یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

کاهش لذت از رابطه زناشویی، دیر تحریک شدن


مشکلات جنسی یا ناکارآمدی جنسی (به انگلیسی: sexsual dysfunction) را می‌توان به مشکلاتی که در یک یا چند مرحله از مراحل آمیزش جنسی بروز می‌کند و سبب کاهش لذت جنسی یا عدم دست‌یابی به اوج لذت جنسی می‌شوند تعریف کرد .
چرخه پاسخ جنسی انسان فرایندی فیزیولوژیکی دارد که مراحل برانگیختگی، تهییج، اوج لذت جنسی، و فرونشینی را شامل می‌شود. ناکارآمدی‌ها یا مشکلات جنسی در این چرخه رخ می‌دهند. بروز مشکلات اتفاقی یا دوره‌ای در کارکرد جنسی امری متداول است.
ناکارآمدی یا مشکلات جنسی را می‌توان در کل به عنوان نقصی مستمر در تمایل یا پاسخ جنسی تعریف کرد که باعث بروز مشکلات بین فردی یا ناراحتی شخصی می‌شود. گاه این ناکارآمدی‌های جنسی مستقل از سایر اختلالات روانشناختی یا بیماری‌های جسمانی و گاه ناشی از عوامل عضوی باشد، در مورد آن تشخیص مشکلات جنسی داده نمی‌شود.
از عوامل پیدایش مشکلات جنسی :
تجارب و نگرش‌های بر آمده از عواملی همچون شیوهٔ تربیت، عوامل شخصیتی، عدم آگاهی، یا مورد سوء استفاده جنسی واقع شدن در سنین پائین فرد را مستعد ابتلا به مشکلات جنسی می‌کنند.
از جمله دیگر علل پیشایند مشکلات جنسی را می‌توان به تعارض با همسر، بی‌وفائی، تغییرات زیستی مربوط به سن، افسردگی، و یا ناتوانی اتفاقی به واسطه خستگی مفرط، فشار روانی، اضطراب، یا مصرف الکل اشاره کرد. مشکل جنسی ممکن است به واسطهٔ انتظار کشیدن ناتوانی، واکنش همسر، ارتباط کلامی ضعیف، و محدودیت مهارت‌های جنسی تداوم یابد.
به دلیل وسعت عواملی که در مشکلات جنسی نقش دارند، متخصصان بالینی باید بسیاری از ابعاد فعالیت جنسی را به دقت مورد بررسی و کنکاش قرار دهند.
عوامل فیزیکی که بوجود آورنده مشکلات جنسی هستند شامل موارد زیر می باشند:
1- یکی ار عوامل به وجود آمدن مشکلات جنسی وارد آمدن آسیب در قسمت پشت بدن است.
2- از مشکلات جنسی مردان بزرگ شدن غده پروستات
3- بیماری نوروپاتی یا دیابتی، سفت شدن بافتها، اختلالات درغده های بدن و سفلیس خفیف یکی دیگر از علل به وجود آمدن مشکلات جنسی است
4- داروها وچیزهایی ازقبیل الکل ، نیکوتین ، مواد مخدر، داروهایی که فشارخون را پایین ترمیاورند، آنتی هیستامین وبرخی از داروهایی که برای روان درمانی استفاده می شوند باعث مشکلات زناشویی در روابط جنسی می شوند .
5- اختلالات غده ترشحی ( تیروئید ، غده هیپوفیز ، غده فوق کلیوی ) ، اختلال درعملکرد اندامهای مختلف بدن مثل قلب و ریه از عوامل مشکلات رابطه جنسی است .
6- یکی از علل به وجود آمدن مشکلات جنسی بد کارکردن هورمونها (پایین بودن تستسترون ، استروژن ، اندروژن ) است .
7- آسیب دیدگی عصب از علل مشکلات رابطه جنسی
8- مشکل جریان خون بر رابطه زناشویی تاثیر میگذارد
9- مشکلات مادرزادی یکی از مهمترین عوامل مشکلات زناشویی درروابط جنسی است.
مشکلات جنسی به چهارگروه تقسیم میشوند:
1. مشکل در میل جنسی:
اختلال درمیل جنسی ( کم شدن شهوت ) ممکن است به علت کم شدن میزان استروژن (درزنان) یا تستوسترون (در زنان ومردان) بوجود بیاید. عوامل دیگری مانند بالا رفتن سن، حاملگی، مصرف برخی داروها، SSRI داروهای ضد افسردگی مثلfluoxetine ، sertraline،paroxetineuh  بعنوان مشکلات جنسی درزنان ومردان شناخته شده اند.
2. دیر تحریک شدن:
اختلال در تحریک شدن یا سرد مزاجی، قبلا در زنان و مردان  یک بیماری تلقی می شد.
اما امروزه اختلال در نعوظ و سرد مزاجی که مربوط به میل و تحریکات جنسی است، جدا تعریف شده اند و این بیماری ها مانعی برای زن و مرد در روابطشان می گردند. اگر تحریک شدن به موقع و یا اصلا بوجود نیاید، بنابر تعریف اختلال در لذت جنسی  گفته می شود. بالا رفتن سن و (SSRI) داروهای ضد افسردگی مانع تحریک شدن زن و مرد می شوند.
3. نقصان لذت جنسی
4. احساس درد در خلال رابطه جنسی:
احساس درد در روابط جنسی به عنوان مقاربت دردناک وگرفتگی عضلات مهبل (واژنیتیسم) تعبیرشده که در زنان اتفاق می افتد و آن به دلیل گرفتگی غیر ارادی ماهیچه های دیواره واژن به علت خشک بودن واژن یا به علل دیگر به وجود میاید. درد در قسمت خارجی اندام تناسلی زنان (vulvar) هم میتواند باعث ناتوانی برای ایجاد یک رابطه جنسی شود و خود یکی از علل مشکلات جنسی است.
کم بودن تحریکات ولذت جنسی و یا تحریکات هورمونی به دلیل دوره قاعدگی یا شیر دهی ایجاد می شود و باعث خشک شدن واژن می گردد. التهاب و سوزش ناشی از مصرف کرمهای ضد بارداری باعث خشک شدن واژن و ایجاد نگرانی در رابطه جنسی زناشویی می شود .
علت گرفتگی عضلات مهبل کاملا واضح نیست. اما به نظر میرسد که سوء استفاده های جنسی که به دنبال آن آسیبهای روانی دربردارد ممکن است عاملی برای مشکلات جنسی باشد.
در این وضع زنان درهنگام آمیزش سوزشی درقسمت اندام تناسلی و منطقه واژن، احساس می کنند وعلت آن مشخص نیست. بروز مشکلات جنسی درابتدای سنین میان سالی رایج است و شیوع بیماری در زنان در دوره قبل از یائسگی افزایش می یابد.
راه های پیشگیری از به وجود آمدن مشکلات جنسی :
به دلیل اینکه مصرف بعضی از داروهای تجویز شده و بدون نسخه ممکن است تأثیرات جانبی داشته باشد و باعث به وجود آمدن مشکلات جنسی شوند درمصرف آنان باید دقت کرد. راحت بیان کردن احساسات مانعی برای بروز مشکلات جنسی است. افرادی که مورد سوء استفاد جنسی یا تجاوز قرار گرفته اند، باید به توصیه روانشناسان عمل نمایند. مشورت با مشاوره مشكلات جنسي باعث می شود که بیماران براین مشکلات غلبه کنند.