یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
کم خوابی باعث پیری زودرس ، استرس و اشتهای کاذب می شود
خواب خوب شب باعث خوش خلقی و خواب ناکافی باعث بدخلقی و از بین رفتن تمرکز می شود. علاوه بر آن در درازمدت برای سلامت مضر است. به نوشته «Prevention» نداشتن خواب کافی به مدت ۷ تا ۹ ساعت، می تواند بیماری های متعددی از جمله بیماری های قلبی و دیابت ایجاد کند.
در این مطلب به چند نتیجه خواب ناکافی اشاره خواهیم کرد.
۱) اشتهای کاذب به خوراکی ها و هله هوله؛کم خوابی با ایجاد اختلال در هورمون های تنظیم کننده اشتها و میل به غذاهای پرچرب و پرکربوهیدرات باعث مصرف کالری بیشتر از آن چه که بدن نیاز دارد خواهد شد. در بررسی انجام گرفته، کمبود خواب باعث افزایش ترشح هورمون های گرسنگی و کاهش هورمون های سرکوب کننده اشتها در داوطلبان شد و با گذشت زمان این افراد با افزایش وزن روبه رو شدند. تحقیقاتی که محققان دانشگاه روی دوقلوها انجام داده اند نشان داد، افرادی که در طول شب ۷ تا ۹ ساعت می خوابند با شاخص توده بدنی کمتر از شاخص توده بدنی افرادی که خواب کمتری داشتند رو به رو بودند.
۲) زمینه فعالیت میکروب ها بیشتر می شود؛اشخاصی که کمتر از ۷ ساعت خواب شب دارند، احتمال سرماخوردگی آن ها ۳ برابر است. تحقیق دیگری نیز نشان داد، مردانی که با کمبود خواب مواجه بودند، به واکسن های آنفلوآنزا واکنش ایمنی طبیعی نشان ندادند. خواب، سیستم دفاعی بدن را تقویت می کند و کمبود خواب باعث تضعیف سیستم دفاعی بدن می شود.
۳) توانایی سوخت و ساز قند را کاهش می دهد؛
قند، سوختی است که هر سلول بدن برای عملکرد خود به آن نیاز دارد. کمبود خواب به مدت ۶ روز باعث ایجاد مقاومت در برابر انسولین می شود. بررسی دیگر نشان داده، داوطلبانی که خواب کمتر از ۶ ساعت داشتند قادر به سوخت و ساز درست قند نمی باشند، این کم خوابی باعث دیابت نوع ۲ می شود.
۴) استرس پایان نیافتنی؛
محققان دانشگاه شیکاگو دریافتند خواب ناکافی باعث افزایش میزان کورتیزول، هورمون های استرس به هنگام ظهر و عصر و در نتیجه بالا رفتن خطر فشار خون بالا، بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ می شود.
۵) بدخلقی؛
پس از گذراندن یک شب بی قرار، زمان واکنش فرد کاهش می یابد و انجام دادن فعالیت ها به ویژه رانندگی خطرناک می شود. از آن جا که خلق و خو با مواد شیمیایی مغز تنظیم می شود، خطر بروز افسردگی افزایش می یابد.
۶) ظاهر مسن تر؛افزایش میزان کورتیزول، تولید کلاژن را کند کرده و باعث ایجاد چین و چروک می شود. خواب راحت باعث تغییر در هورمون ها شده و جریان خون پوست را بهبود می بخشد. این امر باعث طراوت پوست در طول شب می شود. بررسی نشان داده حتی به هنگام استراحت، گردش خون در بازسازی سلول های پوست ۸ برابر سریع تر می شود.
۷) احساس درد؛ دردهای مزمن مانند کمردرد و آرتریت، باعث بی خوابی می شود. اما کمبود خواب این درد را تشدید می کند.
در یک بررسی توسط محققان آمریکایی روی داوطلبان سالم و جوان، شرکت کنندگان در طول ۳ روز متوالی طی ۸ ساعت خواب، هر یک ساعت به مدت ۲۰ دقیقه بیدار می ماندند. این افراد با میزان تحمل درد پایین تری رو به رو شدند و طی آزمایش با قرار گرفتن در معرض محرک، درد بیشتری را حس کردند.
۸) بالا رفتن خطر سرطان؛محققان می گویند، درست است که ورزش مانع بروز سرطان می شود اما کم خوابی تاثیر مثبت آن را از بین می برد. کم خوابی باعث اختلالات هورمونی و متابولیک مربوط به سرطان می شود و فواید ورزش کردن کاهش می یابد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست