یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

افسانه صورت فلکی ترازو – میزان


افسانه صورت فلکی ترازو – میزان

ستارگان این بخش از آسمان در امتداد دایره البروج هفتمین صورت فلکی و در اصل چنگال های صورت فلکی مجاور، یعنی عقرب را نسان می دهند. نقل شده است که این نقش آسمانی جوان ترین صورت فلکی …

ستارگان این بخش از آسمان در امتداد دایره البروج هفتمین صورت فلکی و در اصل چنگال های صورت فلکی مجاور، یعنی عقرب را نسان می دهند. نقل شده است که این نقش آسمانی جوان ترین صورت فلکی در منطقه البروج است و تنها صورت فلکی است که موجود زنده نیست!

روز اول مهر، خورشید وارد اعتدال پاییزی می گردد، یعنی زمانی که طول روز و شب یکسان می شود، به همین لحاظ حالت تعادل در ترازو وجود دارد.

پیش تر میزان یک صورت فلکی مستقل شناخته نشده بود، بلکه جزو سنبله به شمار می آمد و حتی قبلا از عقرب نیز تمیز داده نمی شد و این رومیان باستان بودند که نخستین بار این گروه ستارگان را به منزله صورتی مستقل و جدا از صورت فلکی مجاور مشخص کرده اند.

سابقه تاریخی این صورت فلکی به دو هزار سال قبل از میلاد باز می گردد. مردم با آن حتی در دوران بابلیان نیز آشنا بوده اند و زمانی را نشان می دهد که در قضاوت پس از مرگ، روح مردگان وزن می شد.

میزان در مصر باستان نیز اهمیت و معنای مشابهی داشت. می گویند آنوبیس یکی از ایزدان باستانی در مصر که صورتی چون سگ داشته و از ترازوی آسمانی برای توزین روح مردگان استفاده می کرد. تنها زمانی که وزن روح سبک تر از پر پرنده بود، مرده اجازه می یافت به قلمرو خدایان راه یابد و در آن جا پذیرفته شود.

بعدها میزان به طور شگفت آوری از صورت های فلکی آسمان محو شد و جزو عقرب که چسبیده به آن بود به شمار آمد. تا این که دوباره رومیان آن را به عنوان ترازوی الهه عدالت یعنی آستریا معرفی کردند.

در آغاز فصل پاییز، خورشید وارد این نقش آسمانی می گردد. در این زمان برابری روز و شب پیش می آید و به این ترتیب صورت فلکی ترازو، تا به امروز هم سمبل تساوی و توازن محسوب می شود.

با این که در بسیاری از اسطوره ها این صورت فلکی با قضاوت مرتبط است. ولی یونانی ها باور دیگری داشتند. به باور ایشان ستاره های این نقش آسمانی، ارابه طلایی هادس، برادر زئوس و فرمانروای مردگان بود و به افسانه ربودن پرسفون توسط و توازن محسوب می شود.

با این که در بسیاری از اسطوره ها این صورت فلکی با قضاوت مرتبط است، ولی یونانی ها باور دیگری داشتند. به باور ایشان ستاره های این نقش آسمانی، ارابه طلایی هادس، برادر زئوس و فرمانروای مردگان بود و به افسانه ربودن پرسفون توسط هادس مربوط می شود. ارابه هادس زمانی زمانی استفاده می شد که ارباب جهان زیرین تصمیم به دیدن دنیایی رویی می کرد. که معمولا این اتفاق زمانی می افتاد که او بخواهد یک حوری را اغوا نماید. ولی زمانی که او پرسفون را به پایین ترین قسمت دنیای زیرین برد دنیایی رویی به بکلی تغییر کرد. در تصاویر به جای مانده از دوران باستان پرسفون همواره سوار بر همین ارابه در کنار شویش بر دنیای زیرین نظارت دارد.