یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

ساروپلتا، دایناسور سپردار


ساروپلتا، دایناسور سپردار

● آناتومی:
ساروپلتا، دایناسور زره داری از دوره کرتاسه پیشین بود. این دایناسور بسیار شبیه آنکیلوزاروسهای پیشرفته تر بود اما در انتهای دمش برآمدگی یا روی سرش تاج نداشت.
طول …

آناتومی:

ساروپلتا، دایناسور زره داری از دوره کرتاسه پیشین بود. این دایناسور بسیار شبیه آنکیلوزاروسهای پیشرفته تر بود اما در انتهای دمش برآمدگی یا روی سرش تاج نداشت.

طول ساروپلتا، حدود ۲۵فوت(۶/۷متر) و وزن آن بیش از ۳تن بود. این دایناسورجمجمه ای باریک،آرواره هایی بزرگ، دندانهای گونه ای برگی شکل و منقاری شاخدار و بی دندان داشت. ساروپلتا ورقه هایی پوشیده از شاخ داشت که در تمام بدن(به استثنای زیر شکم)، به درون پوست وارد شده بودند. تمام قسمت بالایی بدن، در مقابل گوشتخواران محافظت شده بود. تنها زیر شکم این دایناسور فاقد ورقه حفاظتی بود. تنها راه مجروح کردن این دایناسور، وارونه کردنش بود.

زمان زیست:

ساروپلتا در دوره کرتاسه پیشین، حدود ۹۱-۱۱۶ میلیون سال قبل می زیست.

تغذیه:

این خزنده بزرگ و سنگین، گیاهخوار بود(تنها گیاهان را می خورد). این جانور مجبور بود برای بقای خود، مقادیر زیادی از گیاهان زیر پا را بخورد بنابراین معده ساروپلتا بسیار بزرگ بوده است. احتمالا در بدن این دایناسور، بخش تخمیر وجود داشته که به هضم مواد سخت گیاهی کمک می کرده و مقادیر بسیار زیادی گاز تولید می کرده است.

هوش:

ساروپلتا، نوعی آنکیلوزار بود که هوش آنها(یا EQ كه از روی نسبت مغز به وزن بدن اندازه گیری می شود) در میان دایناسورها پایین بود.

تحرک:

ردپاهای آنکیلوزارها در سال ۱۹۹۶، در نزدیکی سوکری بولیوی در آمریکای جنوبی کشف شد و نشان داد که این جانوران بزرگ، می توانسته اند طبق گفته کریستین میر، دیرینه شناس سوییسی که در این مکان کار می کرد، آهسته بدوند. تخمین سرعت، با استفاده از فاصله میان ردپاها، طول پاهای جانور، الگوی ردپاها و فاکتورهای دیگر انجام می شود.

کشف فسیلها:

فسیلهای ساروپلتا، در مونتانای ایالات متحده کشف شدند. ساروپلتا، در سال ۱۹۷۰، توسط جان استروم و گرانت میر، کشف و نامگذاری شد.

طبقه بندی:

ساروپلتا متعلق به راسته اورنیتیچیا، زیر راسته تیرئوفورا(انوپلوزاریا)، آنکیلوزاریا(دایناسورهای زره دار و چهار پا) و خانواده نودوزاریدا(گروهی از آنکیلوزارهای اولیه که فاقد دم گرز دار بوده و شامل هیلائوزاروس، ادمونتونیا، ساروپلتا، آکانتوفولیس، سیلویزاروس، نودوزاروس، پانوپلوزاروس و غیره می باشند) می باشد.