شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

پولها را مربیان به جیب زدند


پولها را مربیان به جیب زدند

حقایقی تلخ و تکان دهنده در لیگ برتر ایران

این روزها تمام حواسها به سمت رقم قراردادهای بازیکنان فوتبال است تا هر منتقدی که از راه می رسد بدون مکث روی این موضوع کلید کند تا شاید بتواند از این رهگذر تبلیغاتی برای خود راه بیندازد، در صورتی که در فصل نقل و انتقالات که کمتر از سه روز به پایان آن باقی مانده کسی به رقم قراردادهای مربیان لیگ برتری توجه نکرد، در حالی که نقاط تاریک پرونده نقل و انتقالات در عقد قراردادهای مربیان لیگ برتری بود نه بازیکنان!

حقیقت ماجرا این است که در فوتبال بی برنامه ما هیچ چیز سر جای خود قرار ندارد و همین عامل باعث شده رقمهای کاذب همانند لوبیای سحرآمیز رشد کند تا فرصت طلبان به بهترین منابع در آمدی دست یابند. این فرضیه به هیچ عنوان جوسازی تبلیغاتی نیست، بلکه واقعیتی محض است؛ برای اثبات این مسأله به این اعداد خوب توجه کنید:

۱) افشین قطبی برای فعالیتی نزدیک به ۱۰ ماه مبلغی نزدیک به ۸۰۰ هزار دلار دریافت می کند.

۲) امیر قلعه نویی برای هدایت تیم استقلال به مدت یک فصل مبلغی نزدیک به ۵۰۰ میلیون تومان دریافت می کند.

۳) «انگین فیرات» مربی تمرین دهنده ترک تبار با مبلغی نزدیک به ۴۰۰ هزار دلار به سرمربیگری سپاهان در می آید.

۴) «لیت بارسکی» با رقمی نز دیک به ۴۵۰ هزار دلار همکاری خود را با سایپا آغاز می کند.

۵) غلامحسین پیروانی برای فعالیت مجدد در فجر سپاسی رقمی نزدیک به ۳۰۰ میلیون تومان دریافت می کند تا او دوباره بازیکن بسازد.

۶) پرویز مظلومی با جهشی خیره کننده با قراردادی ۳۰۰ میلیونی به خدمت مس کرمان در می آید.

۷) فیروز کریمی سرمربی ناکام استقلال تهران با قراردادی ۴۰۰ میلیونی به عنوان سرمربی تیم صبا باتری در می آید.

اینجاست که این سؤال پیش می آید چرا کسانی که دایم در بوق و کرنا می دمند که فوتبال ما گران شده حاضر می شوند پای چنین قراردادهایی را امضا کنند؟

هفته گذشته مدیر کل بازرسی کل کشور در جمع مدیران لیگ برتری و دست اندرکاران فدراسیون فوتبال چنان با حرارت از مقابله با رقمهای کاذب حرف می زد که تمام فوتبالی ها تصور کردند دیگر از پرداختهای نجومی در فوتبال ایران خبری نخواهند شنید، اما این موضوع در حد یک رؤیا ماند، زیرا سه روز پس از فرمایشات جناب مدیر کل، مدیران موقت مس کرمان برای راضی کردن مظلومی حاضر شدند مبلغ ۳۰۰ میلیونی را با افزایش چشمگیر به ۳۵۰ میلیون برسانند تا مربی موفق فصل پیش قید رفتن به مشهد را بزند.

سایپایی ها که در آن جلسه فرمایشی دایم سر را به نشانه تأیید حرفهای مدیرکل سازمان بازرسی تکان می دادند در ازمیر ترکیه زیر برگه ای را امضا کردند که نشان از آن داشت که هیچ توجهی به توصیه ها نداشتند و برای موفقیت خود مبلغی نزدیک به ۴۵۰ هزار دلار را به سرمربی جدید خود پرداخت کرده اند.

به باور اکثر کارشناسان تا زمانی که مدیران هزینه در فوتبال ما حضور دارند هیچ اقدامی برای کنار گذاشتن رویه کنونی کارساز نیست. مدیران فعلی باشگاههای لیگ برتر بدون هراس از تمام شدن بودجه خود هر روز خریدهایی آن چنانی می کنند تا شاید با این حربه مدیران بالادستی خود را مجاب کنند یک فصل دیگر در فوتبال دوام بیاورند و روی صندلی چرمی خود تکیه بزنند. به نظر شما فوتبال ما با چنین مدیرانی به سوی حرفه ای شدن گام بر می دارد یا هر روز پسرفت می کند؟

یکی از دست اندرکاران فدراسیون فوتبال با پرده برداشتن از حقایق، دانش مربیان ایرانی را پایین ترین سطح مربیگری در آسیا می داند و در این باره می گوید: حقیقت ماجرا بر اینست که مربیان ما از توانایی زیادی برخوردار نیستند، اما به دلیل ارتباطات تنگاتنگ با مدیران عامل باشگاههای لیگ برتری به استخدام این باشگاهها در می آیند.

وی با انتقاد از نحوه پرداخت رقم قراردادهای مربیان لیگ برتری می گوید: هیچ معیار و ملاکی برای این پرداختها وجود ندارد، در حالی که در فوتبال روز دنیا مربی برحسب معلومات و دانش خود حقوق دریافت می کند. شما تصور کنید مربیان ما در حد مربیان اروپایی پول می گیرند، اما به عقیده شما تنوع تاکتیکی که در فوتبال اروپا دیده می شود در فوتبال ما وجود دارد؟

وی تنها چند تن از مربیان شاغل در لیگ برتر را دارای شاخصه های مربیگری می داند و می گوید: اگر ناظران کنفدراسیون برای تست فنی به ایران بیایند مطمئن باشید بیشتر مربیان ایرانی در لیگ سه هم نمی توانند فعالیت کنند.

با کالبد شکافی سخنان این مقام آگاه در می یابیم که اتفاقهای تلخی در فوتبال ما در جریان است که یکی از آنها ماجرای رقم قراردادهای مربیان داخلی است، شاید بسیاری از مربیان امروزی که در فوتبال ایران به واسطه روابط ایده آلی که با مطبوعات دارند خود را در سطح مربیان زبده اروپا بدانند، اما واقعیت خلاف این است !در فوتبال ما آیا مربیان به جز تزریق استرس و هیجان کار دیگری بلد هستند؟

کاپیتان یکی از تیمهای لیگ برتری که هم اکنون جزو بازیکنان خانه نشین است درباره مواقع حساسی که تیم به بحران خورده بود در باره سخنان سرمربی این گونه میگفت: آقایx درست زمانی که تیم به راهکار تاکتیکی نیاز داشت تا از شکست رهایی پیدا کند، با بغض مقابل بچه ها می ایستاد و از آنها خواهش می کرد به خاطر حفظ آبرویش و جلوگیری از اخراجش توسط مدیرعامل خوب بازی کنند. هنوز از یاد نبرده ام که در بازی مقابل فجر سپاسی در سال ۸۴ وقتی قرار بود به زمین برویم آقای x جلوی همه بچه ها را گرفت و اشک در چشمانش جمع شد و گفت: اگر ما این بازی را ببریم برای اولین بار به فینال جام حذفی می رسیم، اگر این اتفاق بیفتد نان همه ما در روغن است پس لطفاً تنها به فکر زیر توپ زدن باشید چون جام حذفی یعنی زیر توپ زدن. آن بازی را ما بردیم، اما به خداوندی خدا بعد از بازی آقای سرمربی برابر خبرنگاران ایستاد و گفت ما یک هفته فجر سپاسی را آلالیز !کردیم در صورتی که همه می دانستند از تمرین تاکتیکی خبری نبود، تنها کادر فنی به اوت دستی و ضد فوتبال تأکید می کرد، جای تأسف است که مربی لیگ برتری ما هنوز نمی داند آلالیز درست است یا آنالیز!

او در ادامه می گوید: بازیکنان فوتبال ما به مراتب بهتر از مربیان فوتبال را درک می کنند. شاید برخی این موضوع را به بزرگنمایی تشبیه کنند، اما باورتان نمی شود در رختکن تیم در آن زمان بازیکنان تیم را ارنج می کردند چون آقای سرمربی از استرس نمی توانست حرف بزند، با این حال زمانی که تیم نتیجه می گرفت او با سینه ای ستبر در برابر خبرنگاران می ایستاد و می گفت، ما تمام نقاط ضعف حریف را به خوبی می دانستیم.

وی که دوست ندارد نامی از او برده شود، می گوید: حقیقت این است که مربیان خوب در کشور ما زیاد هستند، اما مربی خوب به این معنا نیست که رقم قراردادش مملو از صفرهای فراوان باشد. اگر نظارت دقیقی بر دانش مربیان ما باشد نیمی از مربیان فعلی اصلاً شایستگی مربیگری در لیگ برتر را ندارند.

امیرجاملو



همچنین مشاهده کنید