سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

بارداری چه علائمی دارد؟


گروه ترجمه نی نی بان: پیش از آن‌که باردار شوید ذائقه و سلیقه خاص خود را در غذاخوردن دارید اما پس از بارداری ممکن است غذاها و نوشیدنی‌های مورد علاقه‌تان نه تنها دیگر جذاب نباشند، بلکه با شنیدن اسم آنها هم احساس انزجار کنید. علائم اولیه بارداری البته فراز-و-نشیب‌هایی دارند و نحوه بروزشان ممکن است برای هر زنی متفاوت باشد، به گونه‌ای که بعضی زنان چنین علائمی را کمتر تجربه می‌کنند یا اصلا تجربه نمی‌کنند. در عین حال، علائمی وجود دارند که ممکن است حتی پیش از آن‌که متوجه عقب‌افتادن دوره قاعدگی‌تان شوید خود را نشان دهند. اگر از آن دست مادران بی‌صبر و عجول هستید، در این‌جا به 9 علامت معمول ابتدای بارداری می‌پردازیم.
 
 
بارداری چه علائمی دارد؟

سرنخ اول- دردناک‌شدن پستان.
طی یک تا دو هفته پس از لقاح ممکن است پستان‌های شما بیش از حد دردناک شوند. جاسبیر سینگ، متخصص زنان و زایمان در مرکز پزشکی واکساهاچی تگزاس در این‌باره می‌گوید: «شما در ابتدای بارداری مقادیر زیادی استروژن و پروژسترون ترشح می‌کنید که توسط غدد واقع در سینه تولید می‌شوند». این افزایش شدید هورمونی باعث می‌شود پستان مقدار بیشتری مایع را در خود نگه دارد و سنگین‌تر، دردناک‌تر یا حساس‌تر از علامت معمول هنگام قاعدگی به نظر برسد.
چه کاری می‌توان کرد؟
باید از سینه‌بندهای مناسب و محافظ استفاده کنید.
سرنخ دوم – خون‌ریزی ناشی از لانه‌گزینی جنین (استقرار جنین در دیواره رحم).
وقتی تخمک بارورشده در حد فاصل روز ششم تا دوازدهم پس از لقاح، در دیواره رحم مستقر می‌شود، لک‌شدن – خون‌ریزی خفیف از واژن – ممکن است رخ دهد. این اتفاق بی‌خطر است، اما اگر بر این باورید علامت بارداری است، به پزشک‌تان اطلاع دهید تا از این بابت مطمئن شوید (اگر این اتفاق در حدود روز دوازدهم پس از لقاح صورت گیرد، ممکن است فکر کنید پریود شده‌اید).
چه کاری می‌توان کرد؟
در صورت دیدن لکه‌های خون، به پزشک خود اطلاع دهید.
سرنخ سوم – خستگی مفرط.
طی نخستین هفته‌های پس از لقاح، بدن شما 24 ساعت شبانه‌روز و هفت روز هفته در حال تلاش و تقلا برای آماده‌کردن نیازهای بارداری است و خستگی، واکنش طبیعی چنین فعل و انفعال سنگینی محسوب می‌شود. به گفته کارن پرکینز، متخصص زنان و زایمان در بالتیمور مریلند، افزایش پروژسترون پس از لقاح، باعث بالارفتن متوسط دمای بدن شما می‌شود که به نوبه خود، زمینه‌ساز کاهش انرژی خواهد شد. قلب شما نیز سریع‌تر می‌تپد، چه باید اکسیژن بیشتری به رحم برساند. این اتفاق نیز عامل دیگری است برای خستگی مفرط طی این روزها.
چه کاری می‌توان کرد؟
دکتر سینگ توصیه می‌کند: «مصرف ویتامین‌های دوره بارداری را جلوتر شروع کنید، غذای سالم بخورید، برای بالا نگه‌داشتن فشار خون در حد نرمال، مایعات زیاد بنوشید و تا جایی که می‌توانید، استراحت کنید».
سرنخ چهارم – تکرر ادرار.
ممکن است تصور کنید این علامت بعدها ظاهر خواهد شد، زمانی که بچه به مثانه فشار بیاورد، اما گاهی تکرر ادرار از همان ابتدا شروع می‌شود. نه تنها تورم رحم به مثانه فشار وارد می‌کند، بلکه افزایش جریان خون به سوی کلیه‌ها (که بلافاصله پس از لقاح آغاز می‌شود) نیز موجب افزایش و تکرر ادرار می‌شود.
چه کاری می‌توان کرد؟
در واقع، هیچ کاری، مگر آن که تکرر ادرار با سوزش، حالت اضطرار یا سایر علائم عفونت همراه شود (در این وضعیت باید حتما به پزشک مراجعه شود). تکرر ادرار نباید باعث شود کمتر مایعات بنوشید.
 

بارداری چه علائمی دارد؟
 
سرنخ پنجم – تنفر از برخی مواد غذایی و حالت تهوع.
این علائم می‌توانند تنها دو هفته پس از لقاح ظاهر شوند. دکتر سینگ در این‌باره می‌گوید: «پروژسترون باعث کندی بسیاری از فعالیت‌های بدن می‌شود». و از جمله این فعالیت‌ها، فرآیند گوارش است که گاهی موجب بروز یبوست یا سوءهاضمه نیز می‌شود. از آن‌جا که معده با سرعت همیشگی تخلیه نمی‌شود، این حالت در آن به وجود می‌آید که غذای زیادی خورده شده است و می‌خواهد به نوعی سرعت هضم را افزایش دهد. این وضعیت موجب بیرون‌دادن غذا از معده یا به سوی روده می‌شود یا در جهت عکس به سوی دهان. بروز حالت تهوع نیز ارتباط مستقیمی با هورمون گونادوتروپین دارد، هورمونی که حتی پیش از عقب‌افتادن قاعدگی، در خون یا ادرار مادر باردار قابل مشاهده است. هرچه سطح گونادوتروپین بالاتر برود (به خصوص هنگام بارداری دوقلوها)، احساس تهوع در شما شدیدتر خواهد بود.
کارن پرکینز در این‌باره می‌گوید: «نظریه دیگر آن است که حالت تهوع و تنفر از برخی مواد غذایی به خاطر حالت محافظتی است که بدن مادر نسبت به جنین خود می‌یابد». با توجه به این‌که موادی مانند رادیکال‌های آزاد یا نیترات موجود در برخی غذاها به جنین در حال رشد آسیب می‌رسانند، شما ممکن است طبعا از برخی مواد غذایی دوری کنید.
چه کاری می‌توان کرد؟
بسیاری از زنان، زنجبیل و لیمو را تسکین‌دهنده بسیار خوبی برای این علائم خود می‌یابند. از پزشک خود درباره مکمل‌ خاص ویتامین B6 بپرسید، مکملی که ممکن است حالت تهوع را کاهش دهد. استفاده از باندها و گن‌های خاص ماساژ نیز می‌تواند به شما کمک کند. اگر به کرات استفراغ می‌کنید یا نمی‌توانید مایعات را فرو دهید، از متخصص زنان و زایمان درباره امکان درمان‌های داخل وریدی و استفاده از سرم کمک بخواهید.
سرنخ ششم – نوسانات خلقی.
آیا با دیدن یک سریال اشک‌تان سرازیر می‌شود یا از تاخیر تعمیرکار لوازم منزل به شدت خشمگین می‌شوید؟ به گفته دکتر پرکینز، «به دلیل تغییر دائمی هورمون‌ها در بدن‌تان، شما بین خشم و تاثر و احساس درماندگی دائما در نوسانید». به طور کلی، نوسانات خلقی در ابتدای بارداری نیاز چندانی به توجه پزشکی ندارد.
چه کاری می‌توان کرد؟
باید صبر کنید. دکتر پرکینز توصیه می‌کند: «از تغییرات خلق و خوی‌تان آگاه باشید و مطمئن شوید اطرافیان شما هم در جریان علت آن قرار دارند و از شما حمایت می‌کنند».
سرنخ هفتم – بادکردگی، گرفتگی عضلانی و کمردرد.
بسیاری از زنان این علائم اولیه بارداری را با علائم پس از قاعدگی اشتباه می‌گیرند. اما باید بدانید چنین علائمی ناشی از تغییرات هورمونی و رشد جنین است.
چه کاری می‌توان کرد؟
هیچ کاری، مگر آن‌که درد شدید شود یا این علائم با خون‌ریزی همراه شوند که در این حالت، باید به پزشک‌تان مراجعه کنید.
سرنخ هشتم – سرگیجه و ازحال‌رفتن.
در سریال‌های تلویزیونی پیش از آن‌که زنی ‌بفهمد باردار شده است، همیشه غش می‌کند! پروژسترون می‌تواند با افزایش دمای بدن در جریان فعالیت، باعث حالت گیجی شود و رگ‌های خونی را گشادتر کند که زمینه‌ساز کاهش فشار خون می‌شود. علاوه بر این، در این روزها وقتی می‌ایستید، خون به خاطر ورود به رحم، کمی دیرتر به مغز می‌رسد. حالت سرگیجه همچنین می‌تواند ناشی از کاهش قند خون باشد. کارن پرکینز در این‌باره می‌گوید: «اگر تغذیه شما درست نباشد، احساس سرگیجه خواهید کرد».
چه کاری می‌توان کرد؟
آرام‌تر حرکت کنید و بلافاصله از تخت‌خواب بیرون نیایید یا ناگهان از روی کاناپه بلند نشوید. با خوردن میان وعده هر سه تا چهار ساعت، قند خون‌تان و با نوشیدن مقادیر زیاد آب، فشار خون‌تان را ثابت نگه‌دارید. از بیش از حد گرم‌کردن محیط بپرهیزید و اگر احساس می‌کنید دارید از حال می‌روید، جایی بنشینید و سرتان را بین زانوهای‌تان نگه‌دارید.
سرنخ نهم – سردرد.
برخی زنان در ابتدای دوره بارداری بیشتر دچار سردرد می شوند. دکتر پرکینز در این باره می گوید: «افزایش سردرد با بالا رفتن سطح پروژسترون در ارتباط است؛ علاوه بر این، اگر دچار کم خونی هستید و به اندازه کافی مایعات نمی نوشید، دستخوش سردرد خواهید شد».
اما خبر خوب این است که در جریان بارداری، میگرن کمتر خود را نشان می دهد. ریچارد گرش، استاد زنان و زایمان در دانشگاه درکسل در فیلادلفیا در این باره می گوید: «نوسانات هورمونی باعث بدتر و شدیدتر شدن سردرد می شود، در حالی که سطح استروژن در جریان بارداری باثبات تر است».
چه کاری می توان کرد؟
مقادیر زیادی مایعات بنوشید و از این که دچار کم خونی نیستید، مطمئن شوید. اگر سردردهای تان ادامه دارد، با پزشک برای استفاده از مسکن مشورت کنید.