جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

نقش اساسی فضای شهر در هویت بخشی و احساس آرامش شهروندان


نقش اساسی فضای شهر در هویت بخشی و احساس آرامش شهروندان

رشد و توسعه روزافزون شهرها از یک طرف و پیچیدگی مسائل مدیریت شهری از طرف دیگر سبب شده تا مدیریت شهری در مقیاس وسیع وعمران شهری در مقیاس محدودتر به عنوان یکی از دغدغه های اصلی …

رشد و توسعه روزافزون شهرها از یک طرف و پیچیدگی مسائل مدیریت شهری از طرف دیگر سبب شده تا مدیریت شهری در مقیاس وسیع وعمران شهری در مقیاس محدودتر به عنوان یکی از دغدغه های اصلی دولتمردان قرار گیرد به نحوی که هر یک از موارد آن تبعات گوناگونی (سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و...) را در پی دارد. شهر محیطی است با گوناگونی بسیار، فضای شهر بیشترین ارتباط را با مردم و محیط زندگی برقرار می سازد در نتیجه نقش بسزایی در هویت بخشی و احساس آرامش به شهروندان دارد. زیبایی، آراستگی، پاکیزگی و انسجام، بخشی از ویژگی ها و معیارهای مهم ارزیابی شهری سالم و آرامش بخش است. زیبایی نقش مهمی در ایجاد علاقه و وابستگی به محل زندگی دارد و پرواضح است وقتی شهروندان به محل زندگی خود علاقه نداشته باشند، در نگهداری و زیبایی آن نیز از خود حساسیتی نشان نمی دهند. به عبارت دیگر، زیبایی شهر علاوه بر تاثیر آرامش بخشی که دارد شهروندان را تشویق به حفظ و نگهداری شهر نیز می کند. بنابراین یک رابطه دو طرفه در توجه به زیبایی شهر وجود دارد. اجزای شهر عناصر سازنده شهر بسیار متنوعند: مبلمان شهری، فضای سبز، نمای ساختمان ها، رنگ بندی، پیاده روها و... که با شناخت آنها و طریقه پاکسازی و حذف زواید هر شهروندی می تواند محل زندگی خود را زیبا ساخته و از این طریق نه تنها به زیبایی شهر کمک کند، بلکه حقوق شهروندان دیگر را که همسایگان و همشهریان او هستند به رسمیت بشناسد زیرا اگر شهروندی به عنوان مثال فقط به فکر دکوراسیون داخل منزل خود باشد و توجهی به نمای ساختمان خود نکند قطعاً آرامش و حس زیبایی خواهی همشهریان خود را نادیده گرفته و به تعهدات شهروندی خود عمل نکرده است.

مبلمان شهری در میان ساختمان ها و بناها، وسایلی نیاز است تا زندگی شهری را بهبود بخشد. وسایلی که همچون اثاث یک خانه امکان زندگی را در فضای میان رنگ و بتن و شیشه فراهم آورد. مبلمان شهری به مجموعه عناصری گفته می شود که در شهر و خیابان و در کل فضای باز نصب شده اند و استفاده عمومی دارند. بنابراین به دلیل ارتباط تک تک شهروندان با مبلمان آنها وظیفه و مسوولیت خطیری در حفظ و نگهداری آن تجهیزات مانند نرده ها، میله های راه بند و روشنایی پایه چراغ، سرپناه ایستگاه اتوبوس، تابلوها، تابلوهای تبلیغاتی، سطل زباله، پل های عابر پیاده، آبخوری، پایه پرچم، ساعت، پل های عرضی روی جوی آب و... دارند. از طرفی تجربه و کاربرد عناصر شهری نشان می دهد که وجود مبلمان مناسب تا چه حد می تواند اثر مثبتی روی شهروندان و استفاده کنندگان داشته باشد. به عنوان مثال طراحی نیمکت و نشیمن مناسب به مردم این امکان را می دهد که در فرصت های لازم از نشستن و دیدن فضای شهر لذت برده و حتی ارتباط اجتماعی و کلامی با یکدیگر برقرار کنند.