پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

لازم نیست بترسید


لازم نیست بترسید

درباره سری کتاب های «تجربه های ترسناک»

هجوم چنین ‌کتاب‌هایی برای نوجوانان به بازار نشر، با مجموعه هفت‌جلدی «هری پاتر» شروع شد. گرچه کتاب‌های خانم «رولینگ»، به هیچ‌وجه در دسته‌بندی کتاب‌های ترسناک قرار نمی‌گرفت و بیشتر سرگرم‌کننده و هیجان‌انگیز بود، با موضوعاتی درباره دنیای مرموز جادو و جادوگری و البته پیش از آنها نیز،کتاب‌های مشابهی چاپ شده بودند که معمولاً به دلیل گمنامیِ نویسنده و ناشر یا تیراژ کم و معرفی و تبلیغات نامناسب، به دست مخاطب خاص و علاقه‌‌‌مند خود نمی‌رسیدند.ولی حالا چند سالی است ناشران مختلف، به چاپ کتاب‌هایی پُراز تعلیق و ترس و معما و شگفتی روی آورده‌اند که دست بر قضا با اقبال عمومی از جانب نوجوانان مواجه شده‌اند.

اینک نشر «حوض نقره» در رویکردی تحسین‌برانگیز و ارزشمند،مدتی است چاپ سری‌کتاب‌هایی را با عنوان کُلیِ «تجربه‌های ترسناک» به بازار فرستاده که تاکنون ۲۰ جلد از این مجموعه با نام‌ها و موضوعات متنوع توسط این ناشر چاپ شده.روی جلد این کتاب‌ها،جمله کوتاهی به چشم می‌خورَد مبنی بر اینکه: «چیزهای هراس‌انگیزی که ترجیح می‌دادی ندانی» اما آنچه در این کتاب گنجانده شده، بیش از آنکه «هراس‌انگیز» و مایه ترس و وحشت باشد، روایت ماجراهای هولناکی است که مخاطبان کم‌سِن و سال خود را بیشتر به شگفتی و تعجب وا می‌دارد تا بیم و هراس. با این‌حال،سِری تجربه‌های ترسناک از دو جهت قابل‌ستایش و ارزنده هستند؛نخست محتوای کتاب‌ها که در حقیقت مشروح عجیب‌ترین مراسم،آدم‌ها،مکان‌ها و سفرها در زمان‌های گوناگون است؛ از قرون وسطا گرفته تا آینده ناشناخته و پُررمز و راز.

مثلاً در یکی از آنها به نام «امکان نداره بخوای جای یک مومیایی مصری باشی»،خواننده به‌عنوان یک شهروند مصری ثروتمند موردِ خطاب قرار می‌گیرد و با سیر حوادث و وقایعی که برای مومیایی‌شدن در انتظار اوست،آشنا می‌شود.همچنین مثال‌هایی از نمونه‌های تاریخی،سینمایی،خطرات و احتمالاتِ موجود در رابطه با مومیایی،آمده است.در پایان کتاب هم واژه‌نامه‌ای از لغات بیگانه و عجیب و غریبِ به کار رفته در متن، خواننده را برای درک و شناخت بهتر مطالب راهنمایی می‌کند.

از دیگرحُسن‌های کتاب اینکه نویسنده براساس تحقیقات و کاوش‌های مستند،مطالبی مطابق با حقایق تاریخی در اثر خود گِرد آورده و تا ریز‌ترین نکات و موارد لازم را برای انجام این عمل آیینی‌باستانی ذکر کرده است. به نوشتار کتاب،طنز ملایم و شیرینی هم افزوده شده تا کتاب از تبدیل‌شدن به یک اثر علمی‌آموزشی خشک و خسته‌کننده مصون بمانَد.این طنز خوشایند حتا در شکلِ قلمِ متن کتاب خودنمایی می‌کند.

دومین نکته قابل‌توجه در کتاب، بهره‌گیری از تصاویر کارتونی است که توسط «دیوید آنترام» و به زیباترین شکل ترسیم شده‌اند.حیف که این تصاویرـ‌که به‌حتم در اصلِ اثر،رنگی بوده‌اندـ اینجا برای پایین‌آوردن هزینه چاپ و قیمت نهایی کتاب،سیاه و سفید چاپ شده‌اند و اگر رنگی می‌بودند،صد البته به جذابیت بصری کتاب می‌افزودند.تصاویر کتاب به لحاظ شکل و فرم اجرایی،شاید خوانندگان بزرگسال و جدّی کتاب را به یادِ سری‌کتاب‌های«تن‌تن و میلو»و«آستریکس و اوبلیکس» بیندازد، با آنکه این اثر، یک کمیک‌استریپ نیست، بلکه یک داستان منثور و مصوّر است.

نویسنده و تصویرگر کتاب،تصاویر تمام اشیایی که برای انجام امور خود به آنها نیاز دارید و چگونگی مراحل اجرای آن مراسم را در کتاب آورده و بر آنها توضیح مختصری نوشته است.

نویسنده تمام کتاب‌های این‌سری،«دیوید استوارت» است و «تبسم آتشین‌جان» آنها را به فارسی برگردانده که الحق هم خیلی خوب از عهده ترجمه آثار برآمده است.از دیگر موضوعاتی که نوجوانان می‌توانند در سریِ «تجربه‌های ترسناک» بخوانند،می‌توان این نمونه‌ها را نام بُرد: امکان نداره بخوای سرباز ارتش اسکندر کبیر باشی، بخوای یک گلادیاتور باشی، بخوای مسافر کشتی تایتانیک باشی، بخوای کاشف قطب باشی، بخوای همراه کریستف کلمب باشی، بخوای سوار آپولو ۱۳ باشی و...

کتاب «امکان نداره بخوای جای یک مومیایی مصری باشی» و سایر عناوین این مجموعه، با قیمت ۱۲۰۰ تومان از کتابفروشی‌های معتبر قابل‌تهیه است.این مجموعه می‌تواند به لذتی فراموش‌نشدنی برای نوجوانان کتابخوان تبدیل شود.

در صفحات ۸ تا ۱۰ کتاب «امکان نداره بخوای جای یک مومیایی مصری باشی» می‌خوانید: «پس از آنکه بدنت را پاک کردند،تو را به محلِ مومیایی‌کردن می‌بَرند. به این محل،«وابت» می‌گویند. برای درآوردن امعا و احشایت،راهبی چاقو به‌دست شکافی طولانی در سمت چپ بدنت ایجاد می‌کند.کبد، شش‌ها،معده و روده‌ات را از شکاف شکمت بیرون آورده‌اند و آنها را جداگانه در گلدان‌های کانوپی می‌گذارند.هر گلدان را یکی از چهار پسر خدای خورشید،هوروس محافظت می‌کند.سر هر گلدان به شکلِ سر خدای محافظ آن ساخته می‌شود. بدنت را با شربت خرما می‌شویند و چهل‌روز تمام در محلول نمک می‌خوابی تا خشک شوی...»

زادمهر راستگو