چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

فرشته‌ها چگونه می‌بینند؟


فرشته‌ها چگونه می‌بینند؟

اگرچه سالم بودن و طبیعی بودن اندام بینایی نمی‌تواند توانایی کودک شما را برای داشتن دستگاه بینایی کارآمد و ارائه تفسیری درست از آنچه که می‌بیند، تضمین نماید؛ اما کودک شما …

اگرچه سالم بودن و طبیعی بودن اندام بینایی نمی‌تواند توانایی کودک شما را برای داشتن دستگاه بینایی کارآمد و ارائه تفسیری درست از آنچه که می‌بیند، تضمین نماید؛ اما کودک شما در سنین پیش مدرسه باید به حداقلی از مهارت‌های بینایی مورد نیاز دست یابد تا بتواند در سن ۶سالگی وارد مدرسه شود....

بنابراین لازم است شما به‌عنوان والدین، از نحوه تکامل بینایی کودک آگاهی داشته باشید تا هرگونه مشکلی را زودتر از اینکه به یک مشکل بینایی حاد تبدیل شود، شناسایی کرده و درصدد درمان آن برآیید. مطلبی که پیش روی شماست به شما کمک می‌کند دیدی هوشمندانه نسبت به تکامل بینایی کودک‌تان داشته باشید و بدانید که کی، چگونه و کجا باید به یاری او بشتابید.

هر نوزاد در بدو تولدش معمولا در بیمارستان توسط پزشک متخصص اطفال مورد معاینه کامل جسمی قرار می‌گیرد. چشم‌ها از جمله اندام‌هایی هستند که معاینه می‌شوند اما لازم است والدین هم بعد از انتقال نوزاد به خانه از سلامت بینایی او مطمئن شوند. بنابراین لازم است به این موارد توجه شود: نمود ظاهری چشم‌ها، قرمزی غیرعادی چشم‌ها، قرمزی غیرعادی پلک‌ها، پوسته‌پوسته شدن پلک‌ها، گل مژه یا زخم پلک‌ها، اشک‌ریزش مفرط، پژمرده بودن غیرعادی پلک‌ها، چرخش کند و توأم با خستگی یک چشم به طرف داخل یا خارج. اما وجود حرکاتی دال بر ناراحتی چشم‌ها، مالیدن مفرط چشم‌ها، اجتناب از نور تابناک و بسته نگه‌داشتن زیاد چشم‌ها هم باید به اطلاع پزشک برسد. نکته مهم آن است که زمان تکامل بینایی هر کودک با کودک دیگر متفاوت است و مثلا یک تأخیر یک هفته‌ای، امری غیرعادی نیست. با این حال، یک تأخیر قابل‌ملاحظه در مراحل تکاملی کودک، نیازمند تامل و توجه ویژه است.

اوضاع بینایی کودک در نخستین روزهای زندگی نوزاد شما در نخستین روزهای زندگی می‌تواند هر جسمی‌ را که حدودا در فاصله ۲۰ تا ۳۵ سانتی‌متری صورت‌اش باشد، تشخیص بدهد. به همین دلیل، وقتی فرزندتان را بغل کرده و به خود نزدیک می‌کنید، آرام‌تر می‌شود؛ چون می‌تواند صورت شما را از این فاصله، واضح‌تر ببیند. در حدود ۶ هفتگی، نوزاد می‌تواند تحرک اشیای نزدیک را تشخیص بدهد. در این هنگام اگر یک شیء جلوی صورت نوزاد به آرامی ‌حرکت کند، او با چشمان‌اش آن حرکات را ردیابی می‌کند. می‌توانید این مرحله را امتحان کنید. فرزندتان را در آغوش بگیرید و سرتان را به آرامی ‌به چپ و راست حرکت دهید. خواهید دید چه‌طور چشمان براق فرزندتان، حرکات سر شما را دنبال می‌کند.

می‌دانید چرا نوزاد به پیشانی شما خیره می‌شود؟ اگر دیده باشید اسباب‌بازی‌های مخصوص نوزادان خیلی کوچک‌اند و معمولا سیاه و سفیدند. نوزاد‌ان می‌توانند تضاد شدید رنگ‌ها را در کنار هم به خوبی تشخیص دهند. با استناد به این ویژگی بینایی نوزادان می‌توان فهمید که چرا در هفته‌های اول بعد از تولد کودکان بیشتر به پیشانی شما خیره نگاه می‌کنند. از دو ماهگی به بعد، نوزاد به تدریج می‌تواند رنگ‌های اصلی و بارز را تشخیص بدهد و حتی به اشیای رنگی (مثلا بلوز زرد شما یا توپ سبزرنگی در کنارش) اشاره کند. ازاین سن به بعد می‌توانید بالای تخت نوزادتان آویز‌های عروسکی رنگی نصب کنید تا با حرکت آنها سرگرم شود.

اوضاع بینایی کودک بین ۳ تا ۶ ماهگی

بین ۳ تا ۶ ماهگی، نوزاد می‌تواند هر سه بعد اشیا را دیده و درک کند. به علاوه هماهنگی حرکات دست‌ها و چشمان نوزاد هم در همین سن شروع به تکامل کرده و نوزاد سعی می‌کند اشیایی که نزدیک‌اش هستند را با دست لمس کند؛ مثلا ممکن است بخواهد گردن‌بند یا گوشواره شما را با دست‌اش بگیرد و بکشد. از این سن به بعد، کوچولوی شما می‌تواند تمام حرکات محیط اطراف‌اش را در اتاق نشخیص دهد و برای آنها عکس‌العمل نشان دهد، حتی ممکن است سعی کند اشیای کوچک و سبک دور و برش را هم به خود نزدیک کند.

منبع: MSNBC

ترجمه: یاسمین ثریا