سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

سردردهای هورمونی


سردردهای هورمونی

سردردهایی که منشأ هورمونی دارند بیشتر در زنان شایع است و با علائمی مانند حالت تهوع یا استفراغ همراه است. تغییرات هورمونی بویژه قبل و در دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی عامل …

سردردهایی که منشأ هورمونی دارند بیشتر در زنان شایع است و با علائمی مانند حالت تهوع یا استفراغ همراه است. تغییرات هورمونی بویژه قبل و در دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی عامل اصلی بروز این سردردها است.

افزایش احتمال بروز آکنه، زودرنجی، استرس، یبوست و حساسیت به مواد غذایی از دیگر علائم ایجاد تغییرات هورمونی در افراد است.

سه تا هفت روز قبل از آغاز سیکل ماهانه که به دوره پیش از قاعدگی معروف است، کاهش میزان هورمون استروژن در مقابل پروژسترون باعث ایجاد سردردهای هورمونی می‌شود.

بعضی از انواع سردرد که به میگرن دوران قاعدگی معروف است، در نخستین روزهای سیکل ماهانه پدیدار می‌شود و تا آخرین روز ادامه پیدا می‌کند.

مصرف قرص‌های ضدبارداری با سردردهای هورمونی رابطه مستقیم دارد. مصرف این قرص‌ها با ایجاد تغییر در میزان ترشح هورمون استروژن، احتمال بروز این نوع از سردرد را کاهش می‌دهد.

سردردهای هورمونی به صورت ضربه‌های پاندولی بوده و با حالت تهوع همراه است. بیماران مبتلا به این نوع سردرد به نور و سروصدا حساس هستند.

انجام ورزش‌های ساده و تمرینات یوگا، بویژه تمرینات هوازی در برقراری تعادل میان هورمون‌ها و کاهش احتمال بروز سردردهای هورمونی مؤثر است.

بهره‌مندی از رژیم غذایی متعادل و پرهیز از مصرف فست‌فودها، مواد غذایی عمل‌آوری شده و موادی که در آنها از رنگ‌ها و افزودنی‌ها مانند مونو سدیم و گلوتامات استفاده شده است به کاهش ابتلا به این سردردها مؤثر است.

مصرف وعده‌های غذایی بهتر است در روز به پنج تا شش وعده در حجم کم افزایش پیدا کند. این کار به حفظ میزان قند خون کمک کرده و احتمال بروز سردرد را کاهش می‌دهد. مصرف کافئین و شکر نیز در کاهش حملات میگرنی ناشی از تغییرات هورمونی مؤثر است.

نوشیدن حداقل چهار تا پنج لیوان آب در روز به دفع مواد سمی کمک کرده و باعث می‌شود، شدت سردردهای هورمونی کاهش پیدا کند.

همچنین خواب کافی و پرهیز از قرارگرفتن در محیط‌های استرس‌زا از دیگر عوامل کاهش احتمال بروز سردردهای هورمونی محسوب می‌شوند.