پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

سینمای کودک و کمرنگ شدن حمایت ها


مهر: کارگردان فیلم سینمایی "پرنده کوچک خوشبختی" کمرنگ شدن حمایت مسئولان سینمایی از فیلمسازی برای کودکان را عامل افت این سینما دانست.

پوران درخشنده کارگردان فیلم‌های "خواب‌های دنباله‌دار"، "بچه‌های ابدی"، "رویای خیس" و... درباره برگزاری جشنواره کودک و نوجوان همدان گفت: من خیلی متاسفم که به زمان برگزاری جشنواره بین‌المللی کودک نزدیک می‌شویم اما هنوز شرایط برپایی آن را فراهم نکردیم.

وی افزود: ساخت فیلم‌های سینمایی در ارتباط با موضوع کودکان و نوجوانان به زبان آنها و با حضور بازیگرانی از همین نسل باعث می‌شود که آنها مسائل پیرامون خود را به شکل تصویری مشاهده کنند و همیشه این نوع انتقال پیام مفیدتر خواهد بود. اما  مدتی است که از سینمای کودک و ساخت فیلم‌هایی با این مضمون فاصله گرفتیم.

درخشنده ادامه داد: کودکان و نوجوانان آینده‌سازان این جامعه هستند، با وجود کمرنگ شدن این گونه سینمایی در ایران باید برای پیدا کردن خط مشی و راه درست با چه افرادی صحبت کنند و یا چه تصاویری نگاه کنند؟ تا بتوانند از این طریق مسائل پیرامون خود را حل و فصل کنند. این شرایطی که ما هم اکنون برای آنها به وجود آوردیم قطعا در آینده‌شان تاثیر خواهد گذاشت.

این کارگردان و تهیه‌کننده در ادامه بیان کرد: من در جریان تولید فیلم‌های کودک و نوجوان نیستم. اما تا جایی که خبر دارم دیگر افراد سرشناس و تاثیر گذار این حوزه فعالیت خاصی انجام نمی‌دهند. من خودم چندین بار تلاش کردم و کار فرستادم اما متاسفانه شرایط تولید آنها فراهم نشد.

وی افزود: اگر قرار باشد هر جشنواره‌ای در سینمای ایران برگزار شود ما وظیفه داریم برای آنها خوراک تولید کنیم. اگر رویدادی برگزار شود که فیلم‌های موضوعی مرتبط با جشنواره را برای نمایش در آن نداشته باشیم، دیگر برپایی آن جشنواره  لزومی ندارد. در شرایط فعلی بیشتر جشنواره‌ها با موضوع‌هایی که دنبال می‌کنند، بیشتر آثار تکراری به نمایش می‌گذارند.

کارگردان "شمعی درباد" ادامه داد: جشنواره فیلم کودک و نوجوان از این قاعده مستثنی نیست. وقتی قرار باشد چنین رویدادی در کشور برگزار شود. ما باید فیلم‌هایی با موضوع کودکان تولید کنیم. اما در شرایط فعلی ساخت چنین آثاری که بتواند برای مخاطبین جذاب باشد و آنها با اثر رابطه برقرار کنند، کمتر دنبال می‌شود. اگر قرار باشد جشنواره کودک بدون ساخت فیلم برگزار شود، باید عنوان کنم که فقط به دنبال هزینه کردن بودجه هستیم و هدف فرهنگ‌سازی را دنبال نمی‌کنیم.

وی تاکید کرد: متاسفانه ما در جامعه کودکان و قشر نوجوانان را جدی نمی‌گیریم. در صورتی‌ که این گروه جمعیت کثیری هستند. گویا به این افراد کمتر اهمیت می‌دهیم. اما برای رسیدن به رشد و تعالی آنها باید برنامه‌ریزی کنیم. کودکان و نوجوانان به نوعی مظلوم ترین مخاطب سینما هستند.

درخشنده در ادامه گفت: بی‌توجهی به سینمای کودک باعث شده فعالین این حوزه به تدریج انگیزه خود را برای تولید فیلم از دست بدهند. در حال حاضر سینما و تلویزیون یک فیلم و یا مجموعه تلویزیونی موفق در این حوزه ندارد. بیشتر به بهانه کودک فیلم ساختیم.

وی خاطر نشان کرد: آثاری که در زمینه سینمای کودک و نوجوان تولید می‌شود باید برای کودک و درباره آنها باشد. در شرایط فعلی ما به آثاری نیازمندیم که برای کودک باشند. این نیازمند برنامه‌ریزی و هزینه است. در صورتی که دولت از اینگونه آثار کمترین حمایت را انجام می‌دهد.

درخشنده با اشاره به اکران عمومی فیلم سینمایی "خواب‌های دنباله‌دار" گفت: من زمان نمایش عمومی این فیلم ضربه زیادی خوردم. سطح سینمای کودک به اندازه‌ای رسیده که اینگونه آثار فقط باید تک سانس بدون گروه روی پرده بروند. یکی از دلایل این موضوع بحث بازیگران سینمای کودک است که ما در این بخش با مشکلاتی روبرو هستیم. در صورتی که باید از اینگونه سینمایی حمایت کنند.

وی در ادامه بیان کرد: من در اکران "خواب‌های دنباله‌دار" مورد حمایت هیچ نهادی قرار نگرفتم به همین دلیل از کار در سینمای کودک دلزده شدم. گرچه بارها عنوان کردم که با تمام این شرایط از سینمای کودک جدا نمی‌شوم. اما متاسفانه راه و شرایط خیلی سخت شده است. فیلم بعدی من "هیس! دخترها فریاد نمی‌زنند" برای مخاطب کودک و نوجوان است و در آن بحث خانواده و جایگاه نوجوانان دختر مورد بررسی و مشکلات آنها آسیب شناسی می‌شود. امیدوارم مسئولان به فکر زنده کردن انگیزه فیلمسازان سینمای کودک باشند.