چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

چهره های سیاسی مهم ایرانی در آمریکا


چهره های سیاسی مهم ایرانی در آمریکا

جامعه ایرانی مقیم آمریکا طی سال های اخیر به موفقیت های چشمگیری در عرصه های مختلف زندگی اجتماعی, اقتصادی و فرهنگی ایالات متحده آمریکا دست پیدا کرده است با این حال ایرانی های آمریکایی تبار همیشه به کسب جایگاه سیاسی در ایالات متحده رغبت نشان داده اند این علاقه اخیرا با ورود چهره های ایرانی به عرصه های سیاسی مهم آمریکا و توفیق پی در پی آنان در این عرصه ها بروز بیشتری پیدا کرده است

جامعه ایرانی مقیم آمریکا طی سال های اخیر به موفقیت‌های چشمگیری در عرصه‌های مختلف زندگی اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایالات متحده آمریکا دست پیدا کرده است. پروفسور فیروز نادری، بیژن پاکزاد، انوشه انصاری و ... همگی از جمله ایرانی - آمریکایی هایی هستند که در این سرزمین درخشیده ‌اند.

اما تاریخ سیاسی آمریکا تاکنون کمتر درخشش نام ایرانی - آمریکایی ها را شاهد بوده است.

شاید بتوان این روند را به عدم رغبت گروه مذکور به کسب تجارب سیاسی و تلاش اجتناب از یک زندگی پر چالش نسبت داد. نظام سیاسی تا حدی بسته آمریکا در مقابل ورود ایرانی تبارها هم می تواند یکی دیگر از علل های مطرح باشد.

با این حال ایرانی های آمریکایی تبار همیشه به کسب جایگاه سیاسی در ایالات متحده رغبت نشان داده اند. این علاقه اخیرا با ورود چهره های ایرانی به عرصه های سیاسی مهم آمریکا و توفیق پی در پی آنان در این عرصه ها بروز بیشتری پیدا کرده است.

در زیر به معرفی برخی از این چهره ها می پردازیم.

▪ گلی عامری

یکی از سرشناس ترین ایرانی - آمریکایی ها " گلی یزدی " یا " گلی عامری " است. او آذر ماه گذشته از سوی جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا، به عنوان معاون معاون وزیر خارجه آمریکا در امور آموزشی و فرهنگی معرفی و جایگزین دینا حبیب پاول، سلف مصری تبار خود شد.

او پس از این انتخاب ریاست دایره امور آموزشی و فرهنگی را که گرداننده اصلی تلاش های دیپلماسی عمومی دولت ایالات متحده در خارج از این کشور است، برعهده گرفت.

عامری زمانی که تنها ۱۷ سال داشت، به آمریکا پا گذاشت. او در آن زمان رشته ارتباطات و ادبیات فرانسه را برای تحصیل در دانشگاه استنفورد برگزیده بود و پس از گرفتن درجه کارشناسی اش در این رشته، تصمیم گرفت که حوزه ارتباطات را به رشته مقطع فوق لیسانس خود برگزیند.

عامری اولین ایرانی - آمریکایی است که توانست با کسب ۴۹ درصد از آرا در دور مقدماتی انتخابات سنا در زمره موفق ترین چهره های سیاسی برای جمهوریخواهان در ایالات متحده آمریکا عرض اندام کند. مهارت بی نظیر او در جمع آوری بودجه مبارزاتش در آن دوره از انتخابات زبانزد است.

آشنایی بی حد و حصر عامری با روند و تحولات سیاسی در آمریکا باعث شده است که بسیاری به این باور برسند که او در آینده قادر است بالاخره اولین ایرانی باشد که به کنگره آمریکا راه خواهد یافت. او به زبان فارسی و فرانسه تسلط کامل و با زبان اسپانیایی آشنایی دارد.

این مهارت ها باعث شد که وی برای اولین بار در سال ۲۰۰۴ به عنوان یکی از اعضای سه نفره نمایندگان آمریکا در شصت و یکمین جلسه کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل از سوی دولت بوش طعم دولتمرد بودن را در آمریکا بچشد. یک سال بعد هم وی در راس هیات نمایندگی آمریکا در مجمع عمومی این سازمان حاضر شد.

عامری به عنوان یکی از جمهوریخواهان میانه رو در میان ایرانی های مقیم آمریکا شناخته می شود. او به مناسبت های مختلف نسبت به ایرانی بودن خود افتخار کرده است. عامری معتقد است که این سطح از موفقیت در میان مهاجران ایرانی در آمریکا بیانگر میراث تمدنی غنی آنان و حمایت کامل کشور میزبان از حقوق مهاجرین است.

▪ فریار شیرزاد

کارنامه بلند بالای فعالیت های سیاسی و دولتی فریار شیرزاد باعث شده است که در زمره ایرانی - آمریکایی های موفق در عرصه سیاسی آمریکا ارزیابی شود. شیرزاد ۴۴ ساله متولد لندن از پدر و مادری ایرانی است.

شیرزاد زمان انقلاب اسلامی ایران و هنگامی که ۱۳ سال داشت، در نیویورک به سر می برد. پدر وی پیش از این یکی از دیپلمات های ایران در پاکستان، ایتالیا و سپس انگلیس بود.

به گفته خود شیرزاد، پدرش پس از عزیمت به آمریکا در آنجا یک اغذیه فروشی راه انداخته و در همان اغذیه فروشی کتاب های فارسی به فروش می رساند. این اغذیه فروشی بعدها به یک کتاب فروشی بزرگ تبدیل شد که به ادعای خود شیرزاد یکی از بزرگترین مجموعه کتاب های فارسی در خارج از ایران را در خود جای می داد.

او در رشته مالی از دانشگاه مریلند لیسانس گرفته و از دانشگاه هاروارد نیز در رشته سیاست عمومی مقطع کارشناسی ارشد، فارغ التحصیل شده است.

او هم اکنون مدیر گولدن شاچس است و ریاست بین المللی دفتر امور دولتی را برعهد دارد. او سابقا معاونت امور اقتصاد بین الملل کاخ سفید در دولت جورج دبیلو بوش را بر عهده داشت. وی همچنین طی سال های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۶، معاون مشاور امنیت ملی در امور اقتصاد بین الملل بود.

یکی از شاخص ترین سمت ها دولتی شیرزاد انتخاب وی به عنوان نماینده جورج بوش در جی ۸ است. وی همچنین معاونت در وزارتخانه واردات آمریکا، رایزن تجارت بین الملل، عضویت در کمیته دارایی سنا و معاونت اداره تجارت دولت آمریکا را در فهرست انتصابات خود به ثبت رسانده است.

به نوشته روزنامه فایننشال تایمز، شیرزاد از جمله دولتمردان آمریکایی است که بدون در پیش گرفتن رویه های چاپلوسانه در دولت جورج بوش مورد توجه قرار گرفت. او یکی از وفادارترین افراد به رئیس جمهور کنونی آمریکا محسوب می شود و بارها دیده شده است که در گفت و گوهایش با وی صدایش را بلند کرده است.

▪ جیمی دلشاد

جیمی دلشاد با تکیه زدن به کرسی شهردار شهر بورلی هیلز ایالت کالیفرنیا در سال گذشته میلادی، اولین ایرانی - آمریکایی است که موفق به کسب یک پست دولتی در این شهر و کسب این مقام در کل ایالات متحده آمریکا شده است.

اما چیزی بیش از همه موجب افتادن نام وی بر سر زبان گردید این بود که او با انتخاب شدن به عنوان شهردار در واقع لقب اولین آمریکایی متولد یک کشور اسلامی را که موفق به کسب یک جایگاه سیاسی مهم در ایالات متحده آمریکا شده است، به خود اختصاص داد.

جیمی دلشاد در شهر شیراز به دنیا آمد و در سن ۱۹ سالگی به ایالات متحده مهاجرت کرد. ابتدا زندگی را از طریق نواختن موسیقی به همراه برادرش، در مجالس عروسی و کریسمس می‌گذراند و همزمان در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا نیز تحصیل می‌کرد. پس از فارغ‌التحصیلی در رشته مهندسی برق، در رشته فناوری رایانه مشغول به کار شد و در سال ۱۹۷۸ فعالیت تجاری خودش را آغاز کرد.

او که از سالهای پایانی دهه هفتاد میلادی در آمریکا زندگی می‌کند از سال ۲۰۰۳ فعالیت سیاسی را آغاز کرد و توانست در همان سال برای نخستین بار به شورای شهر باورلی ‌هیلز راه ‌یابد.

▪ هوشنگ انصاری

مهمترین فعالیت سیاسی هوشنگ انصاری در آمریکا، عضویت در کمیته ملی دارایی مبارزات انتخاباتی جورج بوش در سال ۲۰۰۴ است. انصاری با نام خانوادگی پیشین " مستند شیرازی "، یکی از دولتمردان رژیم سابق در ایران است که ریاست بر وزارت دارایی و اقتصاد در دوره نخست وزیری هویدا را در کارنامه سیاسی خود به ثبت رسانده است.

او یک دوره سفیر ایران در آمریکا و یک دوره رئیس شرکت ملی نفت ایران بود. پیش از انقلاب از ایران خارج شد و به امور تجاری در آمریکا مشغول شد. انصاری از پشتیبانان حزب جمهوریخواه آمریکا محسوب می شود که به واسطه دوستی اش با هنری کیسینجر، توانست رابطه نزدیکی را با برخی از مقامات این حزب در آمریکا پایه ریزی کند.

او هم اکنون رئیس گروه سرمایه گذاری پارامونت در ایالت هوستون است که در بخش استخراج نفت فعالیت دارد.

▪ دیوید حسین صفاریان

صفاریان یکی از مقامات ارشد کاخ سفید در امور تدارکات و همچنین رئیس ستاد اداره خدمات عمومی آمریکا بود.

دیوید صفاریان بیشتر شهرت سیاسی خود را مرهون حضور در دادگاه رسوایی جک آبراموف به عنوان یکی از متهمان این پرونده بود. همکاری با آبراموف ۱۸ ماه حبس را برای این ایرانی - آمریکایی در زندان فدرال آمریکا به همراه آورد.

صفاریان متولد ماه آگوست سال ۱۹۶۷ ایالت میشیگان آمریکا است. او فارغ التحصیل رشته حقوق در کالج حقوق دیترویت است. صفاریان فعالیت های سیاسی خود را با مشاوره به دو تن از سناتورهای جمهوریخواه به نام های رابرت ویلیام دیویس و بیل شولت در میشیگان آغاز کرد. او سپس وارد یکی از شرکت های لابی به نام " راهبردهای جونوس میرت " شد.

صفاریان سپس با جک آبراموف آشنا شد. در اواسط دهه ۹۰ این دو خیلی سریع رابطه دوستانه عمیقی را با یکدیگر بنا گذاشته و به اتفاق هم وارد یک شرکت لابی مستقر در واشنگتن به نام " پریستون گیتس و الیس " شدند.

ادامه فعالیت های صفاریان در سازمان های لابی آمریکا مرتبط با جمهوریخواهان بالاخره در سال ۲۰۰۳ توجه جورج بوش را به وی جلب کرد و رئیس جمهور آمریکا وی را به عنوان نامزد انتصاب پست رئیس بخش تدارک سیاست فدرال که وظیفه خرید راهبردها وطرح های سیاسی برای دولت آمریکا را برعهده داشت، معرفی شد.

رابطه صفاریان با آبراموف طی سال های آغازین قرن بیست و یکم ادامه یافت و منجر شد که پای وی نیز در پرونده رسوایی وی به میان کشیده شده و در نهایت ۱۸ ماه حبس را برایش در پی آورد.

▪ راس میرکریمی

راس میرکریمی که مادرش روس و پدرش ایرانی است، یکی از مدیران شورای شهر سانفرانسیسکو و کسی است که مراسم نوروز را هر سال در شهرداری سانفرانسیسکو برگزار می کند.

میرکریمی ۴۹ ساله در سال ۲۰۰۴ به عنوان عضو شورای شهر سانفرانسیسکو در کالیفرنیا انتخاب شد. او یکی از ایرانی - آمریکایی های فعال در این ایالت است که گرایش های ضد جنگش، تصویر یک دموکرات را در اذهان ایرانی های آمریکا تداعی می کند.

همین گرایش ها بود که باعث شد میرکریمی حزب سبز در کالیفرنیا را تاسیس کرده و به تبلیغ ضرورت حکم فرما شدن رویه صلح طلبانه در سیاست خارجه آمریکا پرداخت.

او متولد شیکاگو در ایالت ایلینویز است. او در دانشگاه لوییس در رشته علوم سیاسی لیسانس گرفته و فارغ التحصیل رشته اقتصاد و امور بین الملل از دانشگاه گولدن گیتس است. راس رالف نادر، پای ثابت نامزدی پست ریاست جمهوری در آمریکا، را در مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۰۰ در ایالت کالیفرنیا یاری کرد.