پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

علل سوزش ادرار شیرخواران


علل سوزش ادرار شیرخواران

وقتی یک شیرخوار هنگام ادرار کردن ناراحتی و گریه می‌کند، آیا می‌توان گفت که دچار سوزش ادرار است؟ معمولا شایع‌ترین علل سوزش ادرار در کودکان، التهاب پوست ناحیه کهنه شیرخوار …

وقتی یک شیرخوار هنگام ادرار کردن ناراحتی و گریه می‌کند، آیا می‌توان گفت که دچار سوزش ادرار است؟ معمولا شایع‌ترین علل سوزش ادرار در کودکان، التهاب پوست ناحیه کهنه شیرخوار (در محل پوشک) در اثر عفونت‌های قارچی و التهاب‌های پوستی ناشی از حساسیت‌های تماسی است.

همچنین التهاب مجرا در زمینه عوامل شیمیایی و عفونت‌های ادراری نیز از عوامل شایع سوزش ادرار است. اما نمی‌توان گفت سوزش ادرار شیرخواران تنها دلیل گریه کردن آنهاست زیرا در چند ماه اول زندگی، شیرخواران مستعد قولنج (کولیک) زیاد گریه می‌کنند. در آنهایی که نفخ شکم دارند، هنگام زور زدن برای ادرار و مدفوع ممکن است گاز زیاد شکم و اتساع آن باعث درد و ناراحتی شود که می‌تواند با سوزش ادرار اشتباه گرفته شود. در شیرخواران پسر، تنگی‌های سر آلت، مجرای تناسلی یا تنگی‌ها و پرده‌های ناقص که گاهی به طور مادرزادی در مسیر مجرای ادرار وجود دارد، ممکن است به قطره‌قطره ادرارکردن منجر شود که این مساله بسیار مهم است زیرا در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع ممکن است فشار تدریجی اما قابل ملاحظه‌ای را به کلیه‌های کودک وارد کند. بنابراین هر نوع درد و ناراحتی هنگام ادرار کردن را باید مهم دانست و پیگیری کرد. باقی ماندن هر نوع جسم خارجی، حتی تکه‌های نخ یا مدفوع در محل تناسلی دختربچه‌ها نیز می‌تواند به احساس ناراحتی و سوزش منجر شود. گذشته از اینها، در فصل گرما اگر به کودک آب و مایعات کافی ندهید یا پوشش زیاد داشته باشد، میزان آب بدنش کاهش یافته و ادرارش غلیظ می‌شود که علاوه بر اینکه خطر سنگ کلیه افزایش می‌یابد، می‌تواند به سوزش ادرار نیز منجر شود. در برخی از مطالعه‌ها، نشستن کودکان به خصوص دختربچه‌ها در وان حمام داخل آب و کف صابون، خطری برای بروز عفونت‌های اداری تلقی شده است.

علاوه بر این، باقی ماندن کف صابون یا تماس آن با مخاط مجرا و ناحیه تناسلی چه در پسرها و چه در دخترها می‌تواند به سوزش ادرار موقتی منجر شود و به والدین توصیه می‌کنم در انتخاب جنس پوشک دقت کنند.

دکتر علیرضا ناطقیان

فوق‌تخصص بیماری‌های عفونی کودکان

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران