شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

جایگاه اقتصادی صنعت گردشگری


جایگاه اقتصادی صنعت گردشگری

اکثر قریب به اتفاق صاحب نظران عرصه اقتصادی بر این باورند که صنعت جهانگردی می تواند نقش به سزایی در توسعه اقتصادی یک کشور بازی کند . در واقع قابلیت های صنعت جهانگردی همه را بر …

اکثر قریب به اتفاق صاحب نظران عرصه اقتصادی بر این باورند که صنعت جهانگردی می تواند نقش به سزایی در توسعه اقتصادی یک کشور بازی کند . در واقع قابلیت های صنعت جهانگردی همه را بر این باور رسانده است که این صنعت راه میان بری برای توسعه هرچه بیشتر اقتصادی در کشورهای در حال توسعه و تولید ثروت در کشورهای صنعتی است .امروز بسیاری از کشورهای جهان از جمله آمریکا ، فرانسه ، انگلیس ، هلند و ... در آمد های بسیار کلانی از صنعت توریسم به دست می آورند .کشورهای فرانسه با بیش از ۸۰ میلیون نفر توریست خارجی ، اسپانیا ۶۰میلیون نفر، آمریکا ۵۵ میلیون نفر ، چین ۵۲ میلیون نفر و ایتالیا ۴۶ میلیون نفر پیشقراولان عرصه توریسم محسوب می شوند .

کشورهایی که توانسته اند از این راه درآمد قابل توجهی را کسب کنند.بر اساس آمار سازمان جهانی جهانگردی در سال۲۰۱۰ تعداد جهانگردان به۱۰۸ /۱ میلیارد نفر خواهد رسید .این حجم از مسافر و جهانگرد که در سرتاسر جهان به حرکت در آمده است نقش مهمی در توزیع ثروت دارد . به عبارت بهتر کشورهای میزبان غالبا سود و در آمد هنگفتی از صنعت جهانگردی به دست می آورند به طوری که برخی از کشورها بخش اصلی از درآمدهای خود را از طریق صنعت جهانگردی به دست می آورند . در واقع صنعت جهانگردی به طور متوسط۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی و۱۰ درصد اشتغال جهان را به خود اختصاص داده و برای برخی از کشورها به عنوان مهم ترین فعالیت اقتصادی ارزآور محسوب می شود.جایگاه اقتصادی و میزان سود دهی صنعت گردشگری به حدی است که طی چند ساله اخیر به یکی از صنایع اصلی در جذب سرمایه گذاری ها بدل شده است.به عنوان مثال کشور کوچک امارات متحده عربی با سرمایه گذاری های متعدد در صنعت گردشگری در صدد کسب منافع اقتصادی از این طریق است . کمیته گردشگری امارات اخیرا اعلام کرد که حجم سرمایه گذاری این کشور در سال جاری میلادی برای بخش گردشگری به ۷۹ میلیارد و ۳۰۰میلیون درهم (۲۱/۶ میلیارد دلار) می رسد . بر اساس گزارش این کمیته ، سرمایه گذاری امارات در سال آینده میلادی به ۲۲میلیارد و ۵۰۰میلیون دلار خواهد رسید و این میزان در سال ۲۰۱۲ به رقم ۲۵ میلیارد و ۴۰۰میلیون دلار افزایش می یابد.این سرمایه گذاری ها شامل هزینه های ثابت، ارائه خدمات برای گردشگران و نهادهای دولتی و تجهیزات سرمایه گذاری و زیر ساخت های گردشگری می شود. این کمیته پیش بینی کرده که در سال جاری میلادی تعداد گردشگران ورودی به امارات به هفت میلیون و ۶۰۰هزار نفر برسد.

حضور ۸/۱ میلیون نفر برای سال ۲۰۱۱و ۹/۴ میلیون گردشگر در سال ۲۰۱۲ از پیش بینی های کمیته گردشگری امارات در بخش گردشگری این کشور است .این آمار شامل گردشگران بین المللی که تنها برای یک شب در امارات حضور دارند نیز می شود. جالب آنجاست انتشار این آمار در حالی صورت می گیرد که به دلیل بحران مالی و اقتصادی جهانی میزان گردشگری در سال گذشته میلادی کاهش یافته است . در واقع اختصاص این حجم از سرمایه گذاری به صنعت توریسم در حالی که بسیاری از کشور های جهان دچار رکود اقتصادی هستند بیانگر این نکته است که حتی در زمان رکود نیز این صنعت گردشگری است که می تواند در آمدزا باشد.در حقیقت با شناخته شدن جایگاه صنعت گردشگری در تولید ناخالص ملی، درآمدهای غیر نفتی در جهان و تحول اقتصادی، بسیاری از کشورها سعی در توجه به این صنعت، رشد آن و ایجاد زمینه های مورد نیاز توسعه آن کردند تا جایگاه آن را در کشور خود بهبود بخشیده و با انجام چنین کارهایی تحولی شگرف، پایدار و با ثبات در اقتصاد خود ایجاد کنند که کمتر با بروز بحران های اقتصادی ناشی از مسائل بانکی، قیمت نفت و نرخ ارز دستخوش تغییر شود.

حبیب آقاجانی