شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

تغییر رفتار خانواده‌ راهی برای لاغری کودکان چاق


تغییر رفتار خانواده‌ راهی برای لاغری کودکان چاق

محققان درباره علت بروز چاقی دوران کودکی می‌گویند این عارضه به واسطه خوردن بیش از حد و فعالیت بدنی بسیار کم در کودکان ایجاد می شود. راه حل را نیز خوردن غذاهای سالم‌تر و افزایش …

محققان درباره علت بروز چاقی دوران کودکی می‌گویند این عارضه به واسطه خوردن بیش از حد و فعالیت بدنی بسیار کم در کودکان ایجاد می شود. راه حل را نیز خوردن غذاهای سالم‌تر و افزایش فعالیت بدنی می‌دانند؛ اما ممکن است انجام این کار برای کودک به تنهایی سخت باشد. بر این اساس متخصصان، مفیدترین و موثرترین شیوه درمان و پیشگیری چاقی دوران کودکی را انجام عادات سالم‌تر در کل خانواده بیان می‌کنند.

بنابراین زمان چاقی کودکان ـ و پیشگیری از بروز آن ـ باید از خانه و خانواده شروع ‌شود.

گام اول این است که به جای این که فقط از کودک تغییر رفتار بخواهیم، بهتر است تمام اعضای خانواده را برای تغییرات مثبت و سلامت تشویق کنیم. موارد مثبت و مفید زیر شاید به کمک شما بیاید:

تغییرات تدریجی راحت‌ترین راه برای گنجاندن عادات وشیوه زندگی سالم در کارهای روزمره و حفظ آن در طولانی‌مدت است.پس می‌توان با تغییرات کوچک از قبیل خاموش کردن تلویزیون هنگام شام خوردن، تعویض نوشابه با شیر کم‌چرب یا آب و انجام پیاده‌روی خانوادگی بعد از شام آن هم یک بار در هفته شروع کنیم.

شاید برای برخی از ما عجیب باشد، اما متخصصان تاکید می‌کنند که در نهایت نیز موفقیت‌های خود را جشن بگیرید و خود، فرزندان و سایر اعضای خانواده را تحسین کنید. پاداش‌های مکرر می‌تواند به حفظ انگیزه‌های خانواده کمک کند. زمانی که فرزند شما به هدفی دست پیدا می‌کند مثلا درخواست میوه به جای شیرینی، به او توجه نشان داده و شادی خود را بروز دهید. همچنین زمانی که خانواده به هدفی دست پیدا کرد برای جشنی کوچک، کم‌خرج و سالم برنامه‌ریزی کنید. ممکن است کنار هم فیلمی را ببینید یا دسته‌جمعی به پیک‌نیک بروید.

به یاد داشته باشید که درمان چاقی دوران کودکی یک مسابقه نیست؛ فرزند شما هم قهرمانی نیست که باید با سرعت به خط پایان برسد. این کار نیاز به زمان و ازخودگذشتگی او و شما دارد تا رفتارهای ناسالم جایگزین رفتارهای جدید و سالم شود. پس فعالیت‌های خود را روی تغییرات سالم شیوه زندگی متمرکز کنید نه ظاهر فرزندان یا عددی که ترازو نشان می‌دهد.

همچنین به یاد داشته باشید که همه ما به زمان احتیاج داریم تا به عادات سالم‌تر خو بگیریم. برای این کار نیاز داریم که همه افراد خانواده را تشویق کنیم تا به برنامه پایبند باشند. اما اگر اهداف تعیین شده مناسب خانواده شما نیست، تنظیمات جدید و تغییرات را مد نظر قرار دهید. همیشه بهتر است برنامه‌ای جدید تعیین کنید به جای این‌که به برنامه‌ای که تاثیر ندارد پایبند باشید.

تغییر محیط به نفع سلامت

همان‌طور که برای روند مناسب رسیدن به رفتارهای سالم تلاش می‌کنید، محیطی را به وجود آورید که این تلاش‌ها را حمایت کند. به عنوان مثال، یخچال را پر از میوه، سبزیجات و سایر مواد غذایی سالم کنید و هله‌هوله‌ها و نوشیدنی‌های شیرین را ازخانه خارج کنید. این کار می‌تواند با کمک بچه‌ها صورت گیرد.

همین طور تعداد دفعاتی را که خارج از منزل و در رستوران‌ها غذا می‌خورید، کاهش دهید. بهتر هم می‌شود اگر از این پس دور هم نشسته و غذا بخورید.

نکته دیگر قرار دادن ورزش و فعالیت‌های بدنی به عنوان جزئی از برنامه‌های روزانه است. همانقدر که بر کاهش خوردن تاکید و توجه دارید به افزایش فعالیت نیز توجه نشان دهید. حتی می‌توانید کودک را در کارهایی که نیاز به فعالیت دارند مانند شستن ماشین با خود همراه کنید. او را تشویق کنید تا در فعالیت‌های مدرسه شرکت کند و در مجموع تحرک بیشتری داشته باشد. قوانینی مناسب و منطقی برای زمان‌های تماشای تلویزیون، کار با کامپیوتر و انجام بازی‌های ویدئویی تعیین و با دقت رعایت کنید.

بهتر است تلویزیون و کامپیوتر را خارج از اتاق خواب قرار دهید و به فرزندتان اجازه ندهید که جلوی تلویزیون یا کامپیوتر چیزی بخورد.

الگویی مناسب

همیشه بهترین راه برای تشویق کودک به داشتن زندگی سالم و فعال این است که خودتان پایبند به تغییرات باشید. اعمال شما بهتر از حرف‌هایتان به کودک می‌آموزد که چه چیزی بخورد، چقدر بخورد و چه زمانی بخورد. همچنین اگر خودتان فعالیت بدنی را اولویتی برای خود قرار دهید، به او می‌آموزید که از نظر فیزیکی نیز فعال باشد. برای این که الگوی مثبتی باشید:

‌ غذاهای مغذی بخورید.

هله‌هوله‌ها را به خانه نیاورید.

‌ اندازه و میزان غذای خود را کنترل کنید.

‌ تلویزیون و کامپیوتر را هنگام خوردن خاموش کنید.

‌ فعالیت فیزیکی را به برنامه روزانه خود اضافه کنید.

بر شیوه زندگی سالم بیشتر از عدد ترازو اهمیت دهید.

مترجم: ‌نیلوفر اسعدی‌بیگی

mayoclinic.com