پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

آیا مذاکره ارزش امتحان کردن را ندارد


آیا مذاکره ارزش امتحان کردن را ندارد

در حال حاضر بهترین زمان برای مطرح کردن آغاز مذاکرات میان تهران و واشنگتن رسیده زیرا ایران با درخواست های شورای امنیت سازمان ملل برای تعلیق فعالیت های هسته ای خود مخالفت کرده است

روزنامه آمریکائی کریستین ساینس مانیتور در مقاله ای به قلم "جان کولی" خبرنگار سابق این روزنامه در خصوص مسائل خاورمیانه و نویسنده کتاب " اتحاد علیه بابل" خواستار مذاکره سران آمریکا با جمهوری اسلامی ایران در خصوص فعالیت های هسته ای این کشور شده است. او در مقاله خود نوشته اکنون زمان آن رسیده که سیاستمداران آمریکا مواضع سرسختانه خود در قبال ایران را نرم تر کرده و با جمهوری اسلامی ایران مستقیما وارد مذاکره شوند.

در ادامه این مقاله آمده است :در حال حاضر بهترین زمان برای مطرح کردن آغاز مذاکرات میان تهران و واشنگتن رسیده زیرا ایران با درخواست های شورای امنیت سازمان ملل برای تعلیق فعالیت های هسته ای خود مخالفت کرده است.

کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا در سفر اخیر خود به یونان بار دیگر تکرار کرده بود:با وجودی که آمریکا همه گزینه ها را در روی میز تصمیم گیری دارد, واشنگتن همچنان ترجیح می دهد که ایران و کشورهای اروپائی به مذاکرات چند جانبه هسته ای باز گردنند تا ایران از فعالیت های خود دست بردارد. چنین صحبت هایی تا کنون بارها بصورت انفرادی مطرح شده ولی همیشه با شکست مواجه شده است.

"فیلیپ زلیکوف" مشاور وزارت امور خارجه آمریکا مذاکره کشورش با ایران را رد کرده است. بعد از جنگ جهانی دوم, ایالات متحده از مذاکره با کشورهایی مثل اتحاد جماهیر شوروی سابق و چین خودداری کرده است اما آمریکا نهایتا می خواهد چه کاری انجام دهد؟ الان زمان آن رسیده که حکومت های هر دو کشور دست از اختلاف تاریخی خود برداشته و با یکدیگر وارد مذاکره مستقیم شوند تا بتوانند اختلافات خود را حل کنند.

اگر دو کشور وارد مذاکره نشوند جهان ممکن است بار دیگر شاهد خشونت دیگری باشد همانطور که سیمور هرش مقاله نویس هفته نامه آمریکائی نیویورکر و سایر مفسران و تحلیلگران در پیش بینی های خود به این موضوع اشاره کرده اند. چنین اتفاقی در سال ۲۰۰۳ در عراق رخ داد. شورای امنیت از ایران درخواست کرده که فعالیت های هسته ای خود را به حال تعلیق در آورد و آمریکا خواستار تحریم اقتصادی ایران که پشتوانه آنرا عملیات نظامی تشکیل می دهد است ولی روسیه و چنین با تحریم ایران مخالفت کرده اند.

در ادامه این مقاله با اشاره به این که دو کشور باید دست از تهدید یکدیگر بردارند به سران آمریکا پیشنهاد شده که نباید تحت تاثیر اسرائیل که ایران را بزرگترین دشمن خود می داند قرار گرفته و از مذاکره با ایران صرف نظر کنند.

مسائلی مانند اختلافات تاریخی گذشته میان ایران و آمریکا و بی اعتمادی غرب به فعالیت های هسته ای ایران باعث تشدید اختلافات دو کشور شده است. چنین اختلافاتی بیشتر از اینکه ریشه در فعالیت های هسته ای ایران داشته باشد ریشه در اختلافات تاریخی دو کشور دارد.

ایران بارها خواستار بازگشت پولی که برای خرید تجهیزات نظامی به آمریکا پرداخت کرده و همچنین تحویل سرمایه های این کشور که آمریکا آنها را در جریان تسخیر سفارت آمریکا در تهران بلوکه کرده شده است. این کشور همچنان خواستار پرداخت خسارت هایی که ناوهای آمریکائی در جریان جنگ ایران و عراق به سکوهای نفتی این کشور در خلیج فارس وارد کرده اند شده است.

" جان کولی" در ادامه با اشاره به اینکه سیاست های آمریکا در خصوص حمایت یک جانبه آمریکا از فعالیت های هسته ای اسرائیل و اختصاص ۷۵ میلیون دلار برای آنچه که آمریکا آنرا کمک به گسترش دموکراسی نامیده تنها باعث وخیم تر شدن اوضاع فعلی می شود، نوشته است که دست برداشتن از اختلافات گذشته اولین قدم به سوی باز کردن درب مذاکرات و کاهش اختلافات موجود است.

کارشناسان مسائل بین المللی بر این باورند که دو کشور با تعدیل سیاست های خود می توانند به سوی برقراری روابط و افزایش امنیت کمک کنند. نویسنده این مقاله به سران آمریکا پیشنهاد کرده که اگر به جای تهدید به عملیات نظامی و تحریم ایران، به ایران تضمین های امنیتی بدهید ممکن است ایران مواضع متعادل تری در گسترش توانائی های هسته ای خود اتخاذ کند. آیا اتخاذ چنین تصمیمی بهتر از استفاده از بمب افکن های B-۱، موشک های تام هاواک و یا استفاده از سلاح های هسته ای تاکتیکی نیست؟ مطمئنا مذاکره ارزش امتحان کردن را دارد.

جمهوری اسلامی ایران چندین بار اعلام کرده حاضر است تحت شرایط خاص در خصوص فعالیت های هسته ای با آمریکا مذاکره کند و حتی بنا به درخواست رهبران عراق پیشنهاد مذاکره با آمریکا در خصوص عراق را نیز پذیرفت.

محمد صادق امینی