چهارشنبه, ۹ خرداد, ۱۴۰۳ / 29 May, 2024
مجله ویستا

دوازده روش برای کنترل مشکلات


دوازده روش برای کنترل مشکلات

راز موفقیت پیروزمندان در چیست آنها چگونه بر مشکلات غلبه می کنند عمده ترین راز کامیابی انسانهای بزرگ, طرز فکر و نگرش مثبت آنها است که با نیروی ایمان و کوشش تکامل می یابد

راز موفقیت پیروزمندان در چیست؟ آنها چگونه بر مشکلات غلبه می کنند؟ عمده ترین راز کامیابی انسانهای بزرگ، طرز فکر و نگرش مثبت آنها است که با نیروی ایمان و کوشش تکامل می یابد. اگر موفقیت را به پرنده ای تشبیه کنیم "طرز فکر" در حکم سر آن و "ایمان" و "کوشش" به منزله دو بال آنند. برای مقابله با مشکلات راه های متفاوتی وجود دارد که با توجه به نظریات دکتر رابرت متولر دوازده روش برای کنترل مشکلات وجود دارد که به اختصار بیان می گردد.

۱) مشکلات را دست کم نگیرید

هرگز مشکلات را کوچک نشمارید. همچنین نیرویی را که خداوند برای حل آنها در وجود شما نهفته است کوچک نشمارید. مشکلی که شما با آن دست به گریبانید ممکن است مشکل میلیونها انسان دیگر در گوشه و کنار دنیا باشد. اگر مشکلات و نیروهای نهفته درونی خود را جدی بگیرید توان کنترل و حل هر نوع مشکلی را دارید. نوع عکس العمل شما در قبال هر مشکل نشان می دهد که سرانجام آن چه خواهد شد.

۲) مشکلات را بزرگ جلوه ندهید

ممکن است شما مشکلات و توانائی های نهفته خود را دست کم نگیرید بلکه برعکس آنها را بیش از حد بزرگ جلوه دهید. آیا کارتان را رها کرده اید؟ دنیا که به آخر نمی رسد. شما می توانید از نو دست به کار شوید.

۳) دست روی دست نگذارید

پس از آنکه همه راهها را امتحان کردید و تمام تلاشتان را به کار بستید نوبت صبر فرا می رسد اما صبر به این معنی نیست که شما بنشینید و دست روی دست بگذارید که مشکل خود به خود حل شود، اگر می خواهید مشکلات خود را حل کنید منتظر فرد دیگری نباشید. به یاد داشته باشید که تنها خودتان مسوول کنترل یا حل مشکلاتتان هستید.

۴) مشکل را بدتر نکنید

ما توان بالقوه ای داریم که می تواند مشکلات را حل کند و یا بر شدت آن بیفزاید. وقتی عکس العمل منفی و یا مثبتی در قبال مشکلات از خود نشان می دهیم ناخواسته دست به همین کار می زنیم. خشم و تنفر یکی از عواملی است که بر وخامت اوضاع می افزاید و سختیها را بیشتر می کند. خشم و تنفر عکس العمل مثبت نیست. در نتیجه به حل شدن مشکلات هیچ کمکی نمی کند.

۵) ذهنتان را روشن کنید

پیش بینی کنید اگر هیچ کاری با آن انجام ندهید آن مشکل با شما چه خواهد کرد. پس از نگرش به همه جوانب مشکلتان تصمیم بگیرید. سپس مثبت ترین تصمیمی را که گرفته اید به مرحله اجرا درآورید.

۶) انگیزه پیدا کنید

وقتی همه عکس العمل های مثبت را در نظر بگیرید انگیزه پیدا خواهید کرد که دست به کار مثبتی بزنید. هر مشکلی فرصتی است برای اندیشیدن. مشکلات چرت زندگی عادی شما را پاره می کنند و خود حقیقی شما را به شما نشان می دهند.

۷) طعمه بگذارید

آیا بیکارید و در پی شغل می گردید؟ به جایی بروید که شغلی باشد سپس طعمه بیندازید. مدارک و تخصص خود را عرضه کنید. از طریق روزنامه ها دست به کار شوید. اجازه دهید دیگران بفهمند که از تخصص شما می توان استفاده کرد.

۸) دیگران را ملاقات کنید

اگر تنها هستید، اگر بیکار هستید، اگر می خواهید که فردی به شما کمک کند تا در خود و در اداره یا شرکت خود تحولی ایجاد کنید. لازم است خودتان گامی بردارید و به دیدن افراد مختلف بروید. مطمئن باشید اگر در خانه صد سال هم انتظار بکشید تا خواسته خود را مطرح نکنید، کسی به سراغتان نخواهد آمد.

۹) نگرش مثبت داشته باشید

هر مشکلی با احتمالاتی همراه است. شما می توانید کوهستان را به یک معدن طلا تبدیل کنید. برای این کار باید مثبت اندیشی را سرلوحه امورتان قرار دهید. باور کنید که هر گاه دری بسته می شود، در دیگری گشوده می شود. باور کنید که در بطن هر مشکل و سختی بذرهای یک یا چند احتمال مثبت نهفته است. وقتی نمی توانید مشکلی را حل کنید به احتمالات مثبتی که در آن نهفته است بیندیشید. صخره های لغزان را به پله های پیشرفت تبدیل کنید.

۱۰) تمام توان خود را به آن اختصاص دهید

اکثر افرادی که شکست می خورند به خاطر فقدان هوش و ذکاوت، توانایی، فرصت شناسی شکست نمی خورند. شکست آنها به این خاطر است که تمام آنچه برای حل مشکل لازم است به آن اختصاص نمی دهند. هر انسانی می تواند موفق شود به شرط آنکه هرگاه زندگی سرد و بی روح جلوه کرد او بتواند شور و اشتیاق درونیش را روشن نگه دارد. درها به روی افراد مشتاق گشوده می شود.

این نکته را همواره به خاطر داشته باشید. امدادهای غیبی همواره به دنبال یافتن آدمهای پر شور و با اشتیاق و شادمان هستند اگر نشاط و شور و علاقه خود را حفظ کنید از جاهایی که اصلا انتظارش را ندارید بزرگترین کمک ها را دریافت خواهید کرد.

۱۱) با دیگران ارتباط برقرار کنید

به خاطر بسپارید که برای کنترل مشکلاتتان بعضی مواقع به کمک دیگران نیاز دارید. اگر به کمک نیاز دارید پس آن را بخواهید. آن قدر مغرور نباشید که خود را به دیگران محتاج ندانید. همه به کمک هم نیاز دارند.

با دیگران مشورت کنید و از فکرشان بهره ببرید. دیگران را در رویاها، امیدها و نیازهایتان شریک کنید. اگر دیگران را در اهداف خود شریک ساختید هنگام نیاز به آنها مراجعه کردید و از غرور بی جا دست برداشتید خواهید دید که بیشترین کمک را به شما خواهند کرد.

۱۲) افکار منفی را دور بریزید

خود را از کمک دیگران بی نیاز ندانید ولی از افکار منفی و آدم های منفی نگر تا جایی که می توانید پرهیز کنید. اگر اجازه دهید که افکار منفی شما را بمباران کنند نخواهید توانست به طرز فکر مثبتی دست یابید. مواظب گفتار خود و دوستانتان باشید. افکاری را که می شنوید از فیلتری عبور دهید. منفی ها را که معمولا درشت تر هستند برگردانید و مثبت ها را بپذیرید. در برابر افکار منفی که هر روز دوستانتان مثل نقل و نبات به شما تعارف می کنند حساسیت به خرج دهید. ذهن خود را در برابر عبارات زیر محافظت کنید:

۱) "مراقب باش"

افرادی که مراقبتی همراه با نگرانی اعمال می کنند در کارشان زیاد پیشرفت نمی کنند برای حل مشکلات به چنان مراقبتی نیاز نیست، بهتر است مشکلات را کنترل کنیم. بعضی اوقات باید دل به دریا زد. نه اینکه مدام انتظار حوادث تلخ و منفی را کشید.

۲) "سخت نگیر"

البته شما هم موافقید که حفظ آرامش و خونسردی از ترس و نگرانی بهتر است. آنچه من با آن مخالفم پیشنهادی است که ما را تشویق می کند که سخت نگیریم و انتظار بکشیم.

۳) "خدا را شکر، فردا تعطیل است"

خدا می داند این جمله تا چه سطحی توانایی تولید را در جامعه کاهش می دهد وقتی با گفتن این جمله اشتیاق و علاقه جامعه را کاهش دهیم انرژی جامعه را کاهش داده ایم و سرعت کار کاهش می یابد و میزان تولید نیز کاهش چشمگیری پیدا می کند.

۴) "تا نبینم، باور نمی کنم"

مشکل این جمله منفی این است که برعکس و کاملا چپه است. چرا که اول باید باور کرد و بعد دید.

۵) "امکان ندارد"

چه بسیار عقاید و باورهای مثبتی که به خاطر همین دو کلمه پنج حرفی از بین رفته و هرگز جامه واقعیت برتن نکرده است. هرگز آنها را به کار نبرید اجازه ندهید کسی در حضورتان از آنها استفاده کند اگر مایل باشید برای رسیدن به هدفی وقت بگذارید و تلاش کنید همیشه امکانی وجود دارد.

۶) "بد نیست"

شاید فکر کنید بار منفی جمله زیادنیست و جمله بی خطری است اما تکرار این جمله ذهن شما را شرطی می کند تا به هر آنچه "بد نیست" رضایت دهد. متوسط و حد وسط از شور و اشتیاق می کاهد.

اگر می خواهید که شور و اشتیاقتان در بهترین حد باشد، هم باید از چنین عبارات و جملاتی پرهیز کنید و هم باید از شرایط منفی دروی گزینید. به خاطر داشته باشید که شما می توانید روحیه خود را کنترل کنید به خودتان بگوئید که شما فرد بزرگی هستید.

۷) "این را قبلا شنیده ام"

این یکی دیگر از جمله های منفی است.

۸) عبارات "هرگز" "نمی توان" "امکان ندارد" نیز جزو قیود منفی هستند که باید همیشه از آنها پرهیز کرد.

۹) "همه چیز تمام شد" هیچ چیز به پایان نرسیده است. هر پایانی یک آغاز دوباره است. اجازه ندهید که مراحل آغاز یا پایان شما را شکست دهند. مراحل کارها راه های عبوری هستند که باید از آنها گذشت. راه را پایان نیست آنچه که به پایان راه شبیه است یا بن بست است یا آغاز یک راه دیگر. آنتن ذهن خود را طوری تنظیم کنید که فرق گفته های مثبت و منفی را از هم تشخیص دهد و ذهن خود را در برابر هجوم افکار منفی محافظت کنید زیرا فقط افکار مثبت می توانند شما را در زندگی به تحرک و جنبش وادارند. هر تفکر منفی از قبیل ترس، خشم، تنفر، کینه و... مانعی است که شور و اشتیاق را در شما می کشد وقتی شور و اشتیاقی در کار نباشد روح شما انرژی لازم را برای رسیدن به هدف را نخواهد داشت.

امیدوار باشید. شما می توانید مشکل خود را حل کنید. وقتی مشکلی راه حلی ندارد می توانید آن را به کنترل خود درآورید. اگر این دوازده اصل را در زندگی خود پیاده کنید خواهید توانست بر بیشتر مشکلات زندگی خود غلبه کنید اما اگر اندیشه ها و افکارتان را کنترل نکنید این امر غیرقابل امکان خواهد بود.

منبع:

سختی ها فانی اند و سرسختان باقی!; نویسنده رابرت اچ شولر; ترجمه صادق آسوده; ناشر امید فرزانگان; چاپ چهارم ۱۳۸۵.