سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

نظم منطقی زیر یک سقف


نظم منطقی زیر یک سقف

نظم و ترتیب شرایطی است که در آن هر چیز در جای خود قرار دارد هر چیزی که نظم داشته باشد به نظر چشم نوازتر است زندگی در جایی که نظم ندارد سخت است

نظم و ترتیب شرایطی است که در آن هر چیز در جای خود قرار دارد. هر چیزی که نظم داشته باشد به نظر چشم‌نوازتر است. زندگی در جایی که نظم ندارد سخت است. وقتی متاهل می‌شوید دیگر در اتاق دوران دختری یا پسری خود نیستید که با بستن در اتاق به‌هم‌ریختگی آن را پنهان کنید و کسی کاری به اتاق شما نداشته باشد و هر وقت دوست داشتید آن را تمیز و مرتب کنید. اگر در نظم و ترتیب افراط شود ممکن است تبدیل به وسواس شود اما بدون نظم و ترتیبی متعادل هم نمی‌توان زندگی کرد.

حدیث‌السادات میرزایی: نظم و ترتیب شرایطی است که در آن هر چیز در جای خود قرار دارد. هر چیزی که نظم داشته باشد به نظر چشم‌نوازتر است. زندگی در جایی که نظم ندارد سخت است. وقتی متاهل می‌شوید دیگر در اتاق دوران دختری یا پسری خود نیستید که با بستن در اتاق به‌هم‌ریختگی آن را پنهان کنید و کسی کاری به اتاق شما نداشته باشد و هر وقت دوست داشتید آن را تمیز و مرتب کنید. اگر در نظم و ترتیب افراط شود ممکن است تبدیل به وسواس شود اما بدون نظم و ترتیبی متعادل هم نمی‌توان زندگی کرد.

زنان و مردان هر کدام دیدگاه‌های خاصی نسبت به نظم و ترتیب دارند و ممکن است در زندگی مشترک به دلیل این تفاوت دیدگاه اختلاف نظرهایی راجع به نظم خانه مشترکشان داشته باشند. برای این‌که بتوانیم اختلاف نظرهای زناشویی را در این مساله به حداقل برسانیم به بررسی نظم در زندگی مشترک پرداخته‌ایم.

● نظم زنانه

زن‌ها دوست دارند هر چیزی سر جای خود باشد. این سر جای خود بودن یعنی اگر جای وسیله‌ای که هر روز به آن احتیاج دارند را بالای کمد در نظر گرفته باشند هر روز باید آن را برداشته و دوباره سر جایش بگذارند.

زنان در چیدمان وسایل بیشتر به زیبایی و چشم‌نوازی چیدمان فکر می‌کنند. مرتب بودن خانه برایشان اهمیت زیادی دارد و از این‌که کسی خانه را به‌هم بریزد ناراحت می‌شوند. اگر روزی خانه را مرتب و تمیز می‌کنند نسبت به حرکات افراد خانه حساس شده و اگر کسی کمی بخواهد به این نظم و تمیزی خدشه‌ای وارد کند با او برخورد می‌کنند. نظم زنانه یعنی لوازم غیرضروری باید از دید پنهان باشند، لباس‌ها داخل کمد، کتاب‌ها داخل کتابخانه، لوازم تحریر روی میز تحریر، ظروف در آشپزخانه و....

زن‌ها از این‌که جالباسی پر از لباس باشد خوش‌شان نمی‌آید و دوست دارند روی میزها خلوت باشد و از مجله و روزنامه و لیوان چای و... روی آن خبری نباشد. خلاصه زن‌ها یک نظم‌تمام عیار همراه با زیبایی را برای خانه خود در نظر دارند. خانه‌ای که همیشه مرتب باشد و کسی آن را به‌هم نریزد.

● نظم مردانه

مردها دوست دارند هر چیزی که به آن احتیاج دارند دم دست باشد و دنبال چیزی نگردند و ممکن است تا آخر عمرشان جای قیچی، رنده، چسب زخم، لیوان‌ها و... را در خانه یاد نگیرند و هر بار از زن خانه بپرسند که فلان چیز کجاست. مردها چیدمان خانه را برحسب راحتی دوست دارند و بیشتر از زیبایی به راحتی خود فکر می‌کنند. برای مردها مهم نیست که هنگام آمدن مهمان حتما باید خانه را جارو کشید و جالباسی را خالی کرد. مردها برای این‌که جوراب‌های خود را هر روز می‌خواهند بپوشند دلیلی برای این‌که آنها را توی هم گذاشته و داخل کشو بگذارند، نمی‌بینند. مردها به راحتی درک نمی‌کنند که چرا زن‌ها نمی‌توانند بپذیرند که یک جعبه پر از میخ و ابزار دم در و جلوی چشم باشد، چرا که مردها فکر می‌کنند هر لحظه ممکن است به جعبه ابزارشان احتیاج پیدا کنند. چون مردها کمتر درگیر کار خانه و تمیز کردن خانه هستند به راحتی نیز خانه را به‌هم می‌ریزند و دلیل حساسیت همسرشان را نمی‌فهمند.

● نظم منطقی

نظم منطقی نظمی است که در آن همه احساس آرامش کنند. نظمی است که در آن چیدمان هم برحسب راحتی است و هم زیبایی. در نظم منطقی هر چیزی سر جای خود است و در عین حال راحت پیدا می‌شود و دم دست است. برای رسیدن به این نظم هم زنان و هم مردان باید به تعادل برسند و با رها کردن نظم زنانه و مردانه به نظم منطقی روی بیاورند و همدیگر را درک کنند.

▪ زن‌ها:

۱) خیلی سخت نگیرند: نظم و ترتیب برای رسیدن به آرامش است و نباید دائما سر نظم و ترتیب خانه با همسرتان جر و بحث کنید.

۲) به مردها فضا بدهید و قلمرویی را بسته به فضای خانه‌تان در اختیار مردها بگذارید تا خودشان آن را بچینند و وسایل شخصی خود را هر طور که می‌خواهند نظم بدهند. این قلمرو می‌تواند از یک اتاق تا یک کشو باشد.

۳) نظم را به مردها یاد بدهید. به جای غر زدن و خودخوری می‌توانید نظم و ترتیب را با محبت و خوشرویی به همسرتان یاد دهید و از او بخواهید نظم را در خانه رعایت کند و صبر و تحمل داشته باشید تا به تدریج به این نظم عادت کنند. اگر از شما جای وسیله‌ای را می‌پرسند به او یادآوری کنید که به خاطر بسپارد تا دفعه بعد جای آن وسیله را فراموش نکند و در ضمن بعد از استفاده از هر وسیله‌ای آن را جای خود بگذارد. شما نیز چیدمان خانه و وسایل را طوری در نظر بگیرید که برایتان در عین زیبایی راحت باشد.

۴) وسواس نداشته باشید و خود را تعدیل کنید. اگر دچار وسواس در نظم و ترتیب هستید و نمی‌توانید با آن مقابله کنید تا زندگی زناشویی‌تان دچار مشکل نشده به روان‌شناس مراجعه کنید تا به شما در رفع وسواستان کمک کند.

▪ مردها:

۱) همسر خود را درک کنید. زن‌ها مدیر خانه‌اند و هر مدیری دوست دارد حوزه مدیریتی‌اش سرشار از نظم باشد. پس نظم را رعایت کنید و او را به خاطر این‌که منظم است سرزنش نکنید و متشکر باشید از این‌که خانه مشترکتان منظم است.

۲) نظم را یاد بگیرید. نظم در زندگی زناشویی با نظم مردانه متفاوت است و احتیاج دارید که آن را یاد بگیرید و تمرین کنید تا بتوانید خانه‌ای منظم داشته باشید و همسرتان نیز خرسند تر باشد.

۳) عادات غلط را کنار بگذارید. وقتی از سر کار برمی‌گردید لباس‌هایتان را در جای خود بگذارید . هر‌چیزی را که بر می‌دارید سر جای خودقرار دهید و جای وسایل را به خاطر بسپارید. در نظم و ترتیب خانه به همسرتان کمک کنید، چرا که خانه مشترک خانه شما نیز هست و شما نیز در آن خانه در حال زندگی هستید. آرامش خاطر و خونسردی همسرتان را با یک عادت غلط و یا یک بی‌نظمی به استرس و عصبانیت تبدیل نکنید.

۴) اگر همسرتان دچار وسواس است به او در رفع آن کمک کنید. به راهنمایی‌های مشاور و روانشناس عمل کنید و با همسرتان لجبازی نکنید، چرا که وسواس اختلالی است که فرد را می‌رنجاند و او بدون این‌که بخواهد وسواس به خرج می‌دهد.

● نظم بر اساس نظر شخصی نداریم

در خانه مشترک نظر شخصی نداریم. بعضی از زوج‌ها در خانه قرار می‌گذارند که هر کس به سبک خودش زندگی کند. در این شرایط زن و شوهر یا دائما در حال خرده گرفتن از هم‌اند و یا در حال خودخوری. نظم بر اساس نظر شخصی و خودخواهانه در زندگی مشترک فقط مشکل‌ساز است و تا زن و شوهر به توافق نرسند و یک راه یکسان را در رعایت و برقراری نظم پیدا نکنند نمی‌توانند آرامش داشته باشند و این امر می‌تواند بر تمام ابعاد رابطه آنها تاثیر بگذارد و زندگی مشترکشان را دچار مشکل کند.

● نظم را به فرزندان خود بیاموزید

شاید بیش از نیمی از مشکلاتی که زوجین در رعایت نظم خانه مشترکشان متحمل می‌شوند مربوط به دوران کودکی و بعد از آن است، چرا که خانواده رعایت نظم را به آنها یاد نداده و همیشه به جای آنها اتاق و وسایل و لباس‌ها بقیه چیزهای مربوط به آنها را جمع کرده است و آنها هیچ وقت مسوولیتی در قبال نظم خانه نداشته‌اند. برای همین بیایید نظم را به فرزندان خود بیاموزیم تا در زندگی مشترک برای خود و همسرشان مشکل‌ساز نباشند.

پسر و دختر فرقی نمی‌کند، همه باید نظم را رعایت کنند و هر کاری که از دستشان بر می‌آید برای برقراری نظم انجام دهند. شما می‌توانید مسوولیت اتاق فرزندتان را به خودش واگذار کنید و از او بخواهید اتاقش را مرتب کند و یا مثلا اگر چیزی می‌خورد ظرف آن را به آشپزخانه برده و سر جایش بگذارد و کارهایی از این قبیل که او را به نظم عادت دهد تا یکباره بعد از ازدواج دچار مسوولیتی نشود که تا به حال تجربه آن را نداشته است.