پنجشنبه, ۱۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 6 June, 2024
مجله ویستا

مشخصات رژیم غذایی صحیح


مشخصات رژیم غذایی صحیح

▪ یک رژیم غذایی صحیح باید حاوی ۵ گروه اصلی غذایی شامل: ۱- نان و غلات ۲- میوه ها ۳- سبزی ها ۴- گوشت و حبوبات و تخم مرغ ۵- لبنیات و تامین کننده انرژی و تمام ریزمغذی ها (ویتامین ها و املاح) …

یک رژیم غذایی صحیح باید حاوی ۵ گروه اصلی غذایی شامل:

۱- نان و غلات ۲- میوه ها ۳- سبزی ها ۴- گوشت و حبوبات و تخم مرغ ۵- لبنیات و تامین کننده انرژی و تمام ریزمغذی ها (ویتامین ها و املاح) باشد.

برنامه غذایی باید متنوع باشد و انواع مواد غذایی در آن گنجانده شود.

در یک رژیم غذایی مناسب هیچ کدام از وعده های اصلی غذایی (صبحانه، ناهار و شام) حذف نمی شود و گرسنگی های طولانی به فرد نمی دهد، همچنین در یک رژیم غذایی صحیح; کاهش وزن، حداقل ۲ میان وعده در نظر گرفته می شود.

در یک برنامه غذایی مناسب باید اعتدال در مصرف مواد غذایی رعایت شده و از مصرف زیاد یک نوع ماده غذایی و حذف مواد غذایی دیگر پرهیز شود.

در کاهش وزن درست، بالا نگاه داشتن میزان سوخت و ساز بدن بسیار مهم است، لذا بدین منظور بر انجام تمرینات ورزشی برای حفظ و حتی افزایش توده عضلانی تاکید می شود.

در رژیم های صحیح از انجام کلیه روش هایی که باعث تخریب عضلات و کاهش سوخت و ساز بدن می شود (مانند کاهش آب بدن، حذف وعده ها، کاهش شدید کالری دریافتی و رژیم های غلط) اجتناب می شود، چرا که در این روش ها بعد از مدتی، با کاهش سوخت و ساز بدن; وزن فرد ثابت می ماند و کاهش وزن متوقف شده و فرد با شکست روبرو می شود.

برنامه غذایی هر فرد و مقدار کاهش انرژی باید با توجه به نیازهای فردی، شرایط فیزیولوژیک خاص وی، فرهنگ غذایی، سلیقه فردی و امکان تهیه وی طراحی شود.

امکان جایگزینی مواد با ارزش یکسان وجود داشته باشد.

مشخصات و عوارض رژیم های غذایی غلط

در یک رژیم غذایی اصولی، کاهش وزن تدریجی است (حداکثر هفته ای ۰/۵ تا ۱ کیلوگرم) تا سلامتی فرد به خطر نیفتد. به خاطر داشته باشید اصلی ترین هدف کم کردن وزن، حفظ سلامتی می باشد. از جمله مشخصات و عوارض رژیم های غذایی غلط عبارتند از:

رژیم های پر پروتئین، پرچربی و کم کربوهیدرات.

رژیم های خیلی محدود از کالری (کمتر از ۱۲۰۰ کیلو کالری)

رژیم های کاهنده آب بدن.

برنامه های غذایی تک وعده ای.

برنامه غذایی معین و از قبل نوشته شده یا استفاده از برنامه دیگران.

رژیم های غذایی تک غذایی که یک یا چند ماده غذایی را مصرف می کنند یا یک یا چند گروه غذایی را حذف می کنند.

توجه: رژیم های نادرست و غیر علمی در ابتدا بسیار جالب به نظر می رسند، اما ادامه چنین برنامه های غذایی نامتعادلی می تواند باعث کج خلقی، اختلالات روحی، عدم کارایی و تمرکز، کاهش یادگیری، کاهش مقاومت بدن به سایر بیماری ها، ریزش مو، خرابی پوست، بیماری های قلبی، گوارشی، تنفسی، افزایش ابتلا به برخی سرطان ها و تحلیل عضلانی شده و حتی در بعضی موارد منجر به مرگ شوند.

نویسنده : شهزاد محمدیان

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی