دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

بایدها و نبایدهای دندان مصنوعی


بایدها و نبایدهای دندان مصنوعی

دندانهای مصنوعی سالمندان به طور متوسط باید هر ۳ سال پس از معاینه دندانپزشک اصلاح شود تا لق شدگی آن باعث آسیب به لثه سالمندان نشود.
دندان ها مانند دیگر اجزای بدن انسان نیازمند …

دندانهای مصنوعی سالمندان به طور متوسط باید هر ۳ سال پس از معاینه دندانپزشک اصلاح شود تا لق شدگی آن باعث آسیب به لثه سالمندان نشود.

دندان ها مانند دیگر اجزای بدن انسان نیازمند مراقبت بهداشتی و درمانی مکررهستند به طوری که در برخی افراد به دلیل جنس خاص دندانشان باید حتی بیشتر از اندام و اجزای دیگر بدن به آن توجه کنند.

جنس دندان های افراد به دلایل مختلف ژنتیکی و ارثی متفاوت است ولی در مجموع بیشترین عامل بقای دندان در هر فرد نوع مراقبت های بهداشتی و درمانی از جمله مسواک زدن و نخ دندان مرتب، تغذیه مناسب و معاینات منظم دندانپزشک است اما دندان مصنوعی نیز با گذر زمان و گاهی اوقات عدم مراقبت، نیاز می شود.

به طور معمول «دست دندان» را دندان مصنوعی می نامند که جایگزین دندان های طبیعی می شود؛ دندان مصنوعی معمولا به صورت قالبی و با ترکیبی از مواد مخصوص پلاستیکی ساخته می شود که می تواند ظاهر خوب و مطلوبی را برای افراد سالمند به وجود آورد.

نقش دندان های مصنوعی در تغذیه سالمندان

زمانی که فرد سالمند فاقد دندان های طبیعی باشد، دندان مصنوعی به عنوان کمک به آنان برای غذا خوردن نقش بسیار مهمی در تغذیه سالم آنها می تواند ایفا کند.

زمانی که یک دندان از بین می رود، دندان های دیگر کمی حرکت می کند و باعث به وجود آمدن فضای خالی می شود که محل تجمع مواد غذایی نیز در بین دندان ها خواهد شد. یک دندان مصنوعی می تواند مانع به وجود آمدن مشکلات بهداشتی دهان و دندان شود.

در این حالت می توان با جایگزین کردن دندان های جلو افرادی که دارای دندان های با ظاهر نامناسب هستند به آنها چهره بهتری بخشید.

مزایای دندان مصنوعی

داشتن دندان مصنوعی خوب، کمک می کند که سالمند خوب غذا بخورد، خوب حرف بزند و ظاهر خوبی داشته باشد و از مزایای دندان مصنوعی این است که این دندان ها تفاوتی با دندان های طبیعی خود شخص نخواهد داشت.

در صورت مناسب نبودن دندان مصنوعی ضمن محکم نبودن محل قرار گرفتن آنها «اصطلاحاً لق بودن» آسیب دیدگی لثه «ساییدگی لثه» جلو آمدن فک پایین و پوسیدگی دندان های دیگر نیز شامل عوارض و زیان های دندان مصنوعی کهنه به حساب می آید.

مراقبت از دندان مصنوعی

حداقل سالمندان یکبار در روز دندان های مصنوعی را پس از غوطه ور کردن در مواد تمیزکننده و شوینده مناسب «آب و صابون» کاملا با مسواک و خمیردندان بشویند.

دندان های مصنوعی مدل های بسیاری دارند، گذاشتن دندان مصنوعی به عنوان دانه تکی یا تعداد به وسیله رشته سیمی در دهان ثابت یا متحرک صورت می پذیرد و در برخی مواقع نیز تمام دندان ها که به آن یک دست دندان می گویند، جایگزین تمام دندان های طبیعی می شود.

دندان پارسیئل نیز از جمله دندان های متحرک است که بدنه آن ماده فلزی به نام «کرم» است که زنگ نمی زند و تغییر شکل نیز نمی دهد و در مجموع این نوع دندان ها از دوام بیشتری برخوردارند.

قرار گرفتن مناسب و محکم دندان های مصنوعی بر روی فک، عدم تغییر شکل در ماهیچه های صورت و عدم وجود مشکل در جویدن غذا نشان دهنده ساخت خوب دندان مصنوعی است.

هر ۳ سال دندان های مصنوعی سالمندان باید اصلاح شود

هر زمانی که دندان های مصنوعی سالمندان شکسته شود یا تعداد دیگری از دندانهایشان را از دست دهند دندان های آنان باید جایگزین و عوض شود.

به طور میانگین هر ۳ سال دندان های سالمندان باید توسط متخصص دندانپزشک معاینه و در صورت نیاز و تشخیص دندانساز دندان ها تعویض یا اصلاح شود زیرا ممکن است روکش های فلزی نشست کند و در نتیجه سیم آن شل شده و دندان در دهان سالمند لق شود.