چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دستورالعمل برای حوادث


دستورالعمل برای حوادث

بارها همه ما در خیابان، خانه و یا محل کار شاهد حادثه‌ای بوده‌ایم، اما گاهی آنقدر دستپاچه شده‌ایم که نه‌تنها اقدامی برای مصدوم انجام نداده‌ایم، بلکه آسیب بیشتری هم برای او …

بارها همه ما در خیابان، خانه و یا محل کار شاهد حادثه‌ای بوده‌ایم، اما گاهی آنقدر دستپاچه شده‌ایم که نه‌تنها اقدامی برای مصدوم انجام نداده‌ایم، بلکه آسیب بیشتری هم برای او ایجاد کرده‌ایم.

به نظر شما آیا تمام پرسنل سرویس پیش‌بیمارستانی(۱۱۵) و یا پزشکان برای هر حادثه‌ای دستورالعملی را حفظ کرده‌اند؟ اگر این‌گونه باشد پرسنل یاد شده باید بخش عمده‌ای از تلاششان را به یادآوری این دستورالعمل‌ها معطوف کنند! اما حقیقتا این‌گونه نیست. در حین برخورد با حوادث و موارد اورژانسی باید از چند دستورالعمل پایه‌ای تبعیت کرد که این دستورالعمل‌ها تقریبا برای تمام حوادث معنایی مشترک دارند.

تصادفات

در خیابان در حال حرکت هستید که ناگهان صدای ترمز شما را به صحنه‌ حادثه می‌کشاند. اگر در صحنه حادثه کسی مجروح شده باشد، مهم‌ترین و صحیح‌ترین اقدام تا رسیدن آمبولانس چیست؟

بسیاری از ما با این صحنه‌ها روبه‌رو شده‌ایم. در این میان افرادی موبایل در دست از حادثه و افراد مصدوم فیلم یا عکس می‌گیرند! عده‌ای در تلاش برای کمک به مجروحان هستند. از توقف بی‌مورد برخی خودروها ترافیک سنگینی ایجاد شده است و حتی اگر آمبولانسی هم در همان اطراف باشد نمی‌تواند خود را به صحنه برساند.

همیشه باید به یاد داشته باشیم در هر حادثه‌ای با هر شرایطی مهم‌ترین اصل دوری از خطر است. بسیاری از ما با حس انسان‌دوستانه خود به سراغ مجروح می‌رویم. اما همین اقدام می‌تواند شروعی برای حادثه‌ای جدید باشد. تصور کنید که راننده‌ای در حین حرکت خودرواش به تماشای صحنه می‌پردازد و حواسش اصلا متوجه شما که در محل هستید، نیست و به ناگاه اتفاق دوم رخ می‌دهد، پس قبل از پاگذاشتن به صحنه هر حادثه از امنیت خود مطمئن شوید.

اگر مصدوم در وسط خیابان است، ورود به خیابان معادل تصادفی دیگر است که مصدوم آن شما هستید. در اکثر نقاط دنیا برای حوادث شماره تلفنی پیش‌بینی شده است که در آن به گروه‌های امدادی (پلیس، آتش‌نشانی و خدمات پزشکی) اطلاع‌رسانی می‌شود. درواقع پلیس وظیفه دارد امنیت محل را تامین نماید. مثلا‌ درباره حادثه یاد شده از بروز راه‌بندان و تصادفات مجدد جلوگیری می‌کند. آتش‌نشانی برای خروج مصدوم در صورتی که در محل خطرناکی قرار گرفته باشد و در انتها آمبولانس برای ارائه درمان اولیه و انتقال به مرکزی نزدیک و مناسب برای بیمار است. بنابراین با توجه به وجود گروه‌های امدادرسانی در کشور ما، اولین اقدام در مواجهه با یک تصادف با توجه به نیاز و شرایط آن حادثه تماس با شماره‌های ۱۱۰، ۱۱۵ و ۱۲۵می‌باشد که به ترتیب مربوط به پلیس، اورژانس پیش بیمارستانی و آتش‌نشانی است.فراتر از تمام این مطالب در نظر داشته باشید که چرا وارد صحنه حادثه می‌شوید؟

اگر محل حادثه برای مصدوم امن نیست (مثل تصادف در وسط اتوبان) باید سریعا مجروح با حفظ شرایطی خاص (ممانعت از آسیب ستون فقرات) از محل آسیب دور گردد.

دکتر بهروز هاشمی

متخصص طب اورژانس