دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

احترام به مارکسیسم


احترام به مارکسیسم

چاوز با لحن تندی رسانه های اروپایی را مورد حمله قرار داد که در مورد ونزوئلا دروغ پراکنی کرده و یا نیمی از حقیقت را بیان می کنند وی گفت امروز در اروپا روزنامه هایی وجود دارد که خود را چپ قلمداد می کنند اما با این وجود مدعی اند که در ونزوئلا یک دیکتاتوری حاکم است

حزب کمونیست ونزوئلا در نشریه اینترنتی هفتگی خود «تریبوناپوپولار» دست به انتشار یک سری از مقالات مختلف از جمله مقاله «چه‌گوارا» «در مورد اهمیت حزب مارکسیستی- لنینیستی»، سخنرانی فیدل کاسترو به مناسبت صدمین سالگرد تولد لنین در ۲۲ آوریل ١٩٧٠ در تاکید اهمیت مارکسیسم- لنینیسم زد. بدین وسیله هیات تحریریه ارگان انتشاراتی حزب در صدد است «سهم خود را در بحث رشد یابنده در مورد اعتبار مارکسیسم- لنینیسم به مثابه تئوری انقلابی» ادا کند.

مسبب آغاز این بحث رییس‌جمهور ونزوئلا، هوگو چاوز بود که در برنامه تلویزیونی «آلو رییس‌جمهور!» گفته بود: «سوسیالیسم ما باید مسیحی و بولیواری باشد و نه مارکسیستی- لنینیستی.» در عین حال چاوز تکیه کرده بود که وی به مارکسیسم احترام می‌گذارد و بزرگ‌ترین خدمت مارکس را در تکامل سوسیالیسم تخیلی و ارتقای آن به سوسیالیسم علمی می‌داند. چاوز، با نقل قول از روزا لوکزامبورگ تاکید نمود که برای بقای بشریت لازم است که سرمایه‌داری از میان برداشته شود و ساختمان سوسیالیسم آغاز گردد. با این وجود، وی خود را مارکسیست نمی‌داند چون به زعم وی مارکس نتوانست خود را از شیوه برداشت خودمحوربینانه اروپایی رها کند: «ما، مستعمره‌زدگان برای وی وجود خارجی نداشتیم.» خود مارکس هم تحمیق شده و گول خورده بود.

در همین رابطه چاوز برای اولین بار قبول کرد که دلایل خوبی می‌تواند وجود داشته باشد که (کمونیست‌ها) عضو حزب سوسیالیست متحده جدید نشوند، بلکه به سازمان دیگری بپیوندند: «اگر حزب کمونیست می‌خواهد کماکان از مارکسیسم- لنینیسم پیروی کند، من با آن‌ها جدل نخواهم کرد.» ولی حزب سوسیالیست نباید «پرچم مارکسیسم- لنینیسم را به اهتزار درآورد»، بلکه باید دکترین ویژه خود را تکامل بخشد. با این حال وی از حزب کمونیست و از احزاب «پودموس» و PPT که دارای گرایشات سوسیال دمکراتیک هستند، خواست که به حزب تازه تاسیس سوسیالیست متحده بپیوندند که اولین کنگره خود را در سپتامبر سال جاری ترتیب خواهد داد.

چاوز با لحن تندی رسانه‌های اروپایی را مورد حمله قرار داد که در مورد ونزوئلا دروغ‌پراکنی کرده و یا نیمی از حقیقت را بیان می‌کنند. وی گفت امروز در اروپا روزنامه‌هایی وجود دارد که خود را چپ قلمداد می‌‌کنند اما با این وجود مدعی اند که در ونزوئلا یک دیکتاتوری حاکم است: «آن‌ها خود را مترقی می‌نامند، ولی قادر نیستند خود را از خودمحوربینی اروپایی و هم‌چنین شیوه برداشت نژادپرستانه خود رها سازند.» وی در استودیوی تلویزیون از یک جوان فرانسوی استقبال کرد که به ونزوئلا آمده بود تا با چشم خود تصویری از واقعیات موجود در کشور به دست آورد. این میهمان گفت: «برعکس فرانسه در اینجا یک انقلاب سوسیالیستی توسط خلق صورت گرفته است... آنچه را که روزنامه‌ها به خورد ما می‌دهند درست عکس آن چیزی است که من توانستم در ونزوئلا ببینم.»

چند روز پیش از این وزیر سابق دفاع، ژنرال «رائول بادوئل» در مراسم معرفی وزیر دفاع جدید ژنرال «گوستاوو راییس رانگل» انتقاد کرد که تا به حال کلیه کوشش‌ها برای استقرار یک جامعه سوسیالیستی همیشه به پیدایش «کاپیتالیسم دولتی» منجر شده بود. سوسیالیسم ونزوئلایی بایستی که از این اشتباه پرهیز کند: «مدل سوسیالیسمی که ما تکامل می‌بخشیم باید طوری باشد که در ابتدا راه سوسیالیستی تولید و ایجاد ثروت را به ما نشان دهد و سپس توزیع موزون این ثروت را در بین کسانی که آن را آفریده ‌اند، مقدور سازد و یا آن‌طور که مارکس می‌گفت: «هر کس بنا بر لیاقتش و به هرکس بنا به نیازهایش.»

برگردان: خ. طهوری

منبع: عصرما، ارگان حزب کمونیست آلمان