چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

پریود نامنظم، باردار نمی شوم


سوال مخاطب نی‌نی‌بان: من ٢١سال دارم. پنج ساله متاهلم و يك سال و نيم اقدام به بارداري كردم اما بي نتيجه بوده. الان در ايران زندگي نمي كنم و مشكل دكتر رفتن و صحبت كردن دارم. الان شروع به خوردن متفورمين كردم در ضمن پريودهام نامنظم است.
 
پاسخ دکتر کتایون برجیس، متخصص زنان و زایمان و فلوشیپ نازایی: 
در ابتدا بهتر است نگران نباشید و استرستان را کم کنید چون همین استرس می تواند روی باردار شدن تاثیر منفی داشته باشد. ما معمولا به خانم هایی که سنشان کمتر از سی سال هست یک سال زمان می دهیم تا بعد از اولین اقدام برای بارداری، بچه دارد شود. بعد از آن اگر بارداری اتفاق نیفتاد همزمان با همسرشان به کلینیک های ناباروری مراجعه کنند تا آزمایش های تخصصی برایشان انجام شود.
 
پاسخ دکتر شیرین نیرومنش، متخصص زنان و زایمان:
در سیکل‌های نامرتب هم تخمک‌گذاری صورت می‌گیرد تنها تاریخ آن همیشه ثابت نیست. تخمك زنان بعد از آزاد شدن تنها چند ساعت زنده است و اگر در اين زمان با اسپرماتوزوييدها روبرو نشود و لقاحي صورت نگيرد بارداري اتفاق نمی‌افتد. در خانم‌هایی که سیکل‌های نامرتبی دارند دانستن روز تخمك‌گذاري كمي سخت است و این موضوع احتمال باردار شدن را كاهش مي‌دهد. در مواردي كه پريودها نامنظم است و خانم قصد بارداری دارد متخصص زنان توصيه مي‌كند ۳-۲ روز در هفته بدون جلوگيري نزديكي كند تا نيازي به بررسي روز تخمك‌گذاري نباشد. اما اگر زوج نمی‌توانند کنار هم باشند و مثلا به دلیل شغل آقا در ماه تنها یک یا دو مرتبه همدیگر را ملاقات می‌کنند لازم است تاریخ دقیق تخمک گذاری مشخص شود تا بتوانند بچه دار شوند. آنچه شانس بارداری را کاهش می‌دهد فقدان ۳ ماهه سيكل است. سندروم تخمدان پلي‌كيستيك و آندرومتريوز مي‌تواند دلیل بروز این فقدان باشد. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلي‌كيستيك در بيشتر موارد دچار ناباروري مي‌شوند زيرا فوليكول‌ها يعني مكاني كه تخمك رشد مي‌كند به كيست تغير شكل یافته و تخمك نمي‌تواند در آن رشد كند. در آندومتريوز نيز بافت رحم با درد شديد و خونريزي فراوان فرو مي‌ريزد و از آنجا كه احتمال آسيب‌ديدگي رحم و فالوپ تخمدان‌ها وجود دارد احتمال ناباروري افزايش مي‌يابد.