جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تغییر و تحول در ماهیت سفرها


تغییر و تحول در ماهیت سفرها

تحول جدیدی در روند سفرهای استانی ایجاد شده است

تحول جدیدی در روند سفرهای استانی ایجاد شده است. اینطور بیان می‌شود که دولت مایل به دریافت نامه‌ها از مردم به شکل سفرهای قبلی نیست تا کسانی را به دلیل رساندن نامه‌ها به دست رییس‌جمهور به دنبال ماشین وی بکشاند؛ امری که دولت قبل از آن استفاده تبلیغاتی می‌کرده و این‌گونه وانمود می‌کرد که این استقبال به دلیل محبوبیت بسیار زیاد ایشان است. اما آنچه در سفرهای این دولت مطرح است، توجه و رسیدگی به مشکلات مردم است بدون اینکه بحث تبلیغات در میان باشد.

آقای روحانی می‌خواهد دیداری با مردم داشته باشد، همه این را می‌دانند که وقت رییس‌جمهور این اجازه را به وی نمی‌دهد که خود به تنهایی مطالبات مردم را بررسی کند. ایشان به‌طور عام از زبان مسوولان استانی، نماینده عالی خود در استان و سایر مسوولان قطعا در جریان مسائل و مشکلات کلی منطقه قرار می‌گیرند که همین امر برای حل مسائل استان کفایت می‌کند. بعضا در ارتباط با اعمال قوانین و اجرای آن مواردی یافت می‌شود که اجحافاتی در حق مردم صورت گرفته است.

دریافت درخواست‌های مردم از طریق سامانه جدید کار پسندیده‌یی است که به خواست‌های کسانی که ظلمی در حق‌شان شده است رسیدگی می‌کند. اما خیلی از این درخواست‌ها واقعا مربوط به اجحاف در حق نمی‌شود بلکه مربوط به بیان مشکلات مردم مانند وام، اشتغال و... است که رییس‌جمهور به خوبی در جریان آنها است و نیازی نیست برای آشنایی با این مشکلات به استان‌ها سفر کند. خوب است رییس‌جمهور در طول چهار سال ریاست‌جمهوری یک بار سفر به هر استانی داشته باشند اما این سفرها نباید مثل سفرهای قبلی مصوبات عمده‌یی را در پی داشته باشد. یکی از مشکلات اصلی آن سفرها این بود که دست مقامات و مسوولان استانی را بسته و مدیریت محلی را کاملا فلج کرده بود. اختیاراتی که قبلا به مدیریت محلی داده شده بود توسط هیات دولت به نوعی از مسوولان محلی سلب می‌شد

. اما اکنون تصمیم به تغییر در ایجاد مصوبه‌های جدید کار خیلی پسندیده‌یی است. ناگفته نماند که در راستای توجه به مشکلات و مسائل مناطق و نظارت بر برنامه‌ریزی‌هایی که برای حل آنها صورت می‌گیرد این سفرها باید انجام شود. آقای روحانی باید مطالبات مردم را در نظر بگیرند، نظارت بر برنامه‌ریزی‌های مسوولان محلی را در جهت توجه به این مطالبات در دستور کار خود قرار دهند. توجه تا همین حد کفایت می‌کند و نباید مثل دولت گذشته به مصوبه کردن بپردازد. این یک حسن کاری است که دولت جدید از خود به جای خواهد گذاشت. تغییر و تحولی که در ماهیت سفرها در این دوره صورت گرفته تحولی بزرگ در انجام سفرهای استانی محسوب می‌شود وقتی می‌بینیم در این دوره قرار است مصوبه‌یی به شکل دولت قبلی نداشته باشیم و نامه‌نگاری‌ها هم معنای گذشته را به خود نگیرد. در دوران قبل شاهد سفرهایی بودیم که در این سفرها جلسات هیات دولت تشکیل و مصوباتی گذرانده می‌شد که اکثرا به دلیل اینکه مطالعه‌یی در آن مورد صورت نمی‌گرفت و امکانات نیز در جهت پاسخگویی به آن کافی نبود اجرایی نمی‌شدند . مصوبات قبلی را به سه دسته می‌توان تقسیم کرد؛ اول مصوباتی بودند که جنبه گردش کار اداری داشتند که تا حدودی مورد توجه قرار می‌گرفت و دوم مصوباتی بودند که جنبه اعتباری داشتند و سوم نیز مصوباتی که اعطای تسهیلات داشتند.

این دو دسته اخیر عمدتا اجرا نمی‌شدند و باعث ایجاد توقعات آنچنانی می‌شدند که هیچگاه برآورده نمی‌شد و امیدی هم به برآورده شدن آنها وجود نداشت. در پی اجرایی نشدن این مصوبات نوعی نارضایتی در مناطق مختلف کشور از عملکرد دولت قبلی صورت گرفته است و قطعا دولت جدید راه گذشته را نباید مجددا تکرار کند. آقای روحانی با عقلانیت این سفر را انجام داده‌اند و نمی‌خواهند آن اشتباهات گذشته را دنبال کنند. نکته مهم این است که اعتماد مردم با توجه به مصوبات برآورده نشده سفرهای استانی دولت قبل از دست رفته است. یکی از معضلات عدم اجرای مصوبات دور قبلی سفرهای استانی، ضربه زدن به اعتماد مردم و تضعیف سرمایه اجتماعی است. اکنون شکل‌گیری اعتماد مجدد مردم به مسوولان با توجه به خلف وعده‌هایی که از گذشته دیده‌اند به سختی انجام می‌شود، اما قول اینکه وعده‌های غیر عملی از طرف دولت روحانی داده نمی‌شود قطعا امیدها را احیا خواهد کرد و اعتماد از دست رفته را برمی‌گرداند.

داریوش قنبری