چهارشنبه, ۲۷ تیر, ۱۴۰۳ / 17 July, 2024
مجله ویستا

بسیاری از جراحی های زیبایی عوارض جبران ناپذیر دارد


بسیاری از جراحی های زیبایی عوارض جبران ناپذیر دارد

پیشرفت علم پزشکی, بشر را به چنان دستاوردهای حیرت انگیزی رسانده است که تصور آن تا چند دهه قبل ناممکن بود

پیشرفت علم پزشکی، بشر را به چنان دستاوردهای حیرت انگیزی رسانده است که تصور آن تا چند دهه قبل ناممکن بود. بشر با توانایی های منحصر به فرد و با تکیه بر امکانات و ابزار دست ساز خود توانسته است در درمان ، مهار و کنترل بسیاری از بیماری ها به خوبی عمل کند. یکی از حوزه های پزشکی که با وجود قدمت طولانی، طی دهه های اخیر گسترش بسیاری یافته و شیوه های نوین درمانی ارائه کرده، جراحی پلاستیک است. میل به زیبایی، جوان ماندن و رفع چین و چروک از صورت بر اثر بالارفتن سن، باعث شده است جراحی پلاستیک در تمامی دنیا طرفداران زیادی پیدا کند و از طرفی دستاوردهای پزشکی، امکان رفع بسیاری از بیماری ها و نقص های مربوط به سر و صورت را (که به علت مادرزادی و یا حادثه به وجود می آید) به بشر داده است.در این مطلب به طور اجمالی به مهم ترین و شایع ترین جراحی های سر و صورت اعم از جراحی های زیبایی و درمانی خواهیم پرداخت.

● جراحی پلاستیک

دکتر ابوالفضل رحیمی، فوق تخصص جراحی پلاستیک چشم و صورت و عضو کمیته علمی انجمن تحقیقات راینولوژی ایران، جراحی زیبایی را به ۲ دسته تقسیم می کند و به ایسنا می گوید: جراحی جوان سازی صورت در سنین بالای ۳۵ سال و جراحی هایی که به سبب نارضایتی فرد از ویژگی صورت خود در سنین پایین تر از ۳۵ سال انجام می شود، ۲ دسته مهم جراحی های پلاستیک است. در شرایطی که علم پیشرفت کرده است و تمامی رشته های پزشکی به صورت تخصصی انجام می شود، بهتر است جراحی های زیبایی از سوی متخصصان انجام شود، چرا که در این شرایط موفقیت حاصل می شود. این جراحی ها از بازار پرسودی برخوردار است و متاسفانه بسیاری از افراد غیرمتخصص حتی در رشته های غیرپزشکی به این اعمال مبادرت می کنند. به گفته وی حتی برخی آرایشگاه ها اقدام به تزریق ژل و بوتوکس می کنند در حالی که این اعمال می تواند خطرات و عوارض زیادی داشته باشد. این در شرایطی است که داروها و وسایل تقلبی این جراحی ها زیاد شده است و به دلیل قیمت ارزان در بسیاری از مکان ها مورد استفاده قرار می گیرد. بیمارانی که تحت شرایط غیربهداشتی جراحی پلاستیک می کنند، پس از بروز عوارض به متخصص مربوطه مراجعه و برای رفع عوارض چندین برابر هزینه می کنند.وی با اشاره به این که جراحی زیبایی پلک، رایج ترین جراحی زیبایی در جهان است، می گوید: در ایران شایع ترین عمل جراحی پلاستیک، جراحی بینی است، این در حالی است که این جراحی برای هرکسی لازم نیست.

جراحی های بی جا عوارض زیادی به جا می گذارد و فرد علاوه بر عوارض جسمی با آسیب های روحی فراوانی مواجه می شود. در حالی که بسیاری از عوارض جبران پذیر نیست، هم چنین در عالم پزشکی نمی توان قول صد در صد به کسی داد. چنین قول هایی جای سوال دارد و متقاضیان نباید به قول برخی پزشکان اعتماد کنند زیرا ممکن است افراد غیرمتخصص از چنین واژه هایی برای جذب بیمار و تشویق او به عمل استفاده کنند.دکتر رحیمی به کاربردهای جراحی زیبایی پلک(بلفاروپلاستی) برای اصلاح عیوب اطراف چشم ها اشاره کرد و گفت: چین و چروک هایی که هنگام خنده ایجاد می شود، با جراحی زیبایی پلک ها برطرف نمی شود. گاهی علت پف پلک ها افتادگی ابروست که باید اصلاح شود. به این منظور روش های اندوسکوپیک مورد استفاده قرار می گیرد که با استفاده از برش های بسیار کوچک اصلاحات لازم انجام می شود. این روش ها بسیار پیشرفته است و طی سال های اخیر در ایران هم انجام می شود.

● تبلیغات ماهواره ای

هم چنین دکتر محسن نراقی متخصص جراحی پلاستیک درباره تبلیغات ماهواره ای جوان سازی صورت و کوچک کننده بینی به ایسنا می گوید: بدون تردید این تبلیغات گمراه کننده است و جنبه علمی ندارد. درباره کرم های جوان کننده پوست هم باید گفت هیچ کرم یا قرصی نمی تواند در جوان سازی پوست جای روش های علمی را بگیرد. در جوان سازی پوست علاوه بر مباحث جراحی، شیوه های غیر جراحی مثل تزریق بوتوکس و لایه برداری سطحی مطرح است.درباره جراحی بینی نیز باید تاکید کرد، زیبایی بینی به معنای کوچک شدن آن نیست بلکه ایجاد تناسب با قسمت های دیگر است.

در روش های جدید علاوه بر حفظ بافت بینی، بینی به شکل طبیعی است و آثار عمل در آن مشاهده نمی شود. این در حالی است که پیش از این جراحی بینی متکی بر برداشتن بافت ها بود که این امر سبب می شد که بینی در درازمدت دچار تغییر شکل، افتادگی یا فرورفتگی در دو طرف شود اما در روش های جدید بافت بینی تقویت می شود.دکتر سیدعلی صفوی نائینی، عضو کمیته علمی انجمن تحقیقات راینولوژی درباره جراحی های اندوسکوپیک در درمان تومورهای بینی و قاعده جمجمه به خراسان می گوید: این جراحی ها با استفاده از ابزار ظریف صورت می گیرد و جراح قادر است درون بدن را ببیند و عمل جراحی را انجام دهد. حسن این جراحی ها در مدت عمل کوتاه و صدمه و عوارض کم آن است. همچنین تحمل دوره نقاهت در این جراحی ها برای بیمار راحت تر است. البته این جراحی ها در مقایسه با روش های جراحی های باز این مزایا را داراست، به شرط این که جراح مهارت و دانش کافی را داشته باشد. یک جراح کم تجربه ممکن است به این اهداف نرسد.

از طرفی جراح ماهر ممکن است در جراحی باز به این اهداف برسد.این روش در قسمت های مختلف بدن انجام می شود و در جراحی های شکم توسط جراحان عمومی، در جراحی مفاصل توسط ارتوپدها، در جراحی های مغز و جراحی های زنان و جراحی های قاعده جمجمه کاربرد دارد. به عنوان مثال، برای دسترسی به ضایعاتی که در کف جمجمه قرار دارد، به جای این که از بالای سر عمل انجام شود از پایین و از طریق بینی یا دهان و حلق جراح به زیر جمجمه دست پیدا می کند و می تواند به مغز دسترسی داشته باشد. این جراحی برای ضایعاتی که در کف جمجمه قرار دارد، کاربرد دارد. جراحی اندوسکوپیک حدود یک دهه است که شکل گرفته است و در ایران هم با اختلاف زمانی کمی انجام می شود. هم اکنون با مشارکت بخش گلو، بینی و جراحی اعصاب در دانشگاه ها در حال انجام است. برای ارتقای این جراحی ها به لحاظ کیفیت تجهیزات و امکانات مختلفی نیاز است. دکتر نائینی درباره درمان تومورهای بینی نیز توضیح می دهد: یکی از جراحی های متداول اندوسکوپیک برداشتن تومورهای بینی است.

برای برداشتن تومورهای خوش خیم در ۹۰ درصد موارد به جای روش های جراحی باز از روش اندوسکوپیک استفاده می شود و بدون برش در صورت یا دهان و صدمه کمتر به ظاهر و زیبایی بیمار این جراحی انجام می شود که دوره نقاهت نیز در آن کوتاه تر است. در تومورهای بدخیم هم در ۶۰ درصد موارد از این روش استفاده می شود اما در ۳۰ تا ۴۰ درصد موارد روش جراحی باز اعمال می شود. البته این مقدار در حال تقلیل است به شرط این که بیماران زودتر شناسایی شوند. توصیه اکید ما این است اگر کسی ظرف یک ماه گرفتگی بینی دارد یا ترشحات خونابه دارد و سالمند است باید حتما به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کند تا تحت معاینه قرار بگیرد.

نویسنده: عظیمی مروی