چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مسئولیت سنگین مومنان و دولت اسلامی
![مسئولیت سنگین مومنان و دولت اسلامی](/web/imgs/16/152/ifxa61.jpeg)
از نظر قرآن، اسلام تنها دین مقبول الهی است که همه پیامبران از آدم (ع) تا خاتم (ص) مأموریت داشتند تا آن را با توجه به مقتضیات زمان و مکان در قالب روش ها، منهاج، شرایع و سنت های خاص بیان کنند تا راهنمای بازگشت انسان به سوی حقیقت خودش یعنی فعلیت بخشی به تمامی اسمای الهی از طریق عبودیت تعریف شده از سوی عقل و وحی باشد این بدان معناست که مخاطب اسلام همه بشریت است و این لطف و عنایت الهی است که از سر رحمت، شامل بندگان هبوط شده اش، گشته تا بتوانند درمسیر عبودیت، تخلق به اسمای الهی یافته و ربوبیت الهی را در قالب خلافت الهی مظهریت نمایند.
براین اساس، مخاطب پیام های قرآنی همانند مخاطب عقلانیت انسانی، همه بشریت در همه زمانها و مکانها خواهد بود و هیچ کسی از این دایره بیرون نیست مگر آن که فاقد عقل و گرفتار جنون باشد؛ از این رو حتی سفیه که خرد خویش را دسیسه کرده و بی خردی پیشه گرفته، مخاطب پیام است.
البته باید میان مخاطب پیام بودن و بهره مندی از پیام، تفاوت قائل شد؛ چرا که تنها شماری از این مخاطبان به این پیام گوش داده و شماری اندک بدان باور و اندک تر از ایشان بدان عمل می کنند و آن را سبک زندگی خود قرارمی دهند.
براین اساس می توان سطوح مخاطبان پیام را براساس معیار دوم یعنی بهره مندی، متفاوت دانست، هرچند که همه، مخاطب پیام هستند.
● خردورزان، بهره مندان از پیام اسلام
به سخن دیگر، مخاطب پیام های قرآن و اسلام، همه انسان ها هستند که از این میان تنها خردورزان و خردمندان از آن بهره مند می شوند؛ چرا که هر دارنده عقل و خردی را خردمند نمی دانیم، بلکه خردمند کسی است که از خرد خویش بهره-گیرد و خردورزی کرده و آن را به کار گیرد نه آن که دربسته آن را دراختیار گرفته و بی استفاده آن را با خود حمل کند که دراین صورت همان چارپایانی هستند که در قرآن از آنان به «یحملون اسفارا» تعبیر شده است.
خداوند در قرآن بیان می کند که تنها کسانی به پذیرش ابتدایی هدایت قرآنی گرایش می یابند که از عقل خویش بهره گرفته و از تقوای عقلانی سود برده باشند. این تقوای عقلانی در رفتارهایی چون پای بندی به عقود و پیمان ها، ترک زشتی ها و ناپسندی های عقلانی چون ستم و همچنین گرایش به خوبی ها و پسندیده های عقلانی چون عدالت و دادگری و دیگر اصول و فضایل اخلاقی خودنمایی می کند. این ها نشانه های خردورزی است که موجب می شود انسان به تقوای الهی و هدایت وحیانی و شرعی گرایش یابد و بدان پای بند باشد.
● لزوم همراهی عقل و دل
البته هستند کسانی بسیاری که خردورزی می کنند، ولی دلشان با خردشان همراه و همگام نیست؛ چرا که زمانی ایمان و باور و اعتقاد تحقق می یابد که شخص بتواند عقل و دل را با هم همراه سازد وخرد و احساس را گردآورد. از این رو خداوند به کسانی اشاره می کند که به خرد قطعی و یقین برهانی رسیده اند ولی دلشان با آن همراه نیست و از دل انکار برمی آید: و جحدوا بها و استیقنتها انفسهم (نمل، آیه ۱۴)
هر یک از مومنانی که عقل و دلشان همراه شد و به اسلام گراییدند زمانی می توانند خود را درانجام مسئولیت، سربلند بدانند که دستگیر دیگران شده و پیام اسلام را به گوش آنان برسانند (سوره عصر) بنابراین، هر یک از مومنان می بایست ماموریت خویش را به گونه ای تعریف کنند که همه، این پیام را بشنوند هر چند که ایمان نیاورند.
از جمله این افراد کسانی هستند که اهل باشگاه منکرات هستند و جز به رذیلت اخلاقی و عقلانی گرایش ندارند و هم جنس گرا و مانند آن می باشند. پس شخص ماموریت دارد تا مانند حضرت لوط(ع) این پیام الهی را به گوش اهل فسق و فجور برساند؛ هر چند که به سبب همان بی خردی و سفاهت، هرگز ایمان نخواهند آورد و چنان که گفته شد شرط پذیرش آن است که شخص نخست به احکام عقل مستقل عمل کند که اینان این کار را نمی کنند. این گونه است که خداوند می فرماید هیچ یک از اهل فسق و فجور قوم لوط ایمان نیاوردند جز خانواده ای مومن که همان خانواده آن حضرت(ع) بودند. اما این که ایمان نمی آورند رافع مسئولیت و ماموریت نیست؛ چنان که خداوند به صراحت به پیامبرش می فرماید تو وظیفه ات ابلاغ پیام است و این خداست که موجبات ایمان آوری را فراهم می آورد. پس شخص نباید خود را خسته کند یا دلسرد شود که چرا ایمان نمی آورند و یا این ها قابلیت ایمان را ندارند؛ چرا که هدف، اتمام حجت و پیام رسانی است.
در سطح دیگر، باید برای مشرکان و کافران نجس نیز برنامه ریزی داشت، آنان را با بودجه خودشان یا حتی بیت المال آورد و با تهیه مسکن و امنیت، پیام را به گوششان رساند و سپس آنان را به مامن امن خودشان رسانید. (توبه، آیه ۶)
● مسئولیت سنگین مومن و دولت اسلامی
در سطح دیگر می بایست کسانی را که بر توحید هستند گرد آورد و پیام را به ایشان رسانید و با آنان همراه شد تا اهداف توحید تحقق یابد. (آل عمران، آیه ۶۴) در مرحله دیگر و سطح نازل تر، باید به مسلمانان توجه داشت و اسلام ناب را به گوششان رسانید و آنان را از اسلام به ایمان کشانید. (حجرات، آیه ۱۴)
همچنین در مبارزه با ستم و اجرای عدالت باید جهانی فکر و عمل کرد. از این رو قرآن خواهان کمک دولت و امت اسلامی به همه مستضعفانی است که تحت ظلم و ستم قرار گرفته اند؛ چه این مستضعفان ستمدیده از کافران باشند یا اهل کتاب یا مومنان. لذا خداوند در آیه ۷۵ سوره نساء از مومنان می خواهد تا برای عدالت جهانی و رهایی ستمدیدگان، بی توجه به دین و آیین و مذهب به جهاد برخیزند و به یاری کسانی که حق ایشان گرفته شده و از خانه و کاشانه خویش بیرون رانده شده اند، بشتابند.
بنابراین، مسئولیت مومن در برابر همگان از جمله ستمدیدگان سنگین است بی آن که تفاوتی در این باره گذاشته شود. از این رو حضرت امیرمومنان(ع) همان گونه که از کشیده شدن خلخال زن یهودی اندوهگین شده و دق کردن را سزاوار اهل ایمان می داند، درباره غیر اهل کتاب و توحید نیز این گونه عمل می کند و از شنیدن ستم به ستمدیده ای به عدالت شمشیری برمی خیزد و حق را می ستاند و به ستمدیده باز می گرداند.
از این آیات و آیات بسیار دیگر می توان به سطوح مخاطبان دولت اسلامی و امت اسلام و همچنین مسئولیت و وظیفه همگانی در قبال مظلومان و ستمدیدگان جهان پی برد آموزه های قرآنی مسئولیت انسان را فراتر از این درباره همه موجودات تعریف کرده است و انسان می بایست از هرگونه ستمی که به هر موجودی می شود جلوگیری کند و اجازه ندهد تا به هیچ جانوری ستم شود. دفاع از ستمدیدگان وظیفه همگانی و مسئولیت ایمانی هر مسلمان و دولت اسلامی است.
مجتبی رحیمی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست