چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۲۰بهمن ۱۳۳۲ ـ مذاکرات نفت و بی اعتمادی ایرانیان به رسانه های کشور


فعالیت های مربوط به نفت ایران در سراسر بهمن ۱۳۳۲( ژانویه و فوریه ۱۹۵۴ ) به اوج خود رسیده بود. دولت وقت (معروف به دولت کودتا ) یک کارشناس خارجی به عنوان مشاور نفتی خود استخدام کرده …

فعالیت های مربوط به نفت ایران در سراسر بهمن ۱۳۳۲( ژانویه و فوریه ۱۹۵۴ ) به اوج خود رسیده بود. دولت وقت (معروف به دولت کودتا ) یک کارشناس خارجی به عنوان مشاور نفتی خود استخدام کرده بود تا مردم باور کنند که در معاملات با کنسر سیوم مغبون ! نخواهند شد.

نمایندگان و کارشناسان شرکت های تشکیل دهنده کنسرسیوم نفت در طول بهمن ماه میان تهران و مناطق نفتی جنوب در رفت و آمد بودند.

ایرانیان که تجربه دوران حکومت دکتر مصدق و وجود نشریات و احزاب مستقل و فعالیت های سیاسی آزاد آنان را نسبت به گذشته روشنتر و به مسائل وطن حساس کرده بود به گزارشهای منتشره در رسانه های تهران اعتماد نداشتند و شبها اخبار را از بخش فارسی رادیوهای دهلی و مسکو می شنیدند. کودتا گران پس از بر انداختن حکومت دکتر مصدق، سلاخی گسترده ای در نشریات به راه انداخته بودند و نشریات باقیمانده تهران به افراد مورد اعتماد دولت وقت تعلق داشتند .

به سبب حکومت نظامی در تهران ، اصفهان و شهر های بزرگ دیگر و منع اجتماع غیر مجاز بیش از سه نفر ، شبی نبود که ماموران به چند خانه که همسایگان و دوستان برای گوش کردن به اخبار رادیو دهلی جمع می شدند حمله ور نشوند و آنان را دستگیر و رادیو را ضبط نکنند. بخش فارسی رادیو دهلی در آن زمان وسیعا و به صورت بی طرفانه اخبار مربوط به ایران را پخش می کرد و « نهرو » زیر بار فشار سانسور آن نمی رفت.