چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
سلامت در تونل وحشت
«این شغل بعد از کار در معدن، دومین شغل خطرناک دنیاست!» بیشتر افراد وقتی میخواهند از سختیهای یک شغل بگویند، از این جمله استفاده میکنند و به این ترتیب پذیرفتهاند کار در معدن در میان مشاغل مختلف از همه سختتر است و کارکنان معدن با آسیبهای شغلی زیادی مواجهند.
به طور کلی انفجار، لرزش های مداوم زمین و احتمال ریزش معدن، نشت گازهای خطرناک، گرد و غبار، مواد شیمیایی، صدا، گرما، رطوبت بالا، کمبود اکسیژن و... می تواند موجب بروز بیماری های مزمن و گاهی حوادث کشنده در معدنچیان شود.
خطر انفجار در معادن
معدنکاری در جهان به دو روش سطحی و زیرزمینی انجام می شود، اما حادثه خیزی معادن زیرزمینی بویژه انفجار (منظور از انفجار سوختن بسیار سریع گاز زغال یا همان متان و گرد زغال است) بیشترین سهم از حوادث معدنکاری و تلفات ناشی از آنها (معلولیت و مرگ و میر ناشی از ریزش آوار و خفگی) را به خود اختصاص می دهد به طوری که بسیاری از معدنچیان، تونل های این معادن را به تونل های وحشت تشبیه می کنند.
سوختگی در کمین معدنچیان
علاوه بر انفجار، آتش سوزی از دیگر خطراتی است که سلامت معدنچیان بویژه معادن زغال سنگ را به خطر می اندازد و از آنجا که اغلب در عمق های بسیار زیاد رخ می دهد، تلفات جانی زیادی را به همراه دارد.
البته مطابق قانون کار در تمام معادنی که دارای حداقل ۲۵ نفر کارگر باشند، باید یک نفر به عنوان مسئول ایمنی و یک نفر به عنوان مسئول بهداشت حرفه ای تعیین شود تا جلوی آسیب های اینچنینی گرفته شود.
استرس و کاهش شنوایی
بیش از ۹۵ درصد معدنچیان بر این باورند که شغلشان بزرگ ترین عامل ایجاد استرس است و رفتارهای عصبی نخستین عکس العملی است که این افراد در برابر کار سخت روزانه در محیطی تاریک و خطرناک از خود بروز می دهند.
از طرفی، وجود تجهیزات و ماشین آلات پرسر و صدا، افت شنوایی آنها را رقم می زند به طوری که در بسیاری از موارد استفاده نکردن از گوشی های مخصوص که متاسفانه بیشتر معدنچیان استفاده نمی کنند به ناشنوایی کارگران معدن منجر خواهد شد.
از آسم و سرطان تا دیسک کمر و ناباروری
وجود گرد و غبار و گازها و مواد سمی احتمال بروز مشکلات مختلفی مثل بیماری های تنفسی بویژه آسم، برونشیت مزمن، آسیب های کلیوی، اختلالات عصبی، بیماری های پوستی، انواع سرطان مثل ریه، مثانه، خون و حتی ناباروری را افزایش می دهد.
همچنین از دیگر بیماری هایی که بر اثر کار مداوم در معادن ایجاد می شود، می توان به بیماری های استخوان و دیسک کمر اشاره کرد.
یک توصیه طلایی
هرچند کار در معدن ازجمله مشاغل سخت و پرخطر دنیا محسوب می شود، اما به کمک قوانین ایمنی کار می توان میزان حوادث احتمالی را کاهش داد.
به عنوان مثال برای پیشگیری از انفجار اول باید از ورود وسایل آتش زا مثل فندک به داخل تونل ها پرهیز کرد، حفره ها از تجمعات گرد زغال پاک شود و حد فاصل ذرات با پاشیدن آب یا گردهایی مانند رس،سنگ آهک یا سنگ گچ پر شود. برای جلوگیری از گسترش و انتشار انفجار در بالای مقاطع تونل ها هم باید آتش بندی های آبی یا خاکی تعبیه شود؛ فراموش نکنید اول ایمنی و بعد کار!
فریبرز محمودی
کارشناس بهداشت حرفه ای
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست