن و یا ایبوپروفن داده‌اید اما بعد از شش ساعت هم دمای بدنش پایین نیامده، باید با پزشکش تماس بگیرید. ممکن است عفونت شدیدی که به درمان مقاوم است دلیل این اتفاق شده باشد و پزشک کودک باید درمانی ویژه‌تر را برای برطرف کردن نشانه‌ها انتخاب کند. تبی که به‌خاطر ویروس‌هایی مثل سرماخوردگی ایجاد شده باشد، اغلب با گذشت پنج روز از بین می‌رود اما اگر این زمان برای تغییر درجه حرارت بدن کودک‌تان کافی نبود، احتمالا باکتری‌ها او را بیمار کرده‌اند و به‌جای تغییر نشانه‌های ظاهری، باید برای حل مشکل اصلی تلاش کنید.
تب همراه با سردرد
تبی را که با اسپاسم گردن و سردرد در کودکان همراه می‌شود نمی‌توان نشانه خوبی ارزیابی کرد. کودکان به ندرت دچار سردرد می‌شوند و اگر از این موضوع شکایت کردند، باید آن را با جدیت بررسی کنید.
این نشانه‌ها می‌تواند خبر از ابتلای کودک شما به مننژیت دهد. اگر فرزند شما مننژیت داشته باشد تحریک‌پذیر و بیقرار می‌شود و ممکن است کم‌اشتها شود. اسهال و استفراغی که با این علایم همراه می‌شود هم می‌تواند احتمال ابتلا به این بیماری را تقویت کند. اگر دانه‌های قرمز پوستی در تمام بدن کودکتان دیده شود یا پوستش حالت نقطه نقطه‌ بی‌رنگ یا آبی باشد و این علائم با اختلال در تنفس یا تشنج همراه شود، باید موضوع را جدی بگیرید.
تب شدید
تب 38 درجه یا بالاتر اگر در سن کمتر از سه ماهگی اتفاق بیفتد، می‌تواند یک علامت هشدار‌دهنده باشد. اگر یک کودک سه تا شش ماهه، تبش از 38 درجه بالاتر برود و اگر کودکان بین 6 ماه تا دو سال، دچار تبی بالاتر از 5/39 درجه شوند، باید موضوع را جدی بگیرید.
اگر کودک زیر سه ماه دچار تب بالاتر از 38 درجه شود، به سرعت باید برای درمان به بیمارستان مراجعه شود. در این سن اگر عفونت‌هایی مثل عفونت ادراری دلیل تب باشد، ممکن است در زمان کوتاهی تمام بدن را درگیر کند. البته اغلب، ویروس‌ها دلیل بالا رفتن دمای بدن کودکان هستند اما برای اطمینان موضوع باید با جزئیات بیشتری بررسی شود.
جوش‌های دایره شکل
کبودی بیش از حد و یا جوش‌های دایره شکلی که وقتی پوست را فشار می‌دهیم برای چند ثانیه محو نمی‌شوند، نشانه‌های خوبی برای سلامت کودک شما تلقی نمی‌شوند.
دانه‌های مشکوکی که روی پوست کودک شما دیده می‌شود، می‌تواند خبر از ابتلای او به آلرژی و یا واکنش آلرژیک بدنش به یک ماده یا غذای خاص باشد. اگر این دانه‌ها با تنگی نفس و خستگی مزمن همراه شد، حتما باید آنها را جدی بگیرید. گذشته از این، کبودی‌های به‌ظاهر بی‌علتی که روی پوست کودک شما دیده می‌شود، ممکن است از نشانه‌های ابتلای او به مشکلات خونی و انعقادی باشد.
خال‌های عجیب و غریب
خالی که یک‌دفعه روی پوست کودک شما سر و کله‌اش پیدا شده، می‌تواند به اندازه خالی که تغییر شکل داده، مشکوک و دردسرساز باشد.
خالی که پاره‌پاره شده، تغییر رنگ و یا اندازه داده و یا تازه سر و کله‌اش پیدا شده، می‌تواند یک نشانه هشدار باشد. همیشه دیدن این نشانه‌ها به معنای به خطر افتادن جان کودک شما نیست اما در بسیاری موارد، ابتلا به سرطان پوست خودش را با این خال‌های مشکوک نشان می‌دهد. به همین دلیل است که نباید این نشانه را سرسری بگیرید؛ در این شرایط لازم است فورا با پزشک کودک‌تان در این مورد مشورت کنید و در صورت لزوم از خال مشکوک نمونه‌برداری کنید.
ادامه دارد...