یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

سیاره های Mars


سیاره های Mars

در مورد شکل ظاهری شکلات ها و آب نبات های M & M, برخی معتقدند که در جنگ داخلی اسپانیا, سربازان برای جلوگیری از آب شدن شکلات در جیب ها یا کوله پشتی هایشان, آنها را با روکشی از جنس شکر پوشش می دادند و پس از آن M & M نیز اقدام به الگوبرداری از این روش برای عرضه محصولات خود نمود و اتفاقا محصول خلق شده, بسیار محبوب از کار در آمد و در حقیقت محبوب ترین محصول شرکت شد

در مورد شکل ظاهری شکلات ها و آب نبات های M & M، برخی معتقدند که در جنگ داخلی اسپانیا، سربازان برای جلوگیری از آب شدن شکلات در جیب ها یا کوله پشتی هایشان، آنها را با روکشی از جنس شکر پوشش می دادند و پس از آن M & M نیز اقدام به الگوبرداری از این روش برای عرضه محصولات خود نمود و اتفاقا محصول خلق شده، بسیار محبوب از کار در آمد و در حقیقت محبوب ترین محصول شرکت شد. شرکت M & M از سال ۱۹۴۰ کار خود را در شهر نیوآرک ایالت نیوجرسی آغاز نمود. بنیان گذار شرکت آقای فورست مارسی بود که با شریک خود اقدام به راه اندازی کارخانجات M & M نمود. این شرکت در ابتدا فقط آب نبات تولید می کرد ولی همیشه در فکر تولید شکلاتی بود که بتوان آن را در تمامی طول سال به راحتی تولید و مصرف نمود. در آن زمان خبری از کولر نبود و به همین دلیل شکلات ها در تابستان ذوب می شدند و مشتریان نیز رقیبی به خرید آنها نداشتند. M & M سرانجام راه حل مناسب را یافت و شکلات ها را درون صدفی از آب نبات جای داد و محصول M &M۳ را تولید نمود. جالب اینجاست که این محصول از چنان محبوبیتی در آن زمان برخوردار شد که حتی در سبد جیره بندی غذایی طی جنگ جهانی دوم نیز جای گرفت.

● مختصری درباره تاریخچه شکلات:

در قلب هر آب نبات M & M شکلاتی نهفته است که خود تاریخچه ای بس طولانی پشت خود دارد. در خت کاکائو یکی از گونه های گیاهی بومی دلتاهای آمریکای جنوبی است. در قرن ۷ میلادی، این گیاه به آمریکای مرکزی یعنی مکزیک آورده شد و این نقطه عطف استفاده از این محصول می باشد. در ابتدا از دانه های این درخت برای تولید نوعی خاص از نوشیدنی توسط مایاها و آزتک ها استفاده می شد. طبقات اجتماعی مرفه تر از این معجون با اسم Cachautl نام می بردند که مخلوطی بود از دانه های کاکائو، فلفل قرمز، وانیل و آب. در سال ۱۵۲۸ میلادی و در پی کشور گشایی های اسپانیایی ها، این معجون به اروپا آورده شد. طعم این نوشیدنی چندان به مذاق اروپایی ها خوش نیامد و آنها Cachautl را بسیار تلخ و غیر قابل نوشیدن یافتند، از این رو برای تعدیل تلخی مفرط آن، مقداری شکر، دارچین، بادیان، بادام، فندق، وانیل بیشتر، آب پرتقال و کمی مشک به آن اضافه کردند. سپس این معجون را در معرض حرارت قرار دادند و از آن خمیر درست کردند. پس از این که خمیر کاملا آماده شد، آن را درون برگ های درخت خیار قرار می دادند تا به خود شکل بگیرد و سپس برگ ها را باز نموده و شکلات باز را از آن خارج می نمودند. در مورد شکلات گرم یا همان Hot chocolate، باز هم اسپانیایی ها دست به کار شده و مقداری از شکلات بار را درون آب گرم به همراه کمی عصاره ذرت جوشاندند. سپس آن را به خوبی با هم مخلوط می کردند تا چربی شکلات به صورت مساوی در تمامی سطح مایع پخش شود. محصول به دست آمده را chocolatal نامیدند و در نیمه قرن هفدهم میلادی بود که chocolatal در تمامی اروپا و آمریکای جنوبی جایگزین cachautl شد. البته در این میان مردمان قبیله های مکزیکی که به صورت کاملا بدوی زندگی می کردند و هنوز هم برخی از آنان را می توان یافت، به همان معجون قدیمی خود علاقه داشتند.

در مورد شکلات سخت نیز باید باز هم به این نکته اشاره کرد که اسپانیایی ها برای اولین بار اقدام به تولید و مصرف شکلات جامد نمودند. در ابتدا اروپائیان به این تفکر بودند که مصرف شکلات باعث یبوست شدید می شود ولی پس از این که تحقیقات عدم صحت این امر را اثبات نمود، شکلات جامد به سرعت تبدیل به یک خوردنی محبوب شد و کتاب های آشپزی سراسر پر شد از دستورالعمل ساخت انواع شیرینی جات با کاکائو. در اواسط صده ۱۷ میلادی، شکلات با استفاده از خمیر شکلات، شکر و صمغ گیاهان تولید می شد. البته در ابتدا سطح محصول تولیدی بسیار خشن و خود محصول نیز بسیار سست و شکننده بود و به همین دلیل از آن استقبال چندانی به عمل نیامد. اما در سال ۱۸۲۸ روشی ابداع گشت که طی آن شکلات به صورت امروزی آن تولید و عرضه شد اما این بار خبری از اسپانیای ها نبود بلکه این آقای کنداد فن هوتن هلندی بود که دست به ابداع یک دستگاه پرسی نمود که قادر بود تمامی کره کاکائود را از دانه های آن جداسازی کند. طی این فرآیند، پودر کاکائو از روغن یا همان کره کاکائو جداسازی سده. پودر کاکائو به تنهایی محصولی بسیار مفیدتر بود و برای ساختن شکلات گرم ایده آل به نظر می رسید. او اقدام به آسیاب نمودن دانه های کاکائو نمود و سپس آن را با کره کاکائو مخلوط کرد و محصولی به دست آمد که بسیار راحت تر با شکر مخلوط می شد و از روانی و لطافت بیشتری نیز برخوردار بود. در سال ۱۸۴۸ بود که یک شرکت انگلیسی برای اولین بار شکلات جامد را به صورت صنعتی تولید نمود. در سال ۱۸۷۶ یک شکلات ساز سوئیسی به نام دانیل پیتر اقدام به تولید اولین شکلات شیری نمود. در سال ۱۹۱۳ یکی دیگر از شکلات سازان سوئیسی روشی را ابداع نمود که طی آن غشایی از شکلات برای پر شدن با دیگر انواع شرینی جات تولید شد. در این زمان، شکلات واقعا نزد عامه مردم محبوب بود ولی هنوز هم یک خوردنی گران قیمت و لوکس محسوب می شد. اولین شرکتی که اقدام به تولید بسیار گسترده شکلات با قیمت مناسب نمود، شرکت Hershey بود. آقای میلتون هرشی ایده تولید شکلات به این سبک و سیاق را از نمایشگاه شیکاگو الگو برداری کرد. او در تولید شکلات از مقادیر متنابهی شیر استفاده می نمود و تیراژ تولید خود را بسیار بالا برد تا به این ترتیب از قیمت تمام شده محصول بکاهد.

او در سال ۱۹۰۴ ایده خود را نهایی نمود و شکلات هایی را تولید نمود که هر کدام به صورت تکی بسته بندی شده بودند و این خود عامل ارزانی محصولات Hershey بود تا پیش از این شکلات در بسته های بزرگ عرضه می شد و امکان خرید تکی این محصول وجود نداشت. در حقیقت این بسته بندی شکلات بود که تا آن زمان قیمت این محصول را بالا نگه داشته بود. همان طور که پیشتر ذکر شد، M & M کار خود را در سال ۱۹۴۰ آغاز نمود و در حقیقت این برند دو حرف ابتدایی نام های دو بنیان گذار این شرکت می باشد. تا سال ۱۹۵۴، M & M از فعالیت چندان چشم گیری برخوردار نبود تا این که در این سال آنها محصول شکلات با مغز بادام زمینی را به بازار عرضه نمودند. این اولین حضور جدی M & M در بازار رقابت بود. از دیگر محصولات مهم M & M می توان به شکلات با طعم نعناع که در سال ۱۹۸۸ و شکلات با مغز بادام در سال ۱۹۸۹، و در نهایت شکلات با طعم کره بادام زمینی که درون غشایی متشکل از شکر عرضه می شد در سال ۱۹۹۰، اشاره نمود. هم اکنون صاحبان شرکت مدعی اند که محصولات آنها پرفروش ترین میان وعده ایالات متحده است. در سال ۱۹۷۶ محصول قرمز رنگ M & M از چرخه تولید خارج شد و دلیل آن نگرانی های بهداشتی اعلام شد. البته این موضوع فقط به خاطر رنگ قرمزی بود که در رنگ آمیزی این محصول به کار می رفت و نه در مورد خود شکلات. در سال ۱۹۸۷ دوباره M & M قرمز رنگ به فروشگاه ها بازگشت و پس از ۸ سال، در سال ۱۹۹۵، M & M آبی جایگزین آن شد.

● مواد اولیه مورد استفاده M & M:

مواد اولیه مورد استفاده M & M از دو بخش اصلی تشکیل می شوند. یکی شکلات سخت که از ذوب کردن کاکائو به دست می آید و دیگری آب نباتی است که به صورت غشاء بیرونی محصولات کاربرد دارد. مایه شکلات های M & M متشکل از شیر کامل، کره کاکائو، شکر، عصاره شکلات و مقداری افزودنی می باشد. عصاره شکلاتی که به آن اشاره کردیم، معجونی است غلیظ که از آسیاب کردن دانه های کاکائو به دست می آید. مغز دانه های کاکائو را در معرض فرآیند تخمیر قرار می دهند و سپس آنها را با استفاده از نوعی آسیاب کاملا پودر می نمایند. گفتنی است که تیغه های این آسیاب از جنس سنگ گرانیت می باشد. عصاره شکلات در حقیقت مغز کاکائو در روغن می باشد و آب نبات مورد استفاده M & M نیز مخلوطی از شکر به همراه شربت ذرت است.

● فرآیند تولید:

قالب زنی: ابتدا شکلات مایع را درون قالب های بسیار کوچک می ریزند تا به این ترتیب هسته داخلی شکلات شکل بگیرد، اما اگر محصول از انواع محصولات مغزدار باشد، به عنوان مثال شکلات با مغز بادام، ابتدا مغز درون قالب ها قرار می گیرد و سپس شکلات مایع طوری درون قالب ریخته می شود که تمامی جسم مغز را احاطه کند. سپس آنها را می غلتانند تا به این ترتیب شکل دوار و منظمی به خود بگیرند. پس از این که محصول کاملا گرد شد، آنها را به حال خود رها می کنند تا سخت شوند.

● پوشش:

پس از این که شکلات ها سفت شدند، آنها را به وسیله نقاله به بخش پوشش راهنمایی می کنند تا عملیات روکش بر روی آنها انجام پذیرد. در این بخش شکلات ها را درون محفظه ای بزرگ می چرخانند و در حین چرخاندن شربت ذرت و شکر بر روی آنها افشانده می شود. پوشش های مخلتفی که قرار است بر روی شکلات ها اجرا شوند هر کدام به صورت جداگانه و با فواصل زمانی معین صورت می پذیرند تا پوشش قبلی به صورت کامل جذب و خشک شود و در نهایت شکل به دست آمده از حداکثر زیبایی و اتحاد در ظاهر برخوردار باشد. رنگ در مرحله آخر و به عنوان پوشش نهایی بر روی شکلات ها اسپری می شود.

● چاپ:

همان طور که می دانید بر روی تمامی محصولات M & M حرف لاتین M حک می شود. برای انجام این منظور شکلات ها به صورت دسته دسته در مخلوطی از رنگ های آبی، قرمز، قهوه ای، زرد و سبز غوطه ور می شوند و سپس به سمت ماشین چاپ می روند تا حرف M بر روی یک یک آنها چاپ شود. ماشین چاپ مورد استفاده ماشین منحصر به فردی است که شکلات ها را بسیار نرم لمس می کند و حرف را به سرعت بر روی آنها چاپ می نماید. این کار با چنان دقتی انجام می پذیرد که هیچ یک از شکلات ها در آن آسیب نمی بینند. این ماشین از سرعت خارق العاده ای برخوردار است و هر ساعت ۶/۲ میلیون شکلات را چاپ می زند. تولید روزانه این محصول در شرکت M & M، ۱۰۰ میلیون قطعه می باشد.

● بسته بندی:

برای بسته بندی محصولات، از یک نوع ماشین بسته بندی خاص و همه کاره استفاده می شود که شکلات ها را به اندازه معین وزن کرده و آنها را درون بسته های مختلف جای می دهد، سپس درب بسته ها را دوخته وآنها را از ماشین خارج می کنند. ترتیب رنگ بندی محصولات در هر بسته به این ترتیب است:

۳۰% قهوه ای، ۲۰% زرد، ۲۰% قرمز، ۱۰% سبز، ۱۰% نارنجی و نهایتا ۱۰% آبی.

M & M با مغز بادام زمینی ۲۰% قهوه ای، ۲۰% زرد، ۲۰% قرمز، ۲۰% آبی و ۱۰% نارنجی و ۱۰% سبز.

شکلات با کره بادام زمینی به ترتیب در ۵ رنگ زرد، سبز، قرمز، آبی و قهوه ای با نسبت مساوی ۲۰% می باشد. پس از این که بسته ها پر شدند، به سمت دستگاه کارتن زنی هدایت می شوند. دستگاه تعداد معینی از بسته ها را درون کارتن قرار داده و درب کارتن را می دوزد.

● کنترل کیفیت:

پس از این که شکلات ها رنگ آمیزی شده و چاپ خوردند، آنها را الک می کنند تا اگر دانه ای از شکلات ها دچار شکستگی یا خرابی است، مشخص شود. البته نمی توان ضمانت کرد که تمامی شکلات ها دارای چاپ باشند و به همین دلیل اگر شکلاتی چاپ نداشت، مرجوعی تلقی نمی شود. این نوع کنترل کیفیت با در نظر گرفتن تعداد بسیار بالای تولید روزانه شرکت، کاملا منطقی به نظر می رسد.