چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

خطرهای بلوغ زودرس


خطرهای بلوغ زودرس

بلوغ زودرس باعث بعضی مشکل‌های روان‌شناختی در کودکان می‌شود. مثلا یکی از عوارض آن که کوتاهی قد است، ممکن است باعث کاهش اعتمادبه‌نفس ‌شود. بلوغ در سنین پایین باعث می‌شود میل …

بلوغ زودرس باعث بعضی مشکل‌های روان‌شناختی در کودکان می‌شود. مثلا یکی از عوارض آن که کوتاهی قد است، ممکن است باعث کاهش اعتمادبه‌نفس ‌شود. بلوغ در سنین پایین باعث می‌شود میل جنسی در کودک به‌وجود بیاید و همین امر مشکل‌های روانی زیادی برای او ایجاد می‌کند...

یعنی کودک از نظر ذهنی، هنوز رشد کافی ندارد ولی از نظر جسمی رشد کرده است. این حالت در بعضی پسربچه‌ها باعث فعالیت جنسی و در بعضی دختربچه‌ها باعث قرار گرفتن در معرض آزارجنسی می‌شود. به علاوه کودک و نوجوان، تمایل دارد که شبیه سایر همسالان خود باشد و این تفاوت با دیگران آزارش می‌دهد و باعث می‌شود گاهی تظاهرات انزواطلبی، افسردگی و قلدری در وی بروز کند.

مشکل دیگر این کودکانی که زود به بلوغ می‌رسند، پرخاشگری است که به‌خصوص در پسربچه‌ها بیشتر دیده می‌شود. تستوسترون عامل پرخاشگری است. از طرف دیگر، مشکلی که چنین کودکانی با آن روبرو هستند، این است که از طرف همسالان خود مورد تایید قرار نمی‌گیرند و بزرگ‌ترها هم دیگر آنها را کودک به حساب نمی‌آورند. این کودک حس می‌کند که نه به گروه کودکان تعلق دارد و نه به گروه بزرگسالان و دچار تعارض می‌شود. پیشگیری از بروز چنین مشکلی، مهم‌تر از درمان آن است. والدین باید علایم جسمی بلوغ زودرس را به درستی بدانند تا هوشیار باشند. بعضی خانواده‌ها به دلیل اینکه اطلاعات کافی در مورد علایم بلوغ زودرس ندارند، به این گمان که فرزندشان دچار بلوغ زودرس شده، او را نزد متخصص می‌برند اما در بسیاری از موارد متوجه می‌شوند، در اشتباه بوده‌اند. گاهی هم والدین رفتارهایی را در کودک خود می‌بینند و آن را به اشتباه از علایم بلوغ زودرس فرض می‌کنند؛ مثلا کودکی که خودارضایی دارد، یا مورد آزار جنسی قرار گرفته است، باعث نگرانی والدین می‌شود و آنها شک می‌کنند که شاید این بچه در حال بلوغ است، در صورتی که احتمال دارد این رفتارها یا سوال‌ها ربطی به بلوغ کودک نداشته باشند. اگر کودک واقعا دچار بلوغ زودرس شده، والدین باید به او کمک کنند توانایی‌های خود را بالا ببرد. چنین کودکانی احساس می کنند با دیگران تفاوت دارند و این تفکر آنها را نگران می?کند. به همین علت باید توانایی او را در هر زمینه (مانند نقاشی یا موسیقی) بالا برد تا احساس کند گرچه از نظر جسمی با دیگران تفاوت دارد اما مثلا در نقاشی از همسالان خود جلوتر است.

دکتر میترا حکیم‌شوشتری

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران