جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

طرح سوژه؛ مبانی نظری ادبیات


طرح سوژه؛ مبانی نظری ادبیات

روی این حرف ها کمی فکر کنید:
«... رمان، یا مقولات تخیلی، که مثل دانه شنی که برزمین بیفتد برکسی نازل نمی شود، آن طور که علوم می شود؛ رمان مانند تار عنکبوت است، که به چهارگوشه زندگی …

روی این حرف ها کمی فکر کنید:

«... رمان، یا مقولات تخیلی، که مثل دانه شنی که برزمین بیفتد برکسی نازل نمی شود، آن طور که علوم می شود؛ رمان مانند تار عنکبوت است، که به چهارگوشه زندگی بسته است اگر همه به همان سبکبالی، ولی بسته است. گاه این بستگی به زحمت قابل تشخیص است؛ به عنوان مثال، به نظر می رسد که نمایشنامه های شکسپیر، به خود خود معلق اند. اما وقتی که تار کج و کوله می شود، گوشه اش گیر می کند، با میانش پاره می شود، تازه فرد متوجه می شود که این تارها در میان زمین و هوا توسط موجودات بدون جسم بافته نشده اند، بلکه حاصل کار انسان های رنج کشیده ای هستند، و شدیداً به مسائل مادی، مانند بهداشت و پول و خانه ای که درآن زندگی می کنیم وابسته اند».

« به این ترتیب موجود ترکیبی بسیار عجیبی بروز می کند. در تخیل او از اهمیتی بسزا برخوردار است؛ در عمل اما به کلی بی اعتبار است. از ابتدا تا انتهای دیوان شعرا در باره اوست؛ در تاریخ حضور ندارد. در رمان ها برزندگی پادشاهان و پیروزمندان حکومت می کند؛ در واقعیت، برده هر پسری است که پدر و مادرش حلقه ای برانگشتش فرو می کردند. بعضی از برانگیزاننده ترین کلمات و برخی از عمیق ترین اندیشه ها در ادبیات اززبان او جاری شده اند؛ در زندگی واقعی اصلا سواد نداشت، و ملک طلق شوهرش بود».

اتاقی از آن خود

نوشته ویرجینیا وولف

ترجمه گلی امامی

به نظرم می توان با اتکا به نظرات وولف و خواندن دو کتاب «دوبلینی ها» و «چهره مرد هنرمند در روزگار نوجوانی» به خدمت بزرگی که جویس و وولف به ادبیات و خصوصا رمان کرده اند پی برد. می پرسید چگونه؟ بگذارید از این جا شروع کنم که

۱) اگر سه عنصر روایت، زبان و بیان را در کنار هم در نظر بگیریم متن پیش رویمان یک رمان داستان(رمان، نوول، داستان کوتاه و...) خواهد بود.

۲) بد نیست در اینجا تعریفی هم از کلمه بیان مندی داشته باشیم. به نظر شما بیان مندی یک متن چیست و یا چگونه است؟

۳) تا بعد....

توسط کاظم برآبادی

http://mokhtasatehonar.blogfa.com