جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

نقرسی‌ها با احتیاط میگو بخورند!


نقرسی‌ها با احتیاط میگو بخورند!

● گوشت‌ها به چند دسته تقسیم می‌شوند:
▪ گوشت قرمز راسته،
▪ گوشت قرمز پرچرب،
▪ گوشت سفید ماکیان
▪ گوشت سفید ماهی‌ها.
گوشت‌ سفید ماکیان که از انواع شترمرغ، مرغ و بوقلمون تشکیل …

گوشت‌ها به چند دسته تقسیم می‌شوند:

گوشت قرمز راسته،

گوشت قرمز پرچرب،

گوشت سفید ماکیان

گوشت سفید ماهی‌ها.

گوشت‌ سفید ماکیان که از انواع شترمرغ، مرغ و بوقلمون تشکیل شده دارای چربی غیراشباع هستند. نوع چربی ماکیان و دیگر حیوانات امگا۶ است، در حالی که چربی ماهی‌ها امگا۳ بوده و ماهی‌هایی که در دریاهای وسیع و اقیانوس‌ها پرورش می‌یابند به خاطر وجود فلوئور، منیزیم و ید در آب از ارزش بیشتری برخوردارند. در مصارف غذایی باید نسبت چربی‌های امگا۳ و امگا۶ متعادل باشد برای همین خوردن مرغ و ماهی هر کدام دو روز در هفته توصیه شده است...

یادتان باشد مصرف ماهی‌هایی که از محیط سالم صید می‌شوند، مفید است ولی ماهی‌های پرورشی که اکثرا در آب چاه یا جاری پرورش می‌یابند، عاری از فلوئور و منیزیم و ید بوده و فقط حاوی پروتئین سفیدند. بنابراین، این ماهیان پرورشی چربی امگا۳ را دارا نیستند و از موادمعدنی آب دریاها نیز محروم‌اند. ظاهرا مصرف بهترین نوع ماهی، ماهی تن است، به شرطی که در موقع مصرف روغن آن خارج شود زیرا روغن این کنسروهای ماهی از خود ماهی نیست و مصرف اش ضرر دارد.

اما میگو برخلاف عقیده عموم مردم جزو ماهی‌ها به حساب نمی‌آید بلکه از خانواده‌ خرچنگ‌ها است، یعنی جزو گوشت سفید شمرده نمی‌شود و باعث به وجود آمدن سنگ‌ها و رسوبات مفصلی نمی‌شود. اما زیاد خوردن‌اش بیماری نقرس را به وجود می‌آورد زیرا اسیداوریک میگو بالاست. بنابراین کسانی که به بیماری‌ نقرس دچارند نباید میگو مصرف کنند. در حقیقت میگو را گوشت قرمز دریایی نامیده‌اند. توصیه می‌شود میگو را فقط جوانان، ورزشکاران، افراد در حال رشد و پرکار که نیاز به اسیدهای چرب و انرژی بیشتری دارند، بخورند. یادتان نرود که میگوها چند نوع‌اند، خرچنگ گرد، خرچنگ دراز، خرچنگ سفید و قرمز که در ایران به صورت تازه و خشک شده و یا حتی به صورت آجیل خشک شده و پرادویه به فروش می‌رسد که این نوع آجیل از کشورهای همجوار وارد شده است. آجیل میگو که مدت‌هاست در کنار آجیل میوه‌ها در مغازه‌ها به فروش می‌رسد، حاوی مقدار زیادی نمک و فلفل است و احتمال زیادی برای فسادش وجود دارد. در ضمن چون منشأ دریایی دارند، مسمومیت فلزات سنگین را نیز دارا بوده و حساسیت‌زا هستند و بروز مشکلات پوستی و تاول‌های پوستی، کهیر، اگزما و درد مفاصل را به همراه خواهند داشت. در آخر خاطر نشان می‌کنیم که خوردن میگو برای افراد ورزشکار و جوان هم بیش از هفته‌ای یک بار توصیه نمی‌شود.

دکتر موسی صالحی

متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشکده علوم پزشکی شیراز