چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
از فیبر غذایی غافل نشوید
فیبر غذایی نوعی كربوهیدرات است كه برعكس كربوهیدرات های دیگر دردستگاه گوارش انسان هضم و جذب نمی شود. زیرا در روده انسان آنزیم موثر بر هضم و جذب آنها وجود ندارد به همین دلیل در گذشته اهمیت تغذیه ای برای آنها قائل نبودند. اما امروزه ثابت شده است كه وجود فیبرهای غذایی در رژیم غذایی روزانه نه تنها برای پیشگیری و بلكه برای درمان بسیاری از بیماری هایی كه امروزه بشر با آن دست به گریبان است، لازم و ضروری است.
• فیبر غذایی و افراد چاق:
رژیم های غذایی حاوی فیبر معمولاً با چربی و قند كمتری همراهند. بنابراین رژیم های غذایی غنی از فیبر انرژی كمتری دارند. همچنین غذاهای حاوی فیبر با سرعت بیشتری از دستگاه گوارش عبور می كنند و فرصت جذب مواد غذایی پرانرژی كمتر شده و دفع این غذاهای چاق كننده بیشتر می شود. علاوه بر آن غذاهای حاوی فیبر حجیم ترند و سبب پرشدن معده و احساس سیری زودرس می شوند. پس در مقایسه با سایر غذاها، غذاهای پرفیبر سبب می شوند كه كالری كمتری به بدن برسد و كمتر باعث چاقی می شوند.
• فیبر غذایی و بیماران دیابتی:
یكی دیگر از عملكردهای اعجاب آور فیبرهای غذایی آن است كه جریان ورودی قند را به درون خون به تاخیر می اندازد. بنابراین با مصرف مواد غذایی قندی همراه با فیبرهای غذایی قند خون به یكباره بالا نمی رود و در سطح متعادل تری باقی می ماند. با این تفاسیر برای افراد دیابتی كه باید سطح قند خون شان در حد معینی باقی بماند مصرف مواد حاوی فیبر به خصوص فیبر محلول كه در میوه ها، باقلا، لوبیا و جو وجود دارد بسیار مفید است و باید حتماً در برنامه غذایی روزانه شان گنجانده شود. این خاصیت فیبرهای غذایی برای افراد چاق نیز بسیار مفید است زیرا فیبر غذایی با تنظیم متعادل قند خون باعث می شود كه شخص زود احساس گرسنگی نكند و به سراغ غذاهای پرانرژی نرود.
• فیبرهای غذایی و سنگ های صفراوی:
مصرف موادغذایی حاوی فیبر باعث ترشح اسیدهای صفراوی به داخل روده می شود و از راه مدفوع دفع می شود. در حالی كه باقی ماندن اسیدهای صفراوی در كیسه صفرا سبب كریستاله شدن كلسترول و تشكیل سنگ صفراوی می شود. بنابراین مصرف مواد غذایی پرفیبر باعث می شود كه كلسترول صفرا كه می توانست باعث تشكیل سنگ صفرا شود از بدن خارج شود.
• فیبرهای غذایی و بیماران قلبی - عروقی:
كار دیگر فیبرهای محلول اتصال به كلسترول و چربی موجود در غذا و كمك به دفع آنها از بدن است. بدین ترتیب مصرف مواد فیبردار باعث می شود كه احتمال ابتلا به بیماری های قلبی - عروقی و كلسترول بالا كاهش یابد. همچنین فیبرهای محلول در روده بزرگ توسط باكتری ها شكسته و تخمیر می شود و به موادی تبدیل می شود كه ساخته شدن كلسترول در كبد را مهار می كند.
• فیبرهای غذایی و پیشگیری از بیماری های روده بزرگ
مصرف میوه و سبزی تازه و غلات و نان های سبوس دار در پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان های روده بزرگ بسیار موثر است. مواد غذایی پرفیبر با دفع مواد سرطان زا از راه مدفوع و نیز كاهش فرصت تماس مواد سرطان زا با دیواره روده در كاهش بروز سرطان كولون موثر است.علاوه بر آن هر گرم فیبر می تواند تا ۱۵ گرم آب را درون خود نگه دارد و با این عمل هم حجم مدفوع افزایش می یابد و هم میزان آب مدفوع متعادل شده و عمل دفع به آسانی صورت می گیرد و از حالت یبوست جلوگیری می شود. همچنین مواد غذایی پرفیبر از ابتلا به هموروئید (بواسیر) نیز جلوگیری به عمل می آورد.
• چه غذاهایی از فیبر غنی هستند:
كلیه میوه ها و سبزی ها به مقادیر متفاوتی حاوی فیبر هستند. میوه های تازه به خصوص اگر با پوست خورده شوند (البته بعد از ضدعفونی) مانند سیب و گلابی، سبزی های خام و یا كمی پخته شده مثل گل كلم، میوه های خشك و میوه های گردویی مانند بادام زمینی و فندق، ذرت شیرین، باقلا، عدس و لوبیا و سایر حبوبات و دانه ها به صورت كامل و همراه با سبوس سرشارند از فیبر غذایی. یادتان باشد كه با مصرف نان های سفید، مقادیر زیادی از فیبر غذایی كاسته می شود. فرآوری گندم یا سایر دانه ها كه باعث جدا شدن پوست دانه ها یا همان سبوس آنها شود، باعث كاهش فیبرغذایی آنها می شود.
• آیا فیبر غذایی عوارض هم دارد:
براساس توصیه كارشناسان علوم تغذیه مصرف روزانه ۳۰ گرم فیبرغذایی برای سلامتی مفید است و حتی افزایش این مقدار به ۶۰ - ۵۰ گرم در روز نیز تاثیر زیادی در سلامتی انسان دارد و باعث كاهش در جذب مواد معدنی نمی شود ولی معمولاً افراد كمتر از ۲۰ گرم در روز مصرف می كنند.
افزایش بیش از اندازه مواد غذایی حاوی فیبر نیز مانند هر زیاده روی دیگری عوارضی را به دنبال دارد. مقادیر زیاد حبوبات به خصوص اگر خوب پخته نشوند با درد معده و نفخ شكم همراه است. همچنین قرار دادن فیبرهای غذایی در رژیم غذایی به طور ناگهانی و در مقادیر زیاد ممكن است سبب اسهال شود، و نیز با توجه به نیاز كودكان به انرژی در سنین رشد رژیم های غذایی غنی از فیبر برای آنان توصیه نمی شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست