دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

تالاسمی ‌به روایت آمار


تالاسمی ‌به روایت آمار

تالاسمی ‌بیماری غیرواگیردار است، اما به دلایل ژنتیکی از والدین ناقل به فرزندان می‌رسد. اکنون مطابق آمارهای رسمی ‌از جانب انجمن تالاسمی‌ ایران، حدود ۲۰ هزار مبتلا به اختلال …

تالاسمی ‌بیماری غیرواگیردار است، اما به دلایل ژنتیکی از والدین ناقل به فرزندان می‌رسد. اکنون مطابق آمارهای رسمی ‌از جانب انجمن تالاسمی‌ ایران، حدود ۲۰ هزار مبتلا به اختلال هموگلوبین در کشورمان زندگی می‌کنند که ۱۶ تا ۱۷ هزار نفر آنان را مبتلایان به تالاسمی‌ ماژور تشکیل می‌دهند. از سوی دیگر، طبق آمارهای سازمان جهانی بهداشت حدود دو تا سه میلیون فرد مبتلا به تالاسمی‌ مینور (یعنی حدود دو تا سه میلیون فرد ناقل بیماری، در ایران وجود دارد.

جغرافیای تالاسمی

البته این مشکل تنها به ایران محدود نیست. ایران جزو کشورهایی است که اصطلاحا روی کمربند تالاسمی ‌قرار دارد. به علاوه این که طبق آمار ۸۰ درصد مبتلایان به تالاسمی‌ در کشورهای در حال توسعه زندگی می‌کنند که ایران ما نیز از جمله آنهاست. در این میان باید توجه داشت که مختصات جغرافیایی یک عامل تعیین‌کننده در ابتلا به این بیماری است. در مناطق مختلفی از جهان، انواع متفاوتی رواج دارد و به تبع این قاعده، پراکندگی این بیماری در همه جای ایران نیز یکسان نیست.

مطابق آمارهای ثبت شده، استان‌های مجاور دریا، یعنی استان‌های شمالی و جنوبی کشور، بیشترین تراکم ابتلا به این بیماری را در خود جای داده‌ است. در این میان استان مازندران با حدود ۳۰۰۰ فرد مبتلا، در راس قرار دارد و به دنبال آن می‌توان از استان‌های گیلان، هرمزگان، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، بوشهر، سیستان و بلوچستان، کرمان و نیز استان اصفهان به عنوان ده استان تالاسمی‌خیز کشور نام برد. همان‌طور که پیداست، تقریبا تمام ‌این استان‌ها در مجاورت دریا یا رودخانه بسیار بزرگ قرار دارند.

عامل دیگری که در بسیاری از این نقاط به رواج آن دامن‌زده، اقدام به ازدواج‌های فامیلی و قومی ‌در این مناطق است. از آنجا که این مناطق به دلایل اقلیمی ‌مستعد بروز این بیماری است و نیز به دلیل ماهیت وراثتی تالاسمی، رواج چنین ازدواج‌هایی بسادگی به افزایش تولد افراد مبتلا دامن خواهد زد.