جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

۷ پرسش رایج درباره آزمایش خون کودکان


۷ پرسش رایج درباره آزمایش خون کودکان

۱.آیا بچه‌ها هم به آزمایش‌خون سالانه برای چکاپ نیاز دارند؟
معمولا پزشکان به دلیل شیوع کم‌خونی، عفونت‌ادراری و انگل در بچه‌ها و همچنین به دلیل تغذیه ناسالم خانواده‌ها برخی …

۱.آیا بچه‌ها هم به آزمایش‌خون سالانه برای چکاپ نیاز دارند؟

معمولا پزشکان به دلیل شیوع کم‌خونی، عفونت‌ادراری و انگل در بچه‌ها و همچنین به دلیل تغذیه ناسالم خانواده‌ها برخی آزمایش‌های سالیانه را برای کودکان درخواست می‌کنند مانند CBC (شمارش همه سلول‌های خونی) UV و UC که شامل آزمایش‌های ادرار از نظر عفونت ادراری است که خوشبختانه این آزمایش‌ها هیچ آمادگی یا حالت ناشتایی نمی‌خواهد.

۲.برای چه آزمایش‌هایی لازم است فرزندم را ناشتا نگه دارم؟

بچه‌هایی که آزمایش قند و چربی‌خون دارند به ۸ تا ۹ ساعت ناشتایی احتیاج دارند. اگر سابقه مشکل خاصی در خانواده داشته باشید مثل دیابت یا کودکتان علامت‌هایی مثل تشنگی زیاد و تکررادرار یا حتی چاقی بیش از حد داشته باشد برای این بررسی پزشک درخواست آزمایش می‌کند.

۳.آیا شامی که به فرزندم می‌دهم در نتیجه آزمایش مهم است؟

فقط اگر از نظر چربی خون به بررسی نیاز باشد، بهتر است شام کم‌چرب مصرف شود و از ساعت ۹ شب که به کودک شام دادید به جز آب و مایعات چیزی ندهید.

۴.چرا این همه از فرزندم خون می‌گیرند؟ نگران جبران این خون هستم.

به نظر شما این حجم خون زیاد است. اما ما فقط به ۵ تا نهایتا ۱۰سی‌سی خون نیاز داریم. با دستگاه‌ها و تکنیک‌های جدید آزمایش می‌توان بیشتر آزمایش‌ها را روی ۵ سی‌سی نمونه خون انجام داد که این حجم خون برای کودک ضرری ندارد. این حجم خون زیر ۱۰ درصد حجم خون اوست و به سرعت جبران می‌شود، چون سلول‌های قرمز خون RBC ها دائم در حال تولید و ساخته شدن هستند.

۵.ملاحظات طبی خاصی نیاز است؟

نه، فقط کافی است یک آبمیوه کوچک همراهتان باشد که به عنوان جایزه همکاری بعد از خون‌گیری به کودک بدهید.

۶.از بچه‌ها در همان حالت هوشیاری خون می‌گیرند یا مانند سی‌تی‌اسکن و ام‌آر‌آی به آنها آرام‌بخش می‌دهید؟

بچه‌ها نه تنها بیدار و هوشیارند بلکه سعی ‌می‌کنیم با آنها صحبت کنیم و حواسشان را برای لحظه‌ای که سوزن وارد بدنشان می‌شود پرت کنیم. در اغلب آزمایشگاه‌‌های کودکان اشکال کارتونی به در و دیوار نصب‌ هستند تا توجه کودکتان به آنها جلب شود. نکته مهم اینکه بچه‌ها را در حالت خوابیده قرار می‌دهیم که هم کنترلشان راحت باشد هم از سرگیجه و غش‌کردن آنها پیشگیری کرده باشیم.

۷.چون بچه‌ها از آمپول می‌ترسند ما به آنها نمی‌گوییم قرار است کجا برویم. این کار ما به شما کمک می‌کند یا نه؟

متاسفانه ما با این رفتار والدین موافق نیستیم. خوب است به بچه‌ها بگویید قرار است کجا بیایند و بگویید این‌کار فقط چند لحظه طول می‌کشد. آنها باید بدانند شما کنارشان هستید و ما هم قصد صدمه‌زدن به آنها نداریم. بعضی‌ از بچه‌ها که توسط والدین آماده شده‌اند با آرامش می‌آیند و همکاری می‌کنند. به هرحال لحظه ورود سوزن دلهره‌آور و دردناک است و نباید با مرموز رفتار کردن و یک‌دفعه آنها را به آزمایشگاه آوردن این لحظه را ترسناک جلوه داد.

سعید محمودیان

کارشناس علوم آزمایشگاهی