چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

لبنان بدهی ها , ویرانی ها


لبنان بدهی ها , ویرانی ها

وقتی كه همسایگانت بد ذات و شریر هستند داشتن دوستان خوب بسیار مفید است و امروز لبنان به دوستانی سخاوتمند نیازند است چرا كه این كشور در حالی سعی دارد تا پس از جنگ با اسراییل به امر بازسازی بپردازد كه پشتش زیر بار بدهی های سنگین دو تا شده است

وقتی كه همسایگانت بد ذات و شریر هستند . داشتن دوستان خوب بسیار مفید است . و امروز لبنان به دوستانی سخاوتمند نیازند است ؛ چرا كه این كشور در حالی سعی دارد تا پس از جنگ با اسراییل به امر بازسازی بپردازد كه پشتش زیر بار بدهی های سنگین دو تا شده است .

زمانی كه در سال ۱۹۹۱ سرانجام جنگ های داخلی این كشور پایان یافت ، آن چه لبنان از قبل فقدان كمك های خارجی و هزینه های بالای بازسازی به دست آورد چیزی نبود جز یك بدهی ۳۵ میلیارد دلاری كه این كشور را به دومین كشور بدهكار دنیا تبدیل كرد . به رغم شلوغی سواحل بیروت از ازدحام توریست ها و همچنین برخورداری از دارایی های روبه افزایش و بازار پر رونق ، اقتصاد لبنان پیش از حمله اسراییل هم اوضاع نابه سامانی داشت .

براساس پیش بینی صندوق بین المللی پول در ماه ژوین ، میزان بدهی های لبنان تا سال ۲۰۱۱ از ۱۷۵ درصد تولید ناخالص ملی به ۲۱۰ درصد خواهد رسید . همچنین ، در این پیش بینی هشدار داده است كه لبنان ممكن است با چرخه ای از بدهی های در حال افزایش روبه رو شود و نرخ بهره در این كشور بالا برود و متعاقب آن رشد اقتصادی لبنان به ضعیف ترین سطح خود برسد . سال گذشته ، نرخ پرداختی یك سوم بودجه دولت را شامل می شد . «تریستان كوپر» از تحلیلگران مركز MIS با مقایسه میزان بدهی های لبنان در برابر درآمد این كشور ، اوضاع اقتصادی را در مقایسه با دیگر كشورهای جهان بسیار نابه سامان توصیف كرد .

عربستان سعودی و كویت پیشنهاد كمك ۳/۲ میلیارد دلاری به لبنان را با هدف حمایت از پول رایج این كشور و كمك به بازسازی لبنان مطرح كرده اند . دیگر كشورها نیز قول مساعد داده اند .

بخشی از مشكلات لبنان ، ریشه در حادثه ترور سال ۲۰۰۵ رفیق حریری نخست وزیر فقید لبنان و معمار پروژه بازسازی لبنان پس از جنگ داخلی دارد . مرگ او پایه های اقتصاد لبنان را لرزاند و رشد اقتصادی این كشور از شش درصد در سال ۲۰۰۴ به یك درصد در سال ۲۰۰۵ كاهش یافت . اما زمانی كه اسراییل بمباران لبنان را آغاز كرد اوضاع از این هم بدتر شد . براساس گزارش ماه گذشته موسسه JPMorgan ، جنگ با اسراییل در حدود یك چهارم تولید ناخالص ملی لبنان ، برای این كشور هزینه برداشته و ممكن است افت یكباره اقتصاد این كشور هزینه برداشته و ممكن است افت یكباره اقتصاد این كشور را در پی داشته باشد .

دولت لبنان اعلام كرده است كه هزینه خسارت به علاوه درآمدهای ضایع شده لبنان بالغ بر ۵/۶ میلیارد دلار می شود .

عربستان سعودی و كویت كمك ۳/۲ میلیارد دلاری به لبنان را با هدف حمایت از ارزش پول ملی و كمك به روند بازسازی این كشور تعهد كرده اند . از سوی دیگر لبنان مهاجران ثروتمند بسیاری در سراسر دنیا دارد كه با كمال میل حاضرند به كشورشان كمك كنند . «سمیر مكدیسی» از اقتصاددانان دانشگاه آمریكایی بیروت معتقد است كه لبنان برای غلبه بر مشكلات ناشی از آسیب دیدگی زیرساخت هایش به این گونه كمك های خارجی نیازمند است . براساس گزارش موسسه JPMorgan لبنان از زمان آغاز جنگ تا پایان آن ۳۸/۱ میلیارد دلار از ذخایر ارزی لبنان وضعیت مناسبی داشت . بر آورد ذخایر ارزی این كشور تا پیش از گرفتن جنگ ۱۱تا ۱۳ میلیارد دلار است .

در حال حاضر اولویت نخست لبنان بازسازی راه های این كشور جهت تسهیل حمل و نقل كالاست . در ۳۱وات كشورهای دوست بر آن شدند تا با شركت در نشستی در استهكلم سوئد درباره كمك رسانی به لبنان به گفت و گو بنشینند . این كشور از مدت ها پیش موجودیت داشته و تاكنون نیز از تعهداتش قصور نكرده است .