پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
چگونه فشار خون را كنترل كنیم
![چگونه فشار خون را كنترل كنیم](/web/imgs/16/157/0u8zy1.jpeg)
افزایش فشار خون از بزرگترین عوامل تهدید كننده سلامت در كشورهای صنعتی به شمار می رود.
این بیماری نقش عمده ای در بروز بیماریهای عروق كرونر، سكته مغزی، نارسایی قلبی، نارسایی كلیوی و مرگ ناشی از این بیماریها در پی دارد. تغییر رژیم غذایی نیز ممكن است بتواند جایگزین درمان دارویی شود و یا در صورت نیاز به درمان، باعث شود كه درمان با داروهای كمتر و دوزهای پایین تری انجام شود.
رگهای خونی موسوم به سرخرگها ، خون را از قلب به اندام های گوناگون بدن می رساند. هر بار كه قلب منقبض می شود ، خون را با فشار وارد سرخرگها می كند بنابراین فشار خون، حاصل مقاومت عروق در برابر ضربانهای قلب است.
فشاری كه در عروق خونی در پی ضربان قلب پدید می آید فشار خون " سیستولیك" نام دارد و فشاری كه به هنگام استراحت قلب یعنی بین دو ضربان پدیدار می شود فشار خون "دیاستولیك" است.
در بزرگسالان میزان طبیعی فشار خون "سیستولیك" ۱۲۰ میلی لیتر جیوه و فشار خون " دیاستولیك" ۸۰ میلی لیتر جیوه است كه اغلب ۱۲۰ روی ۸۰ خوانده می شود.
فشار خون طبیعی در كودكان كمتر از ده سال ۹۰ روی ۶۰ و در بزرگسالان ۱۲۰ روی ۸۰ و در میانسالان ۱۳۰ روی ۸۵ میلی متر جیوه است.
بنا به تعریب در صورتی كه یك شخص بالغ فشار خون سیستولیك برابر یا بیشتر از ۱۴۰ میلی لیتر جیوه یا فشار خون دیاستولیك برابر با ۹۰ میلی متر جیوه داشته باشد ، به پرفشاری خون مبتلا است.
در ۹۰ تا ۹۴ درصد از بیماران علت مشخصی برای افزایش فشار خون یافت نمی شود و این افراد به عنوان مبتلایان به فشار خون اولیه شناخته می شوند.
الگوی فامیلی در افزایش فشار خون اولیه شایع است و مطرح كننده اهمیت عوامل ژنتیك است. هر چند كه عوامل چاقی، زندگی كم تحرك و مصرف نمك در افزایش فشار خون موثرند.
در ۵ درصد بیماران، علت ثانویه ای برای افزایش فشار خون وجود دارد . در این اشخاص بررسی های بالینی ضروری است. شایعترین علل افزایش فشار خون ثانویه، بیماری كلیوی و تیروئیدی، تومورهای مغزی و حاملگی به شمار می روند.
مصرف نمك، استفاده از كربوهیدراتهای ساده و خوردن غذاهای چرب از عوامل موثر در افزایش فشار خون هستند.
توصیه پزشكان برای جلوگیری و درمان فشار خون عبارتند از:
۱- كاهش انرژی دریافتی برای رسیدن به وزن مطلوب و نگهداری آن.
۲- كاهش مصرف نمك به چهار تا شش گرم در روز.
۳- استفاده از كربوهیدراتهای كمپلكس به جای غذاهایی كه دارای روغنهای اشباع و كلسترول بالا هستند.
۴- افزایش نسبی در پتاسیم دریافتی با استفاده متعادل از میوه های تازه و سبزی.
۵- مصرف كلسیم كافی روزانه.
۶- فعالیت فیزیكی منظم مانند پیاده روی سریع ۲۰ تا ۴۰ دقیقه در روز، سه تا پنج بار در هفته.
۷- ترك سیگار.
تعمیرکار درب برقی وجک پارکینگ
دورههای مدیریتی دانشگاه تهران
فروش انواع ژنراتور دیزلی با ضمانت نامه معتبر
مسعود پزشکیان ایران محمدجواد ظریف دولت سیزدهم دولت چهاردهم پزشکیان دولت علی باقری رهبر انقلاب ترور رئیس جمهور انتخابات
قتل تهران تب دنگی شهرداری تهران پشه آئدس تعطیلی ادارات زلزله تیراندازی پلیس عزاداری محرم شورای شهر تهران سازمان تامین اجتماعی
واردات خودرو خودرو اربعین قیمت دلار قیمت طلا قیمت خودرو حقوق بازنشستگان بازار خودرو مالیات بازنشستگان سایپا سهام عدالت
فرهاد مشیری سینما تلویزیون سینمای ایران وزارت ارشاد دفاع مقدس فیلم لیلی رشیدی شورای عالی انقلاب فرهنگی صداوسیما بازیگر سینمای جهان
محصولات کشاورزی آزمون سراسری ماه فناوری درمان و آموزش پزشکی
رژیم صهیونیستی دونالد ترامپ غزه ترامپ اسرائیل جنگ غزه فلسطین آمریکا روسیه ترور ترامپ چین جو بایدن
فوتبال پرسپولیس استقلال علیرضا بیرانوند باشگاه پرسپولیس سپاهان رئال مادرید تراکتور نقل و انتقالات لیگ برتر یورو 2024 تیم ملی اسپانیا نقل و انتقالات
هوش مصنوعی سرعت اینترنت اینترنت تیک تاک ناسا گوگل گرمایش جهانی اپل شیائومی ربات
گرما دیابت رژیم غذایی گرمازدگی کاهش وزن افسردگی صبحانه نوشابه