جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

شیوه هائی برای شاد بودن


شیوه هائی برای شاد بودن

هیچ کس نمی تواند با گفتن کلمات ناخوشایند, برای مثال از طریق امواج صوتی روی مغز فرد دیگر تأثیر بگذارد و اهرم غمگینی را به حرکت در بیاورد محرک های بیرونی نظیر افراد و شرایط می توانند بر باورهای ما تأثیر بگذارند

۱) مسئولیت هیجان‌های خود را بر عهده بگیریم

اگر می‌خواهید شاد باشید باید بدانید که می‌توانید شاد بودن خود را کنترل کنید. یک باور رایج در میان مردم این است که یک فرد می‌تواند احساس‌های ناخوشایند در فرد دیگر ایجاد کند: ”او مرا عصبانی کرد“، ”تو مرا غمگین می‌کنی“ اما باید گفت که شما هرگز، به هیچ طریقی، قادر نیستید هیچ احساسی را در دیگران ایجاد کنید. روابط علت و معلولی در دنیای فیزیک وجود دارند. وقتی مداد را رها می‌کنیم، می‌افتد. وقتی به شیشه ضربه می‌زنیم می‌شکند. اما این موضوع در دنیای هیجانات قابل تصور نیستند.

هیچ کس نمی‌تواند با گفتن کلمات ناخوشایند، برای مثال از طریق امواج صوتی روی مغز فرد دیگر تأثیر بگذارد و اهرم غمگینی را به حرکت در بیاورد. محرک‌های بیرونی نظیر افراد و شرایط می‌توانند بر باورهای ما تأثیر بگذارند. اما کنترل مستقیم این باورها به عهده خود ماست این ما هستیم که می‌توانیم از طریق تغییر دادن باورهائی که موجب اندوه ما می‌شوند، در خود احساس شادی ایجاد کنیم. باورهای خود را ارزیابی کنید و مسئولیت آنها را بپذیرید. خود را سرزنش نکنید یا مورد قضاوت قرار ندهید بلکه برای یافتن پاسخ و رشد فردی تلاش کنید.

۲) آگاهانه برای شاد بودن تلاش کنید

وقتی روی موضوعی تمرکز می‌کنیم، آن موضوع اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. اگر روی احساس شادی تمرکز کنید، شادتر خواهید بود. اگر برای شاد بودن به دنبال بهانه (ثروت، علم، حل مشکلات، خرید خانه، ماشین و ...) نگردید، می‌توانید همین حالا و همین‌جا احساس شادی کنید. شاد بودن را به‌عنوان مهمترین هدف در لیست اهداف خود انتخاب نمائید.

۳) خود را همان‌گونه که هستید بپذیرید

پذیرفتن خود عبارت است از دوست داشتن خود به همان شکلی که در حال حاضر هستید. بسیاری از مردم تصور می‌کنند که اگر از آن‌چه که هستند خشنود باشند، هرگز تغییر نخواهند کرد و بهتر از آن‌چه که هستند نخواهند شد.

ما از چاق بودنمان متنفریم زیرا می‌خواهیم لاغر باشیم. از اشتباهات خود متنفریم زیرا می‌خواهیم بهتر باشیم. خود را مورد قضاوت قرار می‌دهیم چون می‌خواهیم تغییر کنیم. اما همه اینها به‌ندرت مؤثرند. احساس بد بودن صرفاً انرژی را که می‌توانست صرف تغییر شود، هدر می‌دهد. ما یاد گرفته‌ایم که اگر بخواهیم چیزی را تغییر دهیم باید احساس بدی نسبت به آن داشته باشیم، در حالی‌که پذیرش معمولاً اولین قدم برای تغییر است. پذیرفتن خود بستر امنی را فراهم می‌کند تا خود و زندگی را آن‌گونه که مایلیم بسازیم.

۴) باورهای خود را بشناسید و تغییر دهید

باورها شامل اعتقاداتی هستند که در مورد خود، دیگران و زندگی داریم. متأسفانه ما را از باورهای خود که اغلب آنها را در کودکی کسب کرده‌ایم، آگاه نیستیم و غالباً بدون این‌که از تأثیر باورها بر احساسات، افکار و اعمال آگاه باشیم، زندگی می‌کنیم. برخی از باورهای خود تخریب‌گر عبارتند از:

▪ اگر شاد باشیم، انگیزه برای تغییر هیچ‌ چیز نخواهیم داشت.

▪ احساسات من واکنش‌های طبیعی هستند، نه چیزی که بتوانم تغییر دهم.

▪ باید همه چیز (ثروت، عشق، علم) داشته باشم تا احساس خوشحالی کنم.

این باورها موانعی بر سر راه شاد بودن هستند. تلاش کنید تا باورهای خود تخریب‌گر را شناسائی نموده و آنها را تغییر دهید. می‌توانید از یک روان‌درمان‌گر کمک بگیرید.

۵) قدردان و سپاس‌گزار باشید

سپاس‌گزاری یکی از ویژگی‌هائی است که اغلب با احساس شادی همراه است. تلاش کنید که قدردانی یک بعد مهم از افکار شما باشد. این تمرین را انجام دهید. به مدت ۱۰ دقیقه در مورد فهرست تمام چیزهائی که دارید فکر کنید. مواردی را که فکر می‌کنید باید به خاطر آنها قدردان باشید مشخص کرده و برای آن‌چه که دارید از صمیم قلب خشنود باشید. از احساس خوبی که به شما دست خواهد داد تعجب خواهید کرد.

اگر عادت قدردان بودن را ندارید، موارد فوق را در جائی در معرض دید خود یادداشت کنید. به‌طوری‌که هر روز این موارد را ببینید. پس از مدت کوتاهی، فهرستی طولانی از مواردی را خواهید داشت که وجودشان موجب خوشنودی شما می‌شود و بهتر است نسبت به آنها قدردان و سپاس‌گزار باشید.

۶) در لحظه حال زندگی کنید

اندوه مربوط به گذشته و آینده است، در لحظه حال هیچ غمی وجود ندارد. به‌نظر می‌رسد که ما بخش زیادی از وقت خود را صرف نگرانی از آینده و یا اندوه حوادث گذشته می‌کنیم. در صورت داشتن احساس ناامنی و تردید به سختی می‌توانیم بر آن‌چه که در حال حاضر اتفاق می‌افتد تمرکز کنیم.

در صورتی‌که نسبت به زمان حال هشیار شوید، نگرانی‌های مربوط به گذشته و ترس ناشی از تصور آینده ناپدید خواهد شد و آ‌ن‌چه باقی می‌ماند لحظه ناب اکنون است. این تنها راه برای تجربه واقعی زندگی است. شادی همیشه در لحظه حال تجربه می‌شود. اگر منتظرید که در آینده لحظه‌های شادی را تجربه کنید، زمان بسیار طولانی منتظر خواهید ماند.

۷) صادق و روراست باشید

عدم صداقت سهم عمده‌ای در بروز غمگینی و مشکلات گوناگون دارد. تعریفی که اجتماع از صداقت دارد با معنای واقعی صداقت و درستی متفاوت است. صداقت عبارت است از گفتن حقیقت، حقیقت کامل و محض. تعریف کامل جامعه از صداقت عبارت است از گفتن حقیقت فقط زمانی که:

▪ موجب ناراحتی کسی نشود.

▪ موجب تعارض نگردد.

▪ شما را در چشم دیگران ناخوشایند جلوه ندهد.

بهترین قدم برای شروع صداقت این است که با خود روراست باشید. یک دفتر یادداشت بردارید و هر روز در مورد افکار و احساسات خود بنویسید. اجازه دهید که صداقت درون شما سرچشمه بگیرد. در مورد احساس خود و افکاری که در مورد دیگران دارید بنویسید. در مورد ترس‌ها و آرزوهایتان بنویسید و هیچ چیز را از قلم نیاندازید.

بعدها وقتی که یاد گرفتید با خود روراست و صادق باشید، صداقت در روابط و تعاملات شما نیز جریان خواهد یافت.

۸) نگرش خود را تغییر دهید

آیا دنیا بی‌رحم یا مهربان است؟ آیا سرشار از درد و رنج یا سرشار از شادی است؟ آیا طبیعت دوستانه یا متخاصم است؟ آیا دنیا مالامال از امید یا بدبختی است؟

همه اینها صحیح هستند. این دنیا شامل تمام چشم‌اندازها و ارزش‌های خوب و بد است. تغییر دادن نگرش‌ها به معنی چشم بستن بر ظلم و بی‌رحمی نیست بلکه به‌ معنی دیدن تمام چیزهائی است که به شما انرژی می‌دهند و شما را سرشار از لذت و شادی می‌کنند. شما باید تصمیم بگیرید.

آن‌چه را که در جستجویش هستید، خواهید یافت و اگر در جستجوی عشق و محبت باشید نیز آن را پیدا خواهید کرد. اگر نوع نگرش خود را تغییر دهید دنیا را به‌صورتی متفاوت تجربه خواهید نمود. نگرش خوش‌بینانه موجب می‌شود:

▪ زیبائی را در انسان‌ها ببینید.

▪ ایرادها به حسن تبدیل شوند.

▪ عشق و تحسین بیشتری را تجربه کیند.

▪ امیدوارتر باشید.

منبع: دفتر مرکزی مشاوره وزارت علوم