پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
زولبیا از بامیه بدتر است
زولبیا و بامیه از شیرینیهای ویژه ماه رمضان هستند که در کنار نان، پنیر، سبزی و... سر سفره افطار خودنمایی میکنند...
معمولا سوالی که برای بسیاری از افراد مطرح میشود، این است که مصرف این شیرینیها چه مقدار مجاز است؟ درحالی که باید گفت مقدار مجازی برای مصرف آنها، تعریف نشده است و بهطور کلی هر چه این شیرینیها کمتر مصرف شوند، بهتر است. از آنجا که مصرف فراوان زولبیا و بامیه در ماه رمضان به صورت عادت درآمده و با توجه به تقاضا به بازار عرضه میشود، بهتر است مصرفکنندگان این شیرینی، نکاتی را درباره آن به خاطر داشته باشند. در ماه رمضان معمولا فعالیت بدنی کمتر و نظم وعدههای غذایی و حجم غذا نسبت به سایر ماهها نیز متفاوت است، بنابراین خوردن زولبیا و بامیه در افرادی که مستعد اضافهوزن و چاقی هستند، میتواند باعث دریافت انرژی مازاد و افزایش وزن شود.
همچنین مصرف آنها در افرادی که دچار مشکلات متابولیسم، افزایش قندخون و بالا بودن کلسترول هستند، میتواند باعث تشدید مشکلاتشان شود. البته این فقط یک روی سکه است، طرف دیگر آن، کیفیت مواد تشکیلدهنده آنهاست. مثلا برای طبخ زولبیا و بامیه باید آنها را در مقدار زیادی روغن غوطهور کرد. طبیعتا با این روش طبخ، علاوه بر افزایش دمای روغن که گاه به حرارت جوش هم میرسد، مقدار زیادی از روغن به دلیل وجود آرد، جذب آن میشود و در نهایت کالری آن افزایش مییابد.
علاوه بر این، با آنکه برخی از روغنها را میتوان تا دمای حدود ۲۵۰ درجه سانتیگراد حرارت داد اما در سلامت روغنها دو مساله دما و زمان طبخ مطرح است؛ هر چه مدت طبخ و حرارت بالا باشد، احتمال اکسیدشدن روغن و تولید ترکیبهای سرطانزای اسیدهای چرب ترانس در آن افزایش مییابد.
از سوی دیگر با توجه به گرانی موجود و قیمت مواداولیه و دستمزد کارگران و... به نظر نمیرسد در اکثر موارد، بهداشت در تهیه این ماده غذایی رعایت شود. از طرفی عرضه و فروش زولبیا و بامیهها در کنار پیادهروها و خیابانها هم مشکل دیگری است که بر شدت نگرانیها دامن میزند. معمولا خرید این نوع شیرینیها به دلیل آلودگیای که دارند، کار عاقلانهای نیست اما متاسفانه قیمت ارزانتر آنها نسبت به زولبیا و بامیههایی که در قنادیها به فروش میرسد، باعث شده این نوع از شیرینیها در کنار خیابان نیز به فروش برسند اما واقعیت این است که هر چه این شیرینیها با قیمت ارزانتری عرضه شوند، این سوال مطرح می?شود که از چه موادی در تهیه آن استفاده شده است. البته باید خاطر نشان کرد گرانی یک ماده غذایی هم صرفا نشانه کیفیت بالای آن نیست. هرچند برخی خانمها هم در منزل این شیرینی را با مواداولیه باکیفیت تهیه میکنند اما باید گفت در علم تغذیه، زولبیا و بامیه ماده غذایی مفید تلقی نمیشوند. البته در میان زولبیا، بامیه و حتی گوشفیل، بهتر است ۱ تا ۲ عدد بامیه را انتخاب کنید، آن هم از نوع کوچک که واحد مشخصی از کالری دارد.
دکتر تیرنگ نیستاتی
دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست